Naslovna / Zdravlje

Nije važno samo koliki je HDL ili „dobar holesterol“ već i koliko dobro funkcioniše

Priredio/la: I. V. |17:00 - 07. 11. 2023.

Iako je za medicinu još uvek pomalo misteriozan HDL ili dobar holesterol važnu ulogu – njegov zadatak je da „proguta“ tek formirani plak i transportuje ga do jetre, koja ga izbacuje iz tela štiteći tako arterije od zapušenja

hdl dobar holesterol HDL ili dobar holesterol važnu ulogu – njegov zadatak je da „proguta“ tek formirani plak Foto: shutterstock

HDL – holesterol lipoproteina visoke gustine, poznat i kao „dobar holesterol“, uklanja višak holesterola iz arterija tako što „proguta“ tek formirani plak i transportuje ga do jetre, koja ga izbacuje iz tela. To je njegov suštinski posao. Kada se previše plaka akumulira u arterijama, on može da suzi krvne sudove i ometa protok krvi, ili čak da izazove pucanje arterije što može da dovede do teških stanja kao što su srčani i moždani udar.

Nije važno samo koliko je HDL holesterol već i da li efikasno obavlja svoju funkciju

Merenje koliko HDL holesterola imamo u telu za obavljanje ovih zadataka dugo je bilo glavni razlog za proveravanje lipidnog statusa, odnosno količine masnoća u telu. Međutim, tokom protekle decenije, istraživači su takođe otkrili da merenje da li HDL ili dobar holesterol efikasno obavlja ove zadatke – može da bude jednako važno. Što su jači znaci da „dobar HDL holesterol“ kod osobe dobro funkcioniše, otkrili su, veća je verovatnoća da će imati smanjen rizik od srčanih oboljenja u budućnosti.

Međutim, postojao je jedan glavni izazov. Merenje HDL funkcije ograničeno je na laboratorijske nalaze i nije pogodno za masovno testiranje u rutinskim kliničkim laboratorijama. Kako bi pokušali da reše taj problem, istraživači iz NHLBI’s Lipoprotein Metabolism Laboratory kreirali su novi dijagnostički test.

– On će ubrzati tempo osnovnih istraživanja. To povećava broj uzoraka koje možete da proučavate. Povećava broj eksperimenata koje možete da uradite – istakao je dr Edward B. Neufeld, naučnik iz NHLBI laboratorije, koji je, zajedno sa dr Masaki Sato razvio test.

Novi test za HDL holesterol može bolje da predvidi rizik od kardiovaskularnih bolesti

Trenutne funkcionalne procene HDL holesterola zahtevaju od istraživača da sakupljaju ćelije u laboratoriji. To mora da se radi u malim serijama, često zahteva dodatne materijale kao što je radioaktivni holesterol, a za obradu može da bude potrebno nekoliko dana. Test bez ćelija, koji su dr Neufeld i istraživači razvili, mogao bi lako da se replicira u laboratorijama, automatizovan za obradu većih uzoraka, a rezultat bi mogao da se dobije za oko sat vremena. Važno je da su u kliničkim studijama pokazali da njihov test može bolje da predvidi rizik od kardiovaskularnih bolesti koji može da izazove dobar HDL holesterol, koji se trenutno koristi za procenu takvog rizika. Ovi rezultati istraživanja objavljeni su časopisu Journal of Clinical Investigation.

Novi test mogao bi da olakša lekarima pri određivanju terapije

Kako bi se test uradio plazma osobe koja sadrži HDL holesterol odvaja se od krvi i dodaje se  česticama donora obloženim mešavinom lipida, koja podseća na plak, i fluorescentno obeleženim fosfolipidom, koji može da se ukloni samo pomoću HDL. Zatim se meri fluorescentni signal dobijen uz pomoć HDL holesterola. Svetliji signal odražava optimalnu funkciju uklanjanja HDL lipida, dok prigušeno svetlo ukazuje na smanjenu funkciju. Test je još godinama daleko od potencijalne upotrebe u medicinskom okruženju, ali obećava lekarima, koji žele da prikupe dodatne informacije, koje bi mogle da pomognu u njihovim odlukama o lečenju.

Stručnjaci navode da mnogi odrasli imaju rizike srednjeg nivoa. Na primer, pacijent sa srednjim rizikom od srčanog ili moždanog udara za 10 godina, za koji je takođe utvrđeno da ima smanjenu HDL funkciju, može da bude jači kandidat za lečenje ili za dodatne procene za merenje koliko ima aterosklerotskog plaka.

HDL holesterol još uvek „misteriozan“

Istraživači iz NHLBI’s Lipoprotein Metabolism Laboratory želeli su da se pozabave problemom procene HDL funkcije. Dr Edward B. Neufeld i njegove kolege veruju da bi test takođe mogao da se koristi u višestruke svrhe u istraživanju, što bi moglo da dovede do kliničkih primena.

– HDL holesterol je važan, ali ga još uvek ne razumemo u potpunosti. Biologija je puna misterija – naglasio je dr Alan T. Remaley, istraživač u Laboratoriji za metabolizam lipoproteina, koji se nada da ćemo jednog dana dobiti lek možda imati lek koji modulira HDL i ispostaviće se da je koristan, ali trenutno ga nemamo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo