Naslovna / Zdravlje

Tiha upala polako vodi u dijabetes, bolesti srca, kako da pobedimo ovo stanje

Priredio/la: D. T.|17:00 - 24. 11. 2023.

Često je isprovocirana delovanjem bakterija, virusa, gljivica, parazita. Može da bude i posledica fizičkih faktora kao što su mehaničke traume, termičke povrede, zračenja

upala Foto: Shutterstock

Tiha upala koja uporno traje je i tihi ubica i stanje koje dovodi do razvoja kardiovaskularnih bolesti, karcinoma, dijabetesa tipa 2. Od bolesti uzrokovane hroničnom upalom niskog intenziteta preminuće tri od pet osoba, smatraju stručnjaci Harvard Medical School. Dobra vest je da tihu upalu možemo dobro da kontrolišemo primenom zdravih životnih navika.

Antiinflamatorne dijete

Delotvornost antiinflamatorne dijete potvrđuju naučna istraživanja. Način ishrane zasniva se na upotrebi namirnica koje će zaustaviti upalu, koja je prirodna reakcija tela na povredu ili iritaciju. Povrće, voće, celovite žitarice, riba mogu sprečiti i zaustaviti razvoj upale.

Antioksidansi, polifenoli i druga jedinjenja, jačaju imunitet i mogu da se bore protiv upalnih procesa. Visoko rafinisani ugljeni hidrati, šećer, crveno meso, trans i zasićene masti, so su namirnice koje uzrokuju hroničnu tihu upalu u organizmu.

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost je dobar način da se izborimo sa jesenjom depresijom, lošim raspoloženjem i da zaštito telo od upala. Smatra se da fizički aktivne osobe mogu da se lakše izbore sa bolešću. S duge strane, stručnjaci savetuju i oprez, jer previše intenzivna fizička aktivnost može da isprovocira upale.

Samo 30 minuta umerene telesne aktivnosti dnevno tokom 5 dana nedeljno, može da dovede telo u savršenu ravnotežu. Preporuka je da se hronični pacijenti sa svojim lekarom posavetuju o najboljem obliku fizičke aktivnosti.

Kontrola telesne težine

Prekomerna težina je veliki napor za kosti i unutrašnje organe. Dijabetes tipa 2, srčane bolesti, povišen krvni pritisak i holesterol, mogu biti u mnogim slučajevima pratioci gojaznosti. Moguće je da masne naslage isprovociraju upalu i u najtežim slučajevima dovedu do nekog oblika maligne bolesti. Stručnjaci kažu da su posebno opasne abdominalne masti oko trbuha.

Kvalitetan san

Nedovoljne količine sna neće uticati samo na količinu energije i produktivnost u toku dana, već i na nivo upale. Dovoljno sna revitalizuje sve naše ćelije i obezbeđuje dobro zdravlje. Preporuka je da,  ako je moguće, spavamo 7 do 8 sati i da uvek u isto vreme idemo na spavanje.

Cigarete i alkohol

Samo nekoliko nedelja posle prestanka konzumacije cigareta dolazi do drastičnog smanjenja nivoa upale. Stručnjaci naglašavaju da uz čašicu alkohola nećemo poboljšati raspoloženje. Alkohol je depresant, supstanca koja opušta i usporava telo, ali posle izvesnog vremena kada se metaboliše može dovesti do anksioznosti, depresije, razdražljivosti. Alkohol je i krivac za hronične upale koje mogu negativno da deluju na rad creva.

Stres i upala

Stres je neizbežan „začin života“, problem je samo kada ga je previše i kada ne znamo kako da se izborimo s njim. Hronični stres je krivac za upale koje mogu da dovedu do pojave reumatoidnog artritisa, kardiovaskularnih bolesti, depresije i inflamatorne bolesti creva.

Upala je često isprovocirana delovanjem bakterije, virusa, gljivica, parazita. Može da bude i posledica fizičkih faktora kao što su mehaničke traume, termičke povrede, zračenja ili hemijski faktori.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo