Naslovna / Zdravlje

10 prirodnih trikova protiv nadimanja i drugih digestivnih problema u menopauzi

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 29. 04. 2024.

Ako se nervoza nadoveže na nedovoljno žvakanja tokom jela, problemi sa varenjem i nadimanjem se samo uvećavaju

Nadimanje Menopauza i perimenopauza nekim ženama padaju izuzetno teško Foto: Shutterstock

Hormonske promene koje počinju tokom perimenopauze mogu izazvati poteškoće sa varenjem kod nekih žena, pre svega nadimanje, mučninu, nelagodu, nervozu… Ovi simptomi se u menopauzi mogu pogoršati i otežati i tako nepodnošljivo stanje nekim damama.

Nadimanje i drugi problemi sa varenjem mogu se lakše podneti

Međutim, ako nema potrebe da se uzima hormonska terapija što će se ustanoviti redovnim kontrolama kod ginekologa i endokrinologa, mogu se preduzeti neki koraci koji se tiču prvenstveno promene životnih navika. To će pomoći da se sa ovim izazovima nosite što lakše, a u pitanju su prirodne metode i nešto što uz malo truda i discipline može da izvede svaka žena. Evo nekoliko predloga da „putovanje“ kroz perimenopauzu i menopauzu učiniti lakšim kada govorimo o digestivnom zdravlju i varenju.

Ledeno – hladna pića i hrana pospešuju nadimanje

Nemojte piti ledenu limunadu niti neko drugo hladno piće uz bilo koji obrok, a posebno ne za večeru. Konzumiranje veoma hladne hrane ili pića tokom obroka može ometati varenje i blokirati određene enzime. Da biste osigurali da vaš digestini sistem funkcioniše najbolje što može i da izbegnete nadimanje, konzumirajte hranu i piće u nivou sobne temperature ili neznatno višoj.

Soda bikarbona i limun mogu da pomognu da se nadimanje umanji

Pokazalo se da ova kombinacija smanjuje količinu želudačne kiseline. Jednom dnevno pomešajte jednu kašiku limunovog soka i jednu kašičicu medicinske sode bikarbone u čaši mlake vode. Gutljaj po gutljaj ispijajte polako.

Važno je kako žvaćemo hranu

Kada jedemo, ne gutamo samo hranu i tečnost, već i vazduh. Ako jedemo previše brzo i ne odvojimo dovoljno vremena da temeljno žvaćemo hranu, progutaćemo previše vazduha i pljuvačka se neće lučiti normalno. Rezultat je veći stres za proces varenja u našem stomaku. Kod žena u menopauzi nervoza može da pogorša stvari, žvaće se još brže i problemi se umnožavaju.

Cimet

Samo jedna kašičica cimeta može pomoći kod podrigivanja, nadimanja, gasova i grčeva u stomaku. Cimet sadrži kamfor, cinamaldehid, eugenol i linalol, antioksidante koji mogu ublažiti probleme sa varenjem. Dodajte ga hrani ili čajevima.

Kokosova voda

Visoka količina magnezijuma i kalijuma u ​​kokosovoj vodi efikasna je kod problema sa bolovima u stomaku i grčeva mišića. Možete preko dana po malo piti mlaku kokosovu vodu. To će kod nekih osoba sprečiti ili ublažiti poteškoće sa stomakom i varenjem.

Seme komorača

Seme komorača takođe može da pomogne u smanjenju stomačne iritacije. Posle obroka, požvaćite nekoliko semenki ili uživajte u šoljici čaja od komorača. Stavite od pola do jedne kašičice semena komorača u prokuvanu vodu i držite pet minuta.

Đumbir

Pored toga što đumbir ima sposobnost da ublaži mučninu, ali sadrži i isparljivo ulje koje pomaže kod nadimanja. Kome treba taj dosadni i sramotni simptom perimenopauze? Samo narendajte malo svežeg đumbira (oko jedne kašičice) i dodajte u 8 unci kuvane vode. Pustite da se strmo i ohladi, a zatim pijuckajte dok je još toplo da biste uživali u olakšanju. Takođe biste mogli da dodate đumbir u neke od svojih omiljenih pomfrita, smutija, jela od povrća ili salata kako biste poboljšali zdravlje varenja.

Voda sa limunom

Jedan od najlakših i najbržih načina da poboljšate varenje i izbacite toksine iz vašeg sistema je da započnete svaki dan čašom mlake vode i sokom od pola svežeg limuna. Popijte ovo oko 30 minuta pre doručka. Voda sa limunom takođe može pomoći tokom dana; pijte ga tokom dana da biste sprečili probavne smetnje (samo imajte na umu da je limunov sok kiseo i da može da nagriza gleđ na zubima, pa obavezno isperite običnom vodom nakon što ga popijete).

Čaj od nane

Mirisna biljka peperminta u vašem dvorištu ili loncu sadrži isparljivo ulje koje pomaže varenju. Da biste iskoristili prednosti ove biljke, prokuvajte nekoliko listova u osam unci vode i ostavite da odstoji pet minuta. Druga opcija je da dodate dve ili tri kapi visokokvalitetnog esencijalnog ulja mente u toplu vodu i pijete je svakodnevno. Međutim, ako imate gorušicu, čaj od nane se ne preporučuje.

Određivanje i poštovanje vremena za obrok

Svi smo zauzeti i možemo zaboraviti ili ne odvojiti vreme za redovne obroke. Međutim, preskakanje obroka može dovesti do žgaravice i iritacije stomaka kada jedete, posebno ako jedete prebrzo. Ako redovno imate velike pauze između obroka, možete doživeti hronične smetnje u varenju i nadimanje. Rešenje je da jedete male obroke u češćim intervalima, počevši od doručka. Takođe, večerajte najmanje dva do tri sata pre spavanja da biste imali vremena za pravilno varenje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo