Zdravlje

Redovno vežbanje leči masnu jetru bolje nego stroga dijeta

Priredio/la: eKlinika

Lečenje masne jetre do sada se uglavnom svodilo na snižavanje šećera u krvi i propisano gubljenje kilograma, sedam do 10 odsto telesne težine

Fizička aktivnost pokazuje dobre rezultate u lečenju masne jetre Foto: Shutterstock

Masna jetra je oboljenje koje karakteriše nakupljanje masti u jetri, organu koji je zadužen za čitav niz vitalnih procesa u telu. U njih spadaju varenje, zgrušavanje krvi i proizvodnju energije. Ako se ne leči, ovo oboljenje može da dovede do ozbiljnih komplikacija. Kao posledica nelečene masne jetre javljaju se i ciroze i fibroze jetre, kao i karcinomi. Nažalost, česta su otkazivanja ovog organa, kao i kardiovaskularni i metabolički poremećaji.

Eliminišite faktore rizika

U faktore rizika za nakupljanje masnoća u jetri, pored dijabetesa tipa 2 i gojaznosti, spadaju unos alkohola i gaziranih napitaka. Opasnost predstavlja i izloženost hemikalijama, kako industrijskim zagađivačima, tako i o hemikalijama za čišćenje kuće.

Kako se prevenciji ovog oboljenja poklanja nedovoljno pažnje, smatra se da će u zapadnom svetu masna jetra biti vodeći uzrok hroničnih oboljenja jetre. To znači da će za koju godinu porasti broj osoba koje imaju ciroze, rak i stanja koja zahtevaju transplantaciju jetre.

Mršavljenje takođe pomaže

Lečenje masne jetre se do sada uglavnom svodilo na lečenje uzročnika, prvenstveno na snižavanje šećera u krvi i propisano gubljenje kilograma, sedam do 10 odsto telesne težine. Međutim, onda je studija Triniti koledža pokazala da fizička aktivnost daje još bolje rezultate.

Organizovana fizička aktivnost značajno popravlja rezultate kod osoba koji imaju masnu jetru, znatno više nego stroga dijeta. Očekivano, najveći pomak beleži se kod pacijenata koji su se odlučili za kombinaciju vežbanja i redukovane ishrane. To je pokazala najnovija studija Triniti koledža iz Dablina.

Ultrazvučnim pregledima je dokazano da i samo vežbanje bez značajnog gubitka kilograma, smanjuje sadržaj masti u jetri, a potom su rezultati potvrđeni biopsijom. To se smatra veoma važnom činjenicom jer je ovaj pregled zlatni standard u dijagnostici ovog oboljenja.

Ne prekidajte vežbanje

Pokazalo se da postignuti rezultati imaju ograničeno trajanje, odnosno da se najkasnije za 12 nedelja. Međutim, ako se prekine s vežbanjem, sve se vraća u prvobitno stanje. To, smatraju naučnici, samo dokazuje da jedna mera, bilo vežbanje, bilo redukovana ishrana, neće dati dovoljno dobre i trajne rezultate. Zato je najbolje, savetuju lekari, kombinovati ih.

Redovna vežba uz izbalansiranu ishranu, kontrolu nivoa šećera u krvi, odbacivanje gaziranih napitaka, alkohola i cigareta, smanjuje procenat masti u jetri. Samim tim smajuje se i rizik od ciroze, karcinoma i stanja koja zahtevaju transplantaciju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.