Naslovna / Zdravlje

Kako hrana utiče na seksualno zdravlje muškaraca koji se leče od raka prostate

Priredio/la: I. V. |17:00 - 20. 02. 2024.

Kod muškaraca koji se leče od raka prostate hrana može uticati na seksualnu funkciju, zdravlje urinarnog sistema i vitalnost, tvrde naučnici

seksualno zdravlje Biljna hrana ima veze sa seksualnim zdravljem muškaraca koji se leče od raka prostate, utvrdili su naučnici Foto: Shutterstock

Biljna hrana utiče na seksualno zdravlje muškaraca koji se leče od raka prostate, utvrdili su naučnici sa NYU Grossman School of Medicine i sa Harvard T.H. Chan School of Public Health. Ishrana koja ograničava meso i mlečne proizvode, ali je bogata voćem, povrćem, žitaricama i orašastim plodovima, dovodi se u vezu sa manjom erektilnom disfunkcijom, urinarnom inkontinencijom i drugim uobičajenim neželjenim efektima koji se vide kod pacijenata sa rakom prostate, pokazuje nova studija.

Seksualno zdravlje kvalitetnije uz biljnu ishranu

Istraživači sa NYU Grossman School of Medicine i sa Harvard T.H. Chan School of Public Health analiziali su više od 3.500 muškaraca sa karcinomom prostate. Proučavali su da li je njihova  ishrana zasnovana na biljnoj hrani i da li ima veze sa problemima kvaliteta života koji se često javljaju nakon lečenja.

Razvrstavajući pacijente u 5 grupa na osnovu proporcije biljne i životinjske hrane koju su muškarci jeli, autori su otkrili da je grupa koja je konzumirala najviše biljne hrane postigla 8 do 11 odsto bolji rezultat prilikom merenja seksualne funkcije u poređenju sa grupom. koja uopšte nije konzumirala biljnu hranu. Slično tome, rezultati su otkrili do 14 procenata bolje rezultate za zdravlje urinarnog sistema, uz manje slučajeva inkontinencije, opstrukcije i iritacije. Autori su dalje otkrili do 13 odsto bolje rezultate u hormonalnom zdravlju (koje procenjuje simptome poput nedostatka energije, depresije i talasa vrućine) među članovima grupe koji najviše jeli biljnu hranu.

Biljna hrana može da smanji rizik od razvoja bolesti

– Naši nalazi pružaju nadu za one koji traže načine da poboljšaju kvalitet svog života nakon operacije, zračenja i drugih uobičajenih terapija za rak prostate, što može da izazove značajne nuspojave. Dodavanje više voća i povrća u ishranu, uz smanjenje mesa i mlečnih proizvoda, jednostavan je korak koji pacijenti mogu sami da preduzmu – obašnjava autorka studije urolog dr Stacy Loeb iz medicinskog centra NYU Langone Health

Rak prostate je među najčešćim i najsmrtonosnijim oblicima raka među muškarcima, a prethodno istraživanje istog tima naučnika već je pokazalo da ishrana biljnom hranom može da smanji rizik od razvoja bolesti. Druga istraživanja dovela su u vezu ovakvu ishranu sa manjim rizikom od seksualne disfunkcije uopšte.

– Za novu studiju, objavljenu ovog februara u časopisu Cancer, veruje se da je prva te vrste koja na osnovu ishrane pokazuje bolje zdravlje urinarnog sistema kod ovih pacijenata – ističe dr Loeb.

Istorijska je zabluda da meso pojačava seksualno zdravlje i funkciju

Istraživači kažu da konzumiranje velikih količina bilo koje biljne hrane ima veze sa boljim seksualnim zdravljem, zdravljem urinarnog sistema i vitalnošću, bez obzira na demografske faktore, razlike u načinu života ili istoriju drugih medicinskih problema kao što je dijabetes. Unos  više zdrave biljne hrane takođe se dovodi u vezu sa boljom funkcijom creva, što se, kaže dr Loeb, može objasniti dijetalnim vlaknima koja se nalaze u biljkama.

– Ovi rezultati doprinose dugoj listi zdravstvenih i ekoloških prednosti konzumiranja više biljaka i manje životinjskih proizvoda. Oni takođe jasno osporavaju istorijsku zabludu da jedenje mesa pojačava seksualnu funkciju kod muškaraca, jer, u stvari izgleda da je suprotno – naglašava dr Loeb.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo