Naslovna / Zdravlje

Primljena prva eksperimentalna vakcina protiv raka: Naučnici veruju da će lečiti različite karcinome

Priredio/la: Ma.R.|Izvor: The Telegraph|13:00 - 05. 02. 2024.

Vakcina deluje tako što cilja specifične proteinske markere na ćelijama kancerogenog tumora aktivirajući sopstveni imunološki sistem pacijenta da napada ćelije raka, uz potencijalno manju toksičnost

Vakcina protiv raka Da li je svet konačno na pragu revolucionarnog otkrića? Foto: Shutterstock

Pacijent (81) sa neizlečivim rakom kože prva je osoba koja je dobila eksperimentalnu dozu vakcine protiv raka nazvanu mRNA-4359. Za razliku od tradicionalnih vakcina koje se daju za sprečavanje bolesti, ova će se davati pacijentima koji već imaju rak a rezultati će biti praćeni na nekoliko stotina učesnika iz Velike Britanije, SAD i Australije u naredne tri godine.

Vakcina protiv raka: „Potencijal da spasi još više života“

Ispitivanje vode naučnici sa „Imperial College NHS Healthcare Trust“ i „Imperial College London“, koji su prvi u prilici da testiraju efekte ove vakcine dajući ih pacijentima u bolnici „Hammersmith“ u zapadnom Londonu. Reč je o primeni mRNA tehnologije sa ciljem razvoja novih vakcina koje bi mogle da leče, a možda i izleče rak. Vakcina deluje tako što naglašava specifične proteinske markere na ćelijama kancerogenog tumora tako da sopstveni imunološki sistem pacijenta ciljano napada ćelije raka.

Muškarac (81) iz britanskog grada Surrey sa rakom kože prvi je primio mRNA-4359 vakcinu u okviru globalne studije. Victoria Atkins, ministarka zdravlja Velike Britanije, rekla je da bi ovaj revolucionarni razvoj mogao da napravi razliku u broju obolelih ljudi.

– Vakcina ima potencijal da spasi još više života, jer menjamo način na koji lečimo ovu strašnu bolest terapijama koje su efikasnije i manje toksične – objasnila je Atkins.

Reč naučnika: Mehanizam dejstva i očekivanja koja donosi prva vakcina protiv raka

Dr David Pinato, onkolog i naučnik na Imperial College London, rekao je za The Telegraph da su vakcine potrebne da bi se preokrenuo tok raka i dodao:

– Nove imunoterapije za rak zasnovane na mRNA tehnologiji nude novi put za aktiviranje i borbu sopstvenog imunološkog sistema pacijenta. Nadamo se da će najpre moći da leče karcinomi kože i pluća, a zatim i drugi solidni tumori poput raka creva ili dojke. Ovo istraživanje je još uvek u ranoj fazi i može da prođe i nekoliko godina dok ne bude dostupno pacijentima, ali postavlja ključnu osnovu koja nas približava novim, preciznijim i efikasnijim terapijama koje su potencijalno i manje toksične.

Profesor Peter Johnson, nacionalni klinički direktor National Health Service (NHS) za rak, moguću revolucionarnost vidi i u uspešnosti vakcinisanja ljudi protiv već postojećih karcinoma kako bi se sprečili recidivi. Rekao je i da se u bolnicama širom zemlje odvija „pionirski rad“, i izneo očekivanja da će u narednim godinama „hiljade pacijenata učestvovati u ispitivanjima“.

Kako će izgledati terapija

NHS je prošle godine najavila „Launch Pad za vakcinu protiv raka'“ u saradnji sa nemačkom farmaceutskom firmom BioNTech za ubrzana ispitivanja mRNA vakcina protiv raka. Prema očekivanjima, počinju ove godine, a istraživanje je deo vladinog partnerstva sa drugom farmaceutskom kompanijom (Moderna), za razvoj mRNA vakcine protiv raka u Velikoj Britaniji.

Nekoliko stotina učesnika iz Velike Britanije, SAD i Australije će biti podvrgnuto istraživanju u naredne tri godine, a pacijenti će primati ili samo vakcinu, ili u kombinaciju uz imunoterapijski lek pembrolizumab. Planirano je da se bezbednost i efikasnost prate do 34 meseca.

Imaju li naučnici razloga za uzbuđenje:

Stručnjaci ističu nadu da će mRNA vakcine protiv raka služiti kao „gotove“ injekcije koje mogu da se daju pacijentima sa specifičnom vrstom raka, umesto da budu personalizovane. Za razliku od tradicionalnih vakcina koje se daju za sprečavanje bolesti od zaraznih virusa, one će se davati pacijentima koji već imaju rak.

Istraživači podsećaju da nije moguće napraviti univerzalnu vakcinu za rak jer je svaki tumor specifičan i razlikuje se po vrsti i osobi. Međutim, postoji nada da će vakcine identifikovanjem uobičajenih markera u ćelijama raka moći da ciljaju i unište tumore, kao i da spreče njihov povratak, odnosno recidiv.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo