Naslovna / Zdravlje

Šta je poliurija zbog koje se često budimo noću?

Priredio/la: I. V. |15:00 - 04. 01. 2024.

Lekari naglašavaju da se poliurija pre svega odnosi na količinu izlučenog urina dnevno, a ne na učestalost odlaska u kupatilo

poliurija Poliurija remeti noćni san Foto: Shutterstock

Poliurija može da bude razlog zašto ne možemo da spavamo celu noć, bez prekida sna zbog češće potrebe za mokrenjem. Javlja se kada naše telo proizvodi previše urina, što je više od 3 litara urina dnevno za odrasle. Lekari naglašavaju da se poliurija pre svega odnosi na količinu izlučenog urina dnevno, a ne na učestalost potrebe za mokrenjem.

Razlikuju se noćna i globalna poliurija

Poliurija sama po sebi nije zdravstveno stanje, nije oboljenje, ali može da bude simptom drugih bolesti. Obično je uzrok razvoja nokturije – buđenje jednom ili više puta tokom noći radi mokrenja. Uobičajeni uzroci ove tegobe su – dijabetes, bolest bubrega i određeni lekovi. Takođe, može da bude uzrokovana trudnoćom, neravnotežom elektrolita, viškom kofeina i konzumiranjem alkohola. Postoje dve vrste poliurije – noćna i globalna.

Noćna poliurija je najčešći uzrok nokturije i pogađa oko 88 procenata ljudi sa ovim stanjem, ali češće starije odrasle osobe. Noćna poliurija se dešava kada postoji smanjena proizvodnja urina tokom dana u poređenju sa noćnom proizvodnjom. Noćna proizvodnja mora da bude veća od 20 odsto ukupne količine urina proizvedene u roku od 24 sata za mlađe odrasle osobe i više od 33 odsto za starije ljude.

Ako se poliurija javlja danju i noću, smatra se da je to globalna poliurija. Ova vrsta poliurije je rezultat povećane proizvodnje urina tokom dana i noći. Globalnu poliuriju ima osoba čija je zapremina urina veća od 2,8 litara po kilogramu u roku od 24 sata ili proizvedenu zapreminu veću  od 3 litara dnevno. Globalna poliurija takođe ima veze sa prekomernim unosom tečnosti uopšte.

Koji su simptomi poliurije?

Poliurija je termin koji označava „previše mokrenja“. Generalno, odrasla osoba isprazni do 2,5 litara urina dnevno. Ako je izlučena količina veća od 3 litara, to se smatra abnormalnim. U zavisnosti od uzroka, postoje i drugi simptomi koji mogu da prate poliuriju. Kada je uzrok ili dijabetes insipidus ili dijabetes melitus, poliurija je obično udružena sa preteranom žeđi ili polidipsijom. Često mokrenje, posebno noću (nokturija), obično se dovodi u vezu sa poliurijom, ali ovaj problem ne mora da bude uzrok čestoh ustajanja noću.

Zašto nastaje i kako se tretira poliurija?

Postoji bezbroj uzroka poliurije, u rasponu od pijenja previše vode do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija kao što je otkazivanje bubrega. Međutim, lekari navode da su sledeći uzroci poliurije ipak najčešći:

Najefikasniji tretman za poliuriju je usmeren na osnovni uzrok. Na primer, nefrogeni dijabetes insipidus izazvan litijumom bi potencijalno mogao da se leči ukidanjem litijuma. Poliurija uzrokovana dijabetes melitusom verovatno će se poboljšati kada počne da se kontroliše nivo glukoze u krvi pacijenta. Neki tretmani za poliuriju podrazumevaju davanje vrste diuretika, koji obično povećava izlučivanje urina jer poboljšava način na koji se urin obrađuje u bubrezima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo