Naslovna / Zdravlje

Penjanje uz stepenice ili 10.000 koraka dnevno – šta je bolje za naše srce

Priredio/la: I. V. |13:00 - 27. 10. 2023.

Određene fizičke aktivnosti, čak i ako su umerene, mogu da pomognu u sprečavanju razvoja brojnih tegoba, snize krvni pritisak, poboljšaju ravnotežu i skeletne mišiće…

penjanje uz stepenice Penjanje uz stepenice, i to samo uz 5 stepenika dnevno može da smanji rizik od srčanih oboljenja Foto: Shutterstock

Penjanje uz stepenice, i to samo uz 5 stepenika dnevno, može da smanji rizik od srčanih oboljenja, otkriva studija objavljena u časopisu Atherosclerosis Journal. Naučnici su utvrdili da penjanje uz samo 5 stepenika dnevno može da pomogne u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti za 20 procenata. Ovi rezultati dobijeni su u studiji istraživača sa Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine koja  je prikupila podatke od više od 400.000 odraslih učesnika u Velikoj Britaniji.

Penjanje uz stepenice efikasnije od hodanja

– Nalazi ističu potencijalne prednosti penjanja stepenicama kao primarne preventivne mere za aterosklerotsku kardiovaskularnu bolest u opštoj populaciji – istakao je autor studije dr Lu Qi, profesor na Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine

Stručnjaci kažu da je penjanje uz stepenice efikasnije za zdravlje kardiovaskularnog sistema od hodanja, odnosno od preporučenih 10.000 koraka dnevno. Te tvrdnje zasnovali su na osnovu podataka prikupljenih od učesnika koji su podložni kardiovaskularnim bolestima na osnovu njihove „porodične istorije, genetskih faktora rizika i utvrđenih faktora rizika kao što su visok krvni pritisak i istorija pušenja“, zajedno sa njihovim životnim navikama. Istraživači su pratili učesnike tokom 12, 5 godina.

– Kratki „rafali“ visokog intenziteta penjanja stepenicama su vremenski efikasan način da se poboljša kardiorespiratorna kondicija i profil lipida, posebno među onima koji ne mogu da postignu trenutne preporuke za fizičku aktivnost – naveo je dr Qi i dodao da je istraživanje takođe pokazalo da su učesnici, koji su prestali da se svakodnevno penju stepenicama, zabeležili porast kardiovaskularnih bolesti za 32 procenata.

Aktivnost uz pomoć stepenica snižava pritisak, poboljšava ravnotežu i skeletne mišiće

Prethodna istraživanja pokazala su da svakodnevno penjanje uz stepenice može da pomogne u smanjenju rizika od razvoja metaboličkog sindroma, snizi krvni pritisak i poboljša ravnotežu i skeletne mišiće. Iako je penjanje uz stepenice nekoliko puta dnevno odlična aktivnost, stručnjaci ipak preporučuju da se to radi umereno, bez izazvanja problema, a to posebno važi za osobe koje nisu navikle na takvu vrstu aktivnosti.

– Ako otežano disanje postane intenzivnije ili se javi bol u grudima, možda će biti potrebna medicinska pomoć, baš kao i kod svake druge vežbe – podseća kardiolog dr Ronald G. Grifka sa University of Michigan Health-West.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo