Naslovna / Zdravlje

Šta je vulvovaginitis i kakav osećaj izaziva ovo stanje?

Priredio/la: I. V. |17:00 - 26. 01. 2024.

Vulvovaginitis može da ima nekoliko različitih uzroka – infekciju, hormonske promene ili iritaciju iz spoljašnjih izvora

vulvovaginitis Vulvovaginitis može da ima nekoliko različitih uzroka Foto: Shutterstock

Vulvovaginitis je stanje koje zahvata vulvu, odnosno kožu oko otvora vagine, kao i samu vaginu. Izaziva otok, crvenilo, iritaciju i pojavu sekreta. Vulvovaginitis može da ima nekoliko različitih uzroka: infekciju, hormonske promene ili iritaciju iz spoljašnjih izvora. Lečenje zavisi u zavisnosti od osnovnog  uzroka i ima za cilj ublažavanje simptoma i eliminisanje izvora stanja.

Kako izgleda vulvovaginitis?

Vulvovaginitis će izgledati drugačije od osobe do osobe na osnovu osnovnog uzroka i simptoma. Neki od simtoma koji se javljaju kada žena ima vulvovaginitis su:

Atrofija
Žena sa vulvovaginitisom može da ima atrofiju vulve. Vulva će izgledati bleda, a koža tanka sa sužavanjem introitusa – ulaza u vaginalni kanal. Koža neće biti elastična i može lako da prokrvari.

Crvenilo i otok
Vulvovaginitis obično izaziva crvenilo, odnos koža vulve će biti crvenija od okolne, i pored toga može da se javi otok pa vulva izgleda veća nego obično.

Rane
Bolna ili otvorena područja na koži nastaju zbog iritacije ili grebanja uzrokovanih vulvovaginitisom. Mogu da budu bolne, da peckaju ili da svrbe.

Sekret 
Nenormalan vaginalni iscedak takođe može da bude simptom vulvovaginitisa. Izgled sekreta će varirati u zavisnosti od osnovnog uzroka što može da bude:

  • Gljivična infekcija: gust, beli, „sirast“ sekret
  • Bakterijska vaginoza: tanak, mlečni ili obilan sivi iscedak koji može da miriše na ribu
  • Trihomonijaza: zelenkasto-žuti iscedak koji je penast i miriše na buđ.

Kakav osećaj izazova ovo stanje vulve?

Vulvovaginitis će se svaka žena osećati drugačije u zavisnosti od toga šta ga uzrokuje i od težine simptoma. Obično vulvovaginitis izaziva osećaj kao što je:

Svrab
Čest osećaj koji se dovodi u vezu sa vulvovaginitisom je svrab. Svrab je jedan od primarnih simptoma vulvovaginitisa uzrokovan gljivičnom infekcijom. Međutim, svrab ne znači da je osnovni uzrok uvek gljivica i da druge uzroke treba isključiti.

Pečenje
Još jedno uobičajeno osećanje koje ima veze sa vulvovaginitisom je peckanje. Iritacija izazvana izvorom, zajedno sa bilo kakvim grebanjem, može izazvati peckanje. Iako peckanje može da se oseti bilo kada, nije neuobičajeno da se uvek oseti kada urin dodirne vulvu.

Samopomoć i lečenje simptoma kod kuće

Na osnovu osnovnog uzroka, neki slučajevi vulvovaginitisa mogu da se leče kod kuće jednostavnim promenama načina života i kućnim tretmanima. Neki od saveta za lečenje simptoma vulvovaginitisa i za pravilnu negu vulve i vagine su:

– Pravilna nega vulve i kože oko genitalija jer je ova koža osetljiva i sklona iritaciji

– Ne treba se tuširati već samo toplom vodom prati spoljašnje genitalije i osušiti ih

– Sedeća kupka u toploj (ne vrućoj) vodi od 10 do 15 minuta dnevno može da pomogne u ublažavanju simptoma vulvovaginitisa. Posle kupke kožu treba potpuno osušiti.

Drugi tretmani za samopomoć i lečenje simptoma su:

  • Nosite pamučno donje rublje i široku odeću
  • Izbegavajte kupke sa mehurićima ili mirišljave sapune
  • Izbegavajte deterdžente za veš sa parfemima i bojama
  • Nemojte dugo nositi mokre kupaće kostime
  • Urinirajte sa dosta raširenim nogama
  • Brišite se toalet papirom od napred ka nazad.
Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor