Naslovna / Zdravlje

Metatarzofalangealni zglob može da oteža hodanje ako se javi bol ili infekcija

Priredio/la: I. V. |15:00 - 04. 03. 2024.

Metatarzofalangealni zglobovi okruženi su tankom zglobnom kapsulom i imaju ligamente koji ih podržavaju. Poznati su i kao zglobovi velikog prsta

Metatarzofalangealni zglob Metatarzofalangealni zglob povezuje kosti prstiju sa kostima stopala. Foto: Shutterstock

Metatarzofalangealni zglob povezuje kosti prstiju sa kostima stopala. Metatarzalne kosti su duge kosti koje povezuju srednje i zadnje stopalo sa prstima, a između glava metatarzalnih kostiju i dna proksimalnih falanga (kosti prstiju) nalaze se metatarzofalangealni zglobovi. Ovi zglobovi, poznati i kao MTP zglobovi, okruženi su tankom zglobnom kapsulom i imaju ligamente koji ih podržavaju. Poznati su i kao zglobovi velikog prsta.

Zglobovi stopala posebno su kritični

Stopalo je složen, ali fleksibilan deo tela, a zglobovi stopala su posebno kritični je omogućavaju ili otežavaju kretanje. Ako čovek ima bol u metatarzofalangealnom zglobu, koji se javlja tokom hodanja, obavezno treba otići na lekarski pregled zbog postavljanja tačne dijagnoze. Štaviše, ako se oseti crvenilo, toplota ili iznenadno oticanje metatarzofalangealnog zgloba (najčešće u prvom MTP zglobu), potrebna je hitna medicinska pomoć kako bi se isključila infekcija.

Stanja koja izazivaju poremećaj metatarzofalangealni zglob

Postoji niz zdravstvenih stanja koja utiču na metatarzofalangealne zglobove, a neka od njih su:

Metatarsalgija – Metatarsalgija se zapravo koristi za opisivanje bilo kakvog bola u zglobu stopala – mekom, postavljenom delu na dnu stopala koji prekriva metatarzalne kosti. Uprkos tome, najčešći izvor bola u ovoj oblasti je metatarzofalangealni zglob.

Bunion – Bunion je koštana izraslina/kvrga koja se formira na spoljnoj ivici prvog MTP zgloba. Kao rezultat formiranja čukljeva može da se razvije stanje koje se zove hallux valgus – kada se veliki prst usmeri/savije ka drugim prstima. Kako prvi prst gura drugi, može doći do stvaranja čekićastog prsta. Čest uzrok formiranja čukljeva sa čekićastim prstom je nošenje neodgovarajućih cipela (na primer, visoke potpetice ili tesne, uske cipele).

Travnati ili trkačev prst – Trkačev prst se javlja kada je veliki prst hiperekstenzivan, a metatarzofalangealni zglob i okolni ligamenti i tkiva su povređeni, dok zglob može da bude čak biti i iščašen.

Artritis – Kod inflamatornog stanja reumatoidnog artritisa, bol u MTP zglobu može da se javi  kada čovek stoji ili hoda. Jutarnja ukočenost MTP zgloba takođe može da bude rani znak reumatoidnog artritisa, dok upala zgloba kod ove bolesti može da dovede do deformiteta čekićastog prsta.

Osteoartritis – Oblik artritisa uzrokovan habanjem zgloba tokom vremena ili usled prekomerne upotrebe, takođe može da se javi u MTP zglobu velikog nožnog prsta. Kod osteoartritisa stopala, hrskavica zgloba se istroši, a to može da izazove bol i poteškoće pri hodanju.

GihtGiht je oblik artritisa koji može da utiče na stopalo, posebno na prvi metatarzofalangealni zglob. Kada u telu ima previše mokraćne kiseline, to može dovesti do stvaranja bolnih kristala u zglobovima. Simptomi napada gihta su iznenadni, jak bol, crvenilo, otok i toplotu nožnog prsta.

Septični artritis – Moguće je da se desi septički artritis metatarzofalangealnog zgloba. Iako je ređi od gihta, septički artritis treba uzeti u obzir jer ukazuje na bakterijsku infekciju u zglobu. Simptomi uključuju jak bol u zglobovima, otok, crvenilo, temperaturu i nemogućnost pomeranja udova sa inficiranim zglobom. Procedura koja se zove artrocenteza, u kojoj se tečnost zglobova uklanja i ispituje pod mikroskopom, može da pomogne u postavljanju dijagnoze.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo