Naslovna / Zdravlje

Multipla skleroza – kako pratiti bolest i prepoznati progresiju bolesti

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 04. 01. 2024.

– Kada govorimo o multiploj sklerozi kao hroničnoj neuroinflamatornoj i neurodegenerativnoj bolesti, koja je praćena poremećajem imunog odgovora i samim tim progresijom bolesti kroz vreme, prvo treba da definišemo kakva to progresija može biti – kaže na početku ePodcsta dr Jelena Vitković, specijalizant neurologije

Multipla skleroza je bolest koja se karakteriše progresijom i pogoršanjem simptoma kroz vreme. Ko najbolje može pratiti aktivnost bolesti i prepoznati progresiju na vreme pitali smo dr Jelenu Vitković, specijalizanta neurologije

Progresiju bolesti mogu pratiti kako sami pacijenti, tako i lekari, porodica pacijenta i njegovo okruženje. Što se tiče lekara, bitno je da pacijent redovno bude pregledan od strane lekara-neurologa i neki maksimalan broj redovnih kontrolnih pregleda, kod nas je dva puta godišnje – objasnila nam je dr Jelena Vitković.

U prethodnoj epizodi ePodcasta sa prof. dr Evicom Dinčić, specijalistom neurologije pričali smo na temu MULTIPLA SKLEROZA DANAS

Šta je progresija a šta relaps bolesti

Dobili smo i odgovor na pitanje šta znači relaps a šta progresija bolesti.

Relapse bolesti lečimo kortikosteroidnom terapijom, tu delujemo na tu zapaljinsku komponentu bolesti i to je ona terapija koja se primenjuje odmah kada se pacijent javi i kada lekar-neurolog proceni da se radi o relapsu bolesti. A što se tiče same progresije, to je ono što smo već rekli, da progresija može nastati kao posledica zaostatka neurološkog deficita nakon lečenog relapsa, kada zapravo relaps nije do kraja izlečen i nakon svakog sledećeg relapsa će zaostati nešto više neurološkog deficita. Akumulacija tih neuroloških deficita čini progresiju bolesti – objasnila je dr Jelena Vitković.

Važnost praćenja multiple skleroze od strane pacijenta

Na pitanje koliko je važno da pacijent bude učesnik u praćenju i lečenju svoje bolesti dr Jelena Vitković nam je odgovorila:

Izuzetno je važno da pacijent bude aktivni učesnik kako u praćenju, tako i u lečenju svoje bolesti. Kada postavimo dijagnozu multiple skleroze, moramo da odredimo koja forma bolesti je u pitanju i da sa tim upoznamo pacijenta. Ukoliko se radi o najčešćoj, relapsno-remitentnoj formi multiple skleroze, onda pacijentu treba da predstavimo lekove koje imamo na raspolaganju.

Ukoliko želite da saznate odgovore na pitanja da li mlade žene koje imaju multiplu sklerozu a žele da se ostvare u ulozi majke brinu o trudnoći i dojenju, i koja pitanja najčešće postavljaju svom neurologu, pogledajte ePodcast na početku teksta.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Dr Jelena Vitković je specijalizant neurologije. Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu završila je 2019. god. Bila je stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (2014. – 2018.), kao i učesnik kongresa biomedicinskih nauka sa internacionalnim učešćem iz oblasti neurologije i farmakologije. U aprilu 2021. godine zaposlila se u Kovid bolnici „Batajnica” na mestu kliničkog lekara gde je radila godinu dana, nakon čega je u okviru „Programa zapošljavanja najuspešnijih diplomaca medicinskih fakultetazaposlena na Klinici za neurologiju UKCS. Oblasti posebnog interesovanja su joj imunski posredovane bolesti centralnog nervnog sistema. Učesnik je brojnih kongresa sa internacionalnim učešćem.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME: