Naslovna / Zdravlje

Neželjeni efekti pijenja jutarnje kafe na prazan stomak

Priredio/la: S.St.M.|11:00 - 02. 04. 2024.

Da li je ispijanje kafe prvo što uradite kada se probudite? Ako jeste, razmislite pre nego što je popijete

kafa na prazan stomak Kafu ne treba piti na prazan stomak, jer može da ima nekoliko štetnih uticaja na fizičko i mentalno zdravlje Foto Shutterstock

Ispijanje kafe na prazan stomak može biti štetno po zdravlje na mnogo načina. Mnogima je jutro bez kafe nepotpuno. Ona im daje neophodan nalet energije, čineći da se osećaju sveže. Međutim, uprkos revitalizirajućim efektima, uključujući pojačan fokus i metabolizam, ispijanje kafe na prazan stomak može predstavljati rizik po zdravlje. Istraživanja otkrivaju da kafa na prazan stomak može izazvati probavne smetnje i ometati proces apsorpcije hranljivih materija, potencijalno ugrožavajući imuni sistem. Ova navika takođe može pogoršati refluks kiseline i podići nivoe kortizola, doprinoseći stresu. Iako je utvrđeno da kafa može da nam pomogne da budemo puni energije i sveži tokom dana, postoje i neki neželjeni efekti kafe kada je pijemo na prazan stomak.

Anksioznost i nervoza posledice su kafe na prazan stomak

Kofein je stimulans koji može povećati budnost i nivo energije. Međutim, konzumiranje ovog napitka na prazan stomak može pojačati njegove efekte, što dovodi do povećane anksioznosti, nervoze i uzbuđenja. Ovo pojačano stanje uzbuđenja može biti neprijatno i može ometati svakodnevne aktivnosti, izazivajući nemir i nemogućnost fokusiranja, kaže nutricionistkinja i dijetetičarka Deepti Lokeshappa.

Rizik od kiselosti želuca

Kafa je kisela, a kada se konzumira na prazan stomak, može da pogorša probleme sa kiselošću želuca.

– Kombinacija kofeina i visokog nivoa kiselosti može iritirati sluznicu želuca, što dovodi do neugodnosti, gorušice, pa čak i refluksa kiseline. Vremenom, često izlaganje kiseloj kafi može doprineti razvoju ozbiljnijih gastrointestinalnih stanja kao što su gastritis ili peptični čir – upozorava Lokeshappa.

Pogoršava probleme sa varenjem

Za osobe koje već imaju digestivne probleme kao što su sindrom iritabilnog creva (IBS) ili inflamatorna bolest creva (IBD), ispijanje kafe na prazan stomak može pogoršati simptome. Stimulativni efekti kofeina mogu povećati pokretljivost creva, potencijalno izazvati dijareju ili grčeve u stomaku, dodatno narušavajući delikatnu ravnotežu probavnog sistema.

Kafa na prazan stomak ometa apsorpciju hranljivih materija

Kafa sadrži jedinjenja poznata kao tanini, koja mogu da ometaju apsorpciju određenih hranljivih materija, uključujući gvožđe i kalcijum.

– Konzumiranje kafe na prazan stomak može ometati sposobnost organizma da apsorbuje ove esencijalne hranljive materije, što vremenom dovodi do njihovog nedostataka – objašnjava Lokeshappa. Ovo je posebno zabrinjavajuće za pojedince koji se oslanjaju na ishranu bogatu hranljivim materijama za optimalno zdravlje.

Povećava odgovor na stres

Kofein stimuliše oslobađanje kortizola, hormona stresa, iz nadbubrežnih žlezda. Dok kortizol igra ključnu ulogu u odgovoru tela na „bori se ili beži”povišeni nivoi mogu imati štetne efekte na zdravlje. Može izazvati slabu imunološku funkciju, povećanje telesne težine i poremećaje raspoloženja. Ispijanje kafe na prazan stomak može doprineti preteranom odgovoru na stres, potencijalno pogoršavajući stanja povezana sa stresom.

Dovodi do fluktuacije šećera u krvi

Kofein može uticati na osetljivost na insulin i metabolizam glukoze, što dovodi do fluktuacija nivoa šećera u krvi. Kada se konzumira na prazan stomak, kafa može izazvati brz skok šećera u krvi, nakon čega sledi pad. Zbog toga se pojedinci osećaju umorno, razdražljivo i žude za više šećera ili kofeina da bi ublažili simptome. Vremenom, ove fluktuacije mogu doprineti insulinskoj rezistenciji i povećanom riziku od razvoja dijabetesa tipa 2.

Dehidratacija kao posledica kafe popijene na prazan stomak

Kofein je diuretik, što znači da podstiče proizvodnju urina i može dovesti do povećanog gubitka tečnosti iz tela. Kada se konzumira na prazan stomak, kafa može pogoršati dehidrataciju, posebno ako se ne održava adekvatan unos tečnosti tokom dana. Kako kaže Lokeshappa, „dehidratacija može izazvati simptome kao što su glavobolja, vrtoglavica i umor, što dodatno utiče na opšte zdravlje i dobrobit.

Na osnovu svega rečenog, konzumiranje kafe na prazan stomak može imati nekoliko štetnih uticaja na fizičko i mentalno zdravlje, pa bi trebalo da je izbegavamo ujutru. Možemo da je konzumiramo nakon doručka. Pored toga, ne bi trebalo da pijemo više od jedne ili dve šolje dnevno. I nikako ne treba da zaboravimo da uz šolju kafe pijemo puno vode i konzumiramo hranu bogatu hranljivim materijama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo