Naslovna / Zdravlje

Bolest mačjeg ogreba praćena je otocima – kako se leči, na koji način da se zaštitimo

Priredio/la: D. T.|17:00 - 19. 04. 2024.

Mačke, a posebno mačići, mogu mesecima da imaju infekciju bez bilo kakvih simptoma bolesti

bolest mačjeg ogreba Bolest mačjeg ogreba obično prođe bez izazivanja komplikacija ili dugoročnih negativnih efekata na zdravlje. Kod veoma malog broja osoba moguće je da se infekcija proširi na druge organe i dovede do ozbiljnijeg stanja Foto: Shutterstock

Bolest mačjeg ogreba (cat scratch fever, cat scratch disease) bakterijska je infekcija koju prenose mačke. Može da se dobije u bliskom kontaktu sa zaraženom životinjom najčešće posle ujeda ili ogreba mačke. Bolest na mačke prenose buve koje životinje inficiraju gram negativnim bacilom – Bartonella henselae.

Otok limfnih čvorova, teperatura

Ova bolest često se otkriva kod dece ili mladih osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženom životinjom. Bolest dovodi do oticanja limfnih čvorova, povišene telesne temperature i zato je često razlog za zabrinutost, iako u velikoj većini slučajeva prolazi sama od sebe.

Simptomi bolesti mačjeg ogreba su osip, otečeni limfni čvorovi u blizini mesta ogreba mačke, mogući su bolovi, gubitak apetita, povišena temperatura, jak osećaj umora. Bolest je kod velike većine pacijenata praćena prolaznim otokom limfnih čvorova, koji su nekada i bolni na dodir (limfodenopatija). Otok limfnih čvorova često traje  nekoliko nedelja i potom se uglavnom spontano povlači.

Simptomi traju do 10 dana

Bolest se može preneti i kontaktom sa pljuvačkom zaražene mačke, posebno ako već imamo neku ranicu ili posekotinu na koži. Bolest nije tako česta i retko kada je praćena komplikacijama.

Cat scratch disease je bolest koju može da dobije svako, ali najčešće se uočava kod dece mlađe od 15 godina. Faktori rizika su i oslabljen imuni sistem, virusi kao što je HIV.

Simptomi bolesti mačjeg ogreba traju 3 do 10 dana, a pored već navedenih simptoma mogući su i bolovi u kostima i mišićima, gubitak apetita.

Buve šire B. henselae, bakteriju koja izaziva bolest mačjih ogrebotina. Mačke, a posebno mačići, mogu mesecima da imaju infekciju bez bilo kakvih simptoma bolesti.

Kako se dijagnostikuje bolest?

Lekar će opipati otoke limfnih čvorova, uzeće detaljnu anamnezu. Jednostavnim laboratorijskim analizama krvi može se potvrditi prisustvo bakterije B. henselae. Pošto u većini slučajeva bolest mačjeg ogreba prođe sama po sebi, terapija je usmerena na ublažavanje simptoma bolesti. Moguće je da će lekar da nam prepiše antibiotik, posebno ako već imamo oslabljen imuni sistem.

Bolovi se mogu sanirati analgeticima koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji bez lekarskog recepta, primenom toplih obloga na bolno uvećanje limfnih čvorova.

Prevencija

Preporuka je da izbegavamo kontakt sa nepoznatim i uplašenim životinjama koje mogu da nas ogrebu ili ujedu. Savet je da se peru ruke posle kontakta sa mačkama. Potrudite se da mačke zaštitite od buva, izbegavajte kontakt sa uličnim mačkama, posebno ako imate slabiji imuni sistem. Savetujte se sa veterinarom, vakcinišite mačke.

Moguće su, iako retko, komplikacije

Bolest mačjeg ogreba obično prođe bez izazivanja komplikacija ili dugoročnih negativnih efekata na zdravlje. Kod veoma malog broja osoba moguće je da se infekcija proširi na druge organe i dovede do ozbiljnijeg stanja.

U tim retkim slučajevima moguće je da dođe do endokarditisa, hepatosplenomegalije (uvećanje jetre i slezine) kada je moguć bol u stomaku, mučnina i povraćanje. Moguć je i Parinaudov okuloglandularni sindrom, infekcija oka slična konjuktivitisu, a limfni čvorovi u blizini ušiju otečeni. Retko se javlja neuroretinitis, encefalopatija.

Kada je korisna primena antibiotika?

U slučaju da posle ogreba mačke ili bliskog kontakta sa pljuvačkom životinje imamo povišenu temperaturu potrebno je da se javimo lekaru.

Manja je verovatnoća da ćemo dobiti bolest od mačke koje boravi u zatvorenom prostoru. Bolest mačjeg ogreba uglavnom se spontano povuče posle 2 do 4 meseca. Kod težih slučajeva ili kod pacijenata koji već imaju ozbiljnu drugu bolest korisno je lečenje antibioticima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo