Naslovna / Zdravlje

Kako da se kod kuće rešimo bolova u stomaku?

Priredio/la: S.St.|13:30 - 25. 11. 2023.

Bolovi u stomaku mogu da nas onesposobe, uplaše, pokvare ceo dan, ali, pre nego što se obratimo lekaru, treba probati nekoliko uobičajenih kućnih lekova

bol u stomaku Ključno je da se obratite svom lekaru kada osetite bol u stomaku, jer on može da napravi odgovarajuću procenu, uspostavi dijagnozu i odredi smernice za efikasno upravljanje ili lečenje Foto Shutterstock

Imamo osećaj da ćemo da puknemo, imamo bolove u stomaku, gorušicu, nadimanje, mučninu, dijareju i povraćanje. Da li za nas u takvim situacijama postoji rešenje koje kod kuće može da nam olakša i umanji probleme? Lekar porodične medicine dr Matthew Goldman ima savete kako da se rešimo bolova u stomaku.

Lekovi za želudac

Problemi sa stomakom mogu da nam unište i pokvare ceo dan. Ali, pre nego što se obratimo lekaru, postoji nekoliko uobičajenih lekova protiv bolova u stomaku koje možemo da isprobamo kod kuće.

Posegnite za đumbirom

Istraživanja su pokazala da je koren đumbira efikasan u ublažavanju mučnine i povraćanja. Štaviše, đumbir ima antiinflamatorne, antioksidativne i efekte protiv tumora i čireva.

Đumbir može da se koristi svež, sušen ili u prahu i da se dodaje u svakodnevnu ishranu. Koristan je i kiseli đumbir, ali i čaj od đumbira. Ali, važno je da zapamtimo – potrebna je samo mala količina da bi se postigao veliki efekat.

– Važno je imati na umu da mnogi komercijalni proizvodi od đumbira na tržištu danas možda zapravo ne sadrže značajne količine pravog đumbira, a u nekim slučajevima možda ga uopšte i ne sadrže – objašnjava dr Goldman.

– Neka pića od đumbira koriste veštačke arome koje imitiraju ukus đumbira. Čak i ako sadrže pravi đumbir, količina je često prilično mala, što možda neće pružiti očekivano olakšanje.

Slani krekeri za užinu

– Kada nam stomak nije u redu, treba da se odlučimo za hranu sa niskim sadržajem masti, blagu i malo slanu. Najbolji rezultati postižu se kada tokom dana jedete manje porcije tokom dana – savetuje dr Goldman.

Blaga hrana, poput slanih krekera, lako prolazi kroz stomak, a postoje dokazi koji sugerišu da:

  • upija deo kiseline koja izaziva iritaciju koja se nalazi u praznom stomaku
  • sprečava oslobađanje kiseline u želucu (teža hrana ima tendenciju da izazove veću proizvodnju kiseline)
  • manje je verovatno da će izazvati mučninu jer nema miris
  • sadrži so koja pomaže da se zamene izgubljeni elektroliti

– Ne morate da se oslanjate samo na slani keks. Postoji mnogo blage hrane koja može da donese olakšanje – primećuje dr Goldman i dodaje da i druge namirnice smiruju uznemireni stomak. Zato kaže da mogu da pomognu male porcije:

  • banana
  • pirea od jabuka
  • jogurta
  • bistre supe
  • kuvanog skroba, kao što su krompir i povrće
  • testenine
  • pirinča
  • graham krekera
  • pšeničnog tosta
  • ovsa

Ovakva ishrana naziva se i BRAT dijeta (banane/bananas, pirinač/rice, pire od jabuke/apple sauce, tost/toast). Važno je napomenuti da BRAT dijetu treba koristiti ograničeno, jer joj nedostaju vitalni hranljivi sastojci poput vlakana, proteina, kalcijuma i vitamina B12.

– Iako BRAT dijeta ili konzumiranje blage hrane mogu pružiti olakšanje od stomačnih tegoba, bitno je zapamtiti da su ovi pristupi zamišljeni kao privremena rešenja – napominje dr Goldman i dodaje:

– Dugotrajno oslanjanje na tako ograničenu ishranu može dovesti do nedostataka u ishrani i možda neće rešiti osnovni uzrok stomačnog problema. Ako nelagodnost u stomaku traje duže od nekoliko dana ili se pogorša, ključno je da se konsultujete sa zdravstvenim radnicima za detaljnu procenu i odgovarajući tretman.

Unosite tečnosti

Tečnosti su važne kada imate bolove u stomaku, posebno ako treba da nadoknadite tečnost izgubljenu kroz povraćanje i dijareju. Odlučite se za bistre tečnosti u malim količinama.

– Slamčica često može da pomogne da unesete prave količine. Pijte puno gutljaja tokom dana. Gazirana pića mogu da pomognu osim ako ne osećate nadimanje. U tom slučaju preskočite gazirana pića – savetuje dr Goldman.

On takođe predlaže oralne rastvore elektrolita, a ne sportska pića. Oni imaju koncentracije elektrolita koji su potrebni našem telu, uključujući minerale kao što su kalijum i magnezijum.

– Sportska pića su osmišljena da zamene ono što gubimo kroz znoj, ali to je drugačije od onoga što se dešava kada imamo povraćanje ili dijareju. Osim toga, sportska pića obično imaju veći sadržaj šećera, što može da nahrani loše crevne bakterije – dodaje on.

Izbegavajte određenu hranu

– Postoje dokazi da se pacijenti sa uznemirenim stomakom osećaju lošije nakon što jedu određenu hranu. Te namirnice ne stvaraju samo gasove – one mogu povećati i mučninu, nadimanje, povraćanje i/ili dijareju – kaže dr Goldman. On preporučuje izbegavanje sledećih namirnica:

  • začinjene ili one koje imaju neprijatan miris kao što su pica, luk i salsa
  • sa visokim sadržajem masti kao što su pržena piletina, kobasica, slanina i pečena govedina
  • kisele poput kafe, soka od pomorandže, soka od paradajza i alkohola
  • slatkih kao što su gazirana i sportska pića

Budite strpljivi

Dajte svom telu nekoliko dana da se oporavi od stomačnih tegoba. Ako je u pitanju stomačni virus, proći će sam. Slično, stres, mučnina ili nešto što ste konzumirali (poput hrane, lekova ili alkohola) mogu uzrokovati vaše simptome – ali i oni će proći.

Na pitanje koliko dugo traje bol u stomaku dr Goldman pojašnjava:

– Trajanje oporavka od bolova u stomaku može uveliko varirati u zavisnosti od uzroka i težine tegoba. U mnogim slučajevima, manji bolovi u stomaku uzrokovani nepromišljenošću u ishrani ili privremenim gastrointestinalnim poremećajima mogu nestati u roku od nekoliko sati do jednog dana. Međutim, ako je bol u stomaku uporan, jak ili praćen drugim zabrinjavajućim simptomima, neophodno je konsultovati lekara radi pravilne dijagnoze i uputstva za oporavak.

Kada treba da se obratimo lekaru

Za uznemireni stomak obično mogu da se koriste kućni lekovi. Ali dr Goldman ističe da je uvek dobro da se obratimo svom lekaru ako smo zabrinuti. Doktora svakako treba da konsultujemo ako:

  • ne možemo da zaustavimo povraćanje
  • vidimo krv u izbljuvku
  • nemamo apetit
  • gubimo na težini
  • primetimo druge promene u pokretima creva
  • imamo poteškoća sa gutanjem
  • imamo pitanja ili nedoumice

U nekim slučajevima, bol u stomaku može biti znak drugih zdravstvenih stanja kao što su:

– Bol u stomaku nikada ne treba olako odbaciti. To može biti znak različitih osnovnih zdravstvenih stanja, od manjih do ozbiljnijih problema – naglašava dr Goldman i dodaje:

– Ignorisanje upornih ili jakih bolova u stomaku može dovesti do odložene dijagnoze i lečenja, potencijalno dovodeći do pogoršanja stanja koje može da se stavi pod kontrolu. Ključno je da se obratite svom lekaru kada osetite bol u stomaku, jer on može da napravi odgovarajuću procenu, uspostavi dijagnozu i odredi smernice za efikasno upravljanje ili lečenje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo