Naslovna / Zdravlje

Na šta može da upozori bol ispod rebara sa desne strane

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 29. 11. 2023.

Bol ispod desnog rebarnog luka ponekad se može širiti i do ramena ili prepona, sa različitim uzrocima

Bol rebro Na spisku najčešćih digestivnih problema koji mogu da izazovu bol ispod desne strane rebara su gasovi, ali i drugi problemi u radu creva Foto: Shutterstock

Bol ispod rebara ne treba ignorisati sa koje god strane da se javlja, budući da se u podrebarnoj regiji nalazi veliki broj vitalnih organa. Spektar mogućih razloga je širok, a ukoliko bol ne prestaje ili se intenzivira, obevezno se treba javiti lekaru.

Kako može da izgleda bol ispod desnog rebra

Postoji više potencijalnih, različitih razloga koji mogu da izazovu ispod desnog rebra. U zavisnosti od uzroka, bol ispod desnog rebra može da bude sevajući, blag, tup, u formi „žiganja“, povremen, ali i da postane hroničan. Često može da manifestuje osećaj sličan peckanju, stiskanju ili negalodnosti poput teskobe.

Ispod desnog rebra se nalaze žučna kesa, jetra, kao i desni bubreg. Ukoliko bilo koji od ovih organa zahvati upala ili infekcija, to može da rezultira bolom u takozvanom gornjem stomaku ispod desnog rebarnog luka, ali i u leđima. I traume, odnosno povrede mogu logično biti razlog bola, ali je onda lakše jer nam je potencijalni uzrok poznat. Evo najčešćih poznatih uzroka za bol ispod desnog rebra.

1. Kamen u žučnoj kesi i bol ispod desnog rebra

Na postojanje kamenčića u žučnoj kesi ili upalu ovog organa može da upozori oštar, probadajuć bol ispod desnog rebra. Obično traje najkraće 15 minuta, a može da se produži i do 24 sata. Obično ne pomaže promena položaja, bol ne prestaje, a može da eskalira i problemima sa disanjem. Ponekad se bol širi sve do regije levog ramena.

2. Kamen u bubregu kao uzrok bola

Kamenje u bubregu nastaje usled taloženja minerala i soli u bubrezima a prilikom pomeranja kamenčića dolazi do intenzivnog, probadajućeg bola. Bol se može raširiti i na prepone. Pojava kamenja u bubregu prouzrokuje i bol u toku mokrenja.

3. Pankreatitis

Upala pankreasa ili pankreatitis može da izazove bolove sa obe strane tela, češće sa leve, ali se javlja i bol ispod desnog rebra. Jak bol praćen mučninom ili povraćanjem može da izazove čak i blaži oblik upale. Ako dođe do hroničnog pankreatitisa moguće je da se pojavi i stolica izmenjenog, neprijatnog mirisa.

4. Apendicitis (upala slepog creva)

Kada dođe do upale slepog creva, pre svega se javlja oštar bol oko pupk, koji se pomera ka desnoj strani stomaka (ispod rebara). Ukoliko uz opisani bol postoje i mučnina, povraćanje, gađenje na hranu, edem stomaka i povišena temperatura, odmah se javite lekaru.

Važno je znati da je uzimanje lekova za bol na svoju ruku veoma opasno jer oni mogu da izazovu pucanje slepog creva. Posledično, pucanje slepog creva bez brze reakcije lekara može da bude razlog sepse.

6. Gasovi kao uzrok bola

Prekomerno nakupljanje gasova u digestivnom traktu takođe može da izazove bolove na desnoj strani stomaka. Taj bol je najsličniji bolu kakav se javlja zbog kamenja u žuči ili apendicitisa.

5. Problemi sa jetrom

Kada jetra zbog poremećaja funkcije ili oštećenja menja oblik (dobija ožiljno tkivo, upaljena je, postoji ciroza…), jedan od pratilaca je jak bol ispod desnog rebarnog luka.

Drugi najčešći problemi digestivnog sistema koji mogu da izazovu bol ispod desnog rebra

Na spisku najčešćih digestivnih problema koji mogu da izazovu bol ispod desne strane rebara su gasovi, ali i drugi problemi u radu creva. Zapaljenske bolesti creva (Kronova bolest, ulcerozni kolitis, sindrom nervoznih creva).

Znaci iritabilnog creva su jaki gasovi, nadutost i bol u stomaku, dok se u pojedinim slučajevim može pridružiti i gorušica i bol u grudima. Ako imamo hronični zatvor ili opstipaciju, funkcija creva može da bude ugrožena i to može da izazove blokadu creva (ileus).

Zapaljenske bolesti creva su ozbiljna oboljenja koja karakteriše jako upalno stanje. U zavisnosti od toga koji deo creva je pod upalom razlikuje se i bolest (ulcerozni kolitis ili Kronova bolest). Manifestuje ih niz simptoma, uz bol, više vodenastih stolica, temperaturu, mučninu. Zapaljenske bolesti creva ozbiljno remete kvalitet života i mogu da se iskomplikuju, pa je ponekad jedino rešenje hirurška intervencija.

Plućni problemi i bol ispod desnog rebra

Određeni broj pulmoloških problema može da izazove bol sa desne strane stomaka, a zajednički „alarm“ za neodložni odmalak lekaru je bol kada dišemo duboko.

Upala pluća (preumonija) može da izazove jak, probadajući bol u grudima, a ako je pogođeno desno plućno krilo, može biti jak i ispod desnog rebra.

Isti slučaj je i sa pleurizijom (nakupljanje tečnosti između dva sloja tkiva koja obavijaju pluća), pri čemu suvišna tečnost izaziva pritisak na pluća, a to prouzrokuje jak bol. Ako je razlog pleurizija, bol može biti jači dok kašljemo ili kijamo, a bolno je i samo disanje. Plaurizija je opasno stanje koje može da prouzrokuje kolaps pluća. Kolaps pluća prate jaki, probadajući bolovi u toku disanja uz suv i takođe bolan kašalj.

Uz simptome kakvi su kašalj koji ne prestaje, krvavi ispljuvak, hronični umor, gubitak kilograma, karcinom pluća izaziva i bol u grudima i ramenima. Takođe, bol se može javiti i ispod desnog rebra.

Trauma  kao uzrok bola ispod desnog rebra

Povrede rebra su veoma česte, a od jačine udarca odnosno intenziteta traume zavise i posledice. Kada povredimo jedno ili više rebara na obe strane tela, bol će najverovatnije biti jak. Takođe, može da izazove ozbiljne probleme i komplikacije, kakve su kolaps pluća usled probijanja plućne maramice. Uz rebra mogu da budu oštećeni i drugi organi koji se nalaze na desnoj strani tela (bubrezi, jetra…)

Ukoliko se bol intenzivira i ne prestaje bez obzira na uzrok, javite se lekaru što hitnije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo