Naslovna / Zdravlje

Nivo šećera posle jela može se dobro regulisati na ovaj jednostavan način

Priredio/la: D. T.|17:00 - 30. 10. 2023.

Veruje se da je mediteranski način ishrane dobar način da smanjimo mogućnost pojave dijabetesa, visokog holesterola, bolesti srca, moždanog udara i nekih oblika raka. Mediteranski način života nije samo kvalitetna ishrana već i fizička aktivnost i druženje

Tokom vrućina šećer merite češće nego inače Foto: Shutterstock

Nivo šećera u krv nije isti tokom dana, do promene vrednosti dolazi posle fizičke aktivnosti, nakon obroka. Dva sata posle ručka šećer bi trebalo da kod zdravih osoba bude manji od 7.8 mmol/L, a osam sati posle obroka ispod 5.6 mmol/L. Za pacijente koji se leče od dijabetesa, nivo šećera u krvi trebalo da posle jela da bude manji od 10.0 mmol/L.

Veruje se da je mediteranski način ishrane dobar način da smanjimo mogućnost pojave dijabetesa, visokog holesterola, bolesti srca, moždanog udara i nekih oblika raka. Ovaj način ishrane, bogat zdravim masnoćama, može da ojača kosti, pomogne bolje funkcionisanje mozga, spreči demenciju i depresiju i pomogne u boljoj regulaciji telesne težine.

Dva minuta šetnje reguliše šećer

Stručnjaci dodaju da mediteranski način života nije samo kvalitetna ishrana već i fizička aktivnost i druženje.

Narodi koji naseljavaju Mediteran imaju običaj posle ručka da prošetaju do obližnjeg komšije ili da se druže na gradskom trgu. Šetnja posle ručka dobar je način da se reguliše nivo šećera nakon obroka. Ove šetnje posle ručka ne moraju da budu dugačke dovoljno je i dva do tri minuta, navode studija iz 2022. godine objavljena u časopisu Sports Medicine.

–  Čak i obično stajanje posle obroka može biti od koristi, ali ne u tolikoj meri kao šetnja. Povremene pauze tokom dana i posle obroka smanjile su u proseku za 9,51 odsto nivo glukoze. Ipak, nekoliko puta intenzivnije hodanje u toku dana regulisao je nivo šećera za 17,01 odsto u poređenju sa sedenjem. Jasno je da su osobe koje su prekidale dugotrajo sedenje stajanjem, ili još bolje kratkom šetnjom, imale bolje regulisan šećer –  naglašava  koautor ove studije Aidan Buffey sa The University of Limerick u Irskoj.

Šećer raste do 90 minuta posle jela

Metaanaliza iz  februara prošle godine, obuhvatila je sedam studija koje su upoređivale uticaj sedenja, stajanja i hodanja na nivo insulina i šećera u krvi. Osobe koje su učestvovale u istraživanju stajale su ili hodale dva do pet minuta, na svakih 20 do 30 minuta tokom celog dana. Studija je zaključila da su nivoi šećera bili na dobrom nivou kod osoba koje su imale običaj da posle ručka, pa i na kratko prošetaju.

Kod ovih ispitanika nisu zabeleženi nagli skokovi šećera, koji mogu da budu faktor rizika za pojavu dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Studije navode da nivo šećera u krvi raste 60 do 90 minuta nakon jela, zbog toga je savet da posle ručka ne prilegnemo, nego da krenemo pa makar i u kratku šetnju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Goran pavlovic
19:21, 30. 10. 2023.
Odgovori

Setnja je zakon svakog dana hodanje duzi zivot

NMB
13:25, 25. 12. 2023.
Odgovori

Dobro zravlje se formira od rođenja pa do puberteta. Kao kad osnivate kuću na dobrim temeljima. Kasnije se ne može ispraviti.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo