Naslovna / Zdravlje

10 neočekivanih simptoma koji mogu ukazati na hroničnu upalu u organizmu

Priredio/la: V.St.|9:00 - 30. 09. 2023.

Dugotrajna, hronična upala može izazvati razne vrsta komplikacija u organizmu, od problema sa ravnotežom do pojave dijareje do suvog oka. Na koje simptome još treba obratiti pažnju

hronična upala hronična upala često prolazi neprimećeno jer nema očiglednih spoljašnjih simptoma Foto: Shutterstock

Hronična upala je stanje u kojem imunološki sistem ostaje aktiviran i upaljen duže vreme, često mesecima ili godinama, i to bez očiglednog razloga. Upala je inače normalna reakcija tela na infekcije i povrede i obično pomaže u zaštiti tela i njegovom ozdravljenju. Međutim, hronična upala je patološka i može imati negativne posledice po zdravlje.

Evo nekoliko ključnih karakteristika po kojima se hronična upala razlikuju od akutne:

  • Trajanje: Hronična upala traje duže vreme i može biti prisutna bez prestanka ili se ponovo pojavljivati sa vremenskim razmacima.
  • Tiha upala: Za razliku od akutne upale, koja može izazvati bol, crvenilo i oticanje, hronična upala često prolazi neprimećeno jer nema očiglednih spoljašnjih simptoma.
  • Sistemski efekti: Hronična upala može uticati na celo telo, što može dovesti do različitih zdravstvenih problema.
  • Uzrok i faktori rizika: Hronična upala može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući genetsku predispoziciju, loše navike ishrane, pušenje, nedostatak fizičke aktivnosti i izloženost toksinima.
  • Bolesti povezane sa hroničnom upalom: Hronična upala je povezana sa mnogim ozbiljnim bolestima, uključujući srčane bolesti, dijabetes tipa 2, rak, bolesti creva, artritis, neurološke bolesti i mnoge druge.
  • Lečenje: Lečenje hronične upale obično uključuje smanjenje faktora rizika (kao što su promena ishrane i povećanje fizičke aktivnosti) i, u nekim slučajevima, primenu lekova koji smanjuju upalu.

Kao što smo već naveli dugotrajna upala može dovesti do raznih vrsta problema, od onih sa ravnotežom do dijareje i suvog oka. Evo na šta je još potrebno obratiti pažnju:

Problemi sa ravnotežom

Hronične upalne bolesti za uzrok imaju preteranu reakciju tela, a u nekim slučajevima i autoimuni odgovor. Na primer, kod multiple skleroze, imunološki sistem napada ovojnice nerva, što za uzrok ima otežan prolazak signala kroz nerve. U tim slučajevima vrtoglavica i neravnoteža, posebno dok se hoda su neki od simptoma  na koje obavezno teba obratiti pažnju i sprovesti dalju dijagnostiku.

Insulinska rezistencija

Insulin pomaže kontroli šećera u krvi. Upala može uticati na to koliko dobro naš insulin funkcioniše. Dobro je poznato da otpornost na insulin može dovesti do visokog nivoa šećera u krvi. To može oštetiti nerve i krvne sudove. Takođe, može dovesti i do pojave dijabetesa. Ukoliko osećate mravinjanje u nogama ili pretaranu žeđ i umor, treba potražiti savet lekara koji će pomoći u otkrivanju problema.

Slabost mišića

Ponekad imunološki sistem greškom napadne i dovede do upale mišića. To može izazvati razgradnju mišićna vlakna i dovesti do slabosti. Obično se dešava polako, najčešće se javlja u gornjem delu tela, ramenima i kukovima. U nekim slučajevima, može se javiti otežano obavljanje jednostavnih stvari poput hodanja, kupanja i gutanja.

Pojava učestalih stolica

Zapaljenske bolesti creva  imaju dva glavna oblika: ulcerozni kolitis i Kronova bolest. U oba slučaja, imunološki sistem preterano reaguje izazivajući upalu u debelom i tankom crevu, ali i stvarajući promename strukture tkiva organa digestivnog trakta, suženjima, fistulama. Jedan od prvih simptoma je pored bola u stomaku su česte i sluzave stolice.  Drugi simptomi mogu biti mučnina, bol u zglobovima, groznica i osip na koži.

Bol u donjem delu leđa

Kod ankilozirajućeg spondilitisa, hronična upala obično napada kičmu. Ponekad pogađa i kukove, vrat, kolena ili grudni koš. Može se pojaviti bol i ukočenost u donjem delu leđa, posebno ujutro. U ozbiljnim slučajevima, javlja se gubitak pokreljivosti. Razgovarajte sa svojim lekarom ako primetite bilo koje simptome. Rano otkrivanje bolesti i primena adekvatne terapije može pomoći da se bolje kontrolišete postojeće stanje.

Hroničan umor

To je jedan od tipičnih znakova dugotrajne upale i uobičajen znak upalnih procesa u organizmu  poput fibromijalgije, multiple skleroze, lupusa i reumatoidnog artritisa. Razgovarajte sa svojim lekarom ako primetite nagli pad energije. To može biti simptom osnovne bolesti.

Zakrečenje arterija (arteroskleroza)

Previše masnih naslaga na telu ili dugotrajna izloženost hemijskim supstancama ili duvanskom dimu, može dovesti do toga da telo reaguje upalom. Visok holesterol i trigliceridi mogu dovesti do stvaranja masnih naslaga na unutrašnjim zidovima arterija (ateroskleroza) što je glavni uzrok srčanog i moždanog udara.

Zgrušavanje krvi

Upala izazvana traumom, operacijom ili bolestima poput antifosfolipidnog sindroma i hronične upale creva može uzrokovati prekomerno zgrušavanje krvi (nazvano hiperkoagulacija). To može izazvati oticanje i može dovesti do ozbiljnijih stanja poput moždanog udara, srčanog udara ili plućne embolije. Hiperkoagulaciju nije uvek lako uočiti, i lekaru može trebadi određeno vreme da utvrdi uzrok, ali antikoagulansi pomažu u lečenju ovog stanja.

Suvo oko

To je čest simptom hronične upale u organizmu. Jedan od razloga pojave suvog oka je Sjogrenov sindrom koji utiče na pljuvačne i suzne žlezde. Osećaj poput peska ili peckanja u očima, oticanje pljuvačnih žlezda i suvoću u nosu i grlu je razlog za posetu lekaru. Uz pomoć medikamenata je moguće olakšati simptome i izbeći ozbiljne komplikacije poput gubitka vida.

Zaboravnost kao simptom

Sposobnost pamćenja i razmišljanja može biti narušena kada telo pokazuje znakove upale. Naučnici nastavljaju da proučavaju ovu vezu. Rani nalazi sugerišu da hronična upala može doprineti razvoju Alchajmerovej bolesti i drugih stanja koja uzrokuju demenciju. Ovo posebno važi za starije osobe. Planovi zdrave ishrane poput primene mediteranske dijete za rezultat imaju ublažavanje upale u organizmu i očuvanje funkcija mozga.

Prevencija i upravljanje hroničnom upalom su važni za očuvanje dugoročnog zdravlja. To uključuje usvajanje zdravih životnih navika, redovne lekarske preglede i saradnju sa lekarima kako bi se identifikovali i tretirali potencijalni problemi povezani sa ovim stanjem.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Mirjana
7:53, 01. 10. 2023.
Odgovori

Hvala Vam, pripomogao mi je tekst da oslušnem svoj organizam i razmislim, a ne samo:šta sutra i koliko obaveza imam da uradim. Topao pozdrav!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo