Naslovna / Zdravlje

Šta je miofascijalni sindrom bola koji izaziva konstantnu ukočenost?

Priredio/la: I. V. |18:00 - 21. 04. 2024.

Kada se razvije miofascijalni sindrom bola – bol može da se proširi po celom telu, a dijagnozu postavlja ortoped nakon fizičkog pregleda

miofascijalni sindrom bola Akutni miofascijalni sindrom bola obično se povlači posle nekoliko nedelja Foto: Shutterstock

Miofascijalni sindrom bola je uobičajeno, ali često pogrešno shvaćeno stanje koje karakterišu „triger tačke“ unutar mišića ili fascije (vrsta vezivnog tkiva), što dovodi do akutnog ili hroničnog bola u mišićima ili njihovu slabost. Dok tačni uzroci ostaju nepoznati, poznato je da faktori kao što su ponavljajući pokreti, loše držanje i stres doprinose razvoju ovog stanja.

Miofascijalni sindrom bola može da bude akutni i hronični

Simptomi miofascijalnog sindroma bola obično su bol, ukočenost i slabost, koji se mogu javiti u jednom ili više područja. Bol može da se proširi po celom telu, a dijagnoza obično uključuje fizički pregled ortopeda. Postoje mnoge strategije lečenja, uključujući fizikalnu terapiju, lekove, stimulaciju nerava, masažu i alternativne terapije poput akupunkture.

S obzirom na to da postoje dva glavna tipa miofascijalnog sindroma bola, neophodno je da se shvate razlike između akutnog i hroničnog sindroma. Pre svega zbog prilagođenog plana lečenja koji se bavi osnovnim uzrocima i efikasnom kontrolom simptoma.

Akutni miofascijalni sindrom bola
Ovaj tip obično se javlja iznenada i često se dovodi u vezu sa specifičnom povredom ili prekomernom upotrebom jednog ili dva mišićna regiona. Manifestuje se kao lokalizovan bol u mišićima ili ukočenost, što može da ograniči kretanje i nestane uz odmor ili odgovarajući tretman. Akutni sindrom bola obično se povlači posle nekoliko nedelja.

Hronični miofascijalni sindrom bola
Hronični miofascijalni sindrom bola podrazumeva uporne ili ponavljajuće bolove u mišićima koji traju mesecima ili čak godinama. Za razliku od akutnog, bol kod hroničnog miofascijalnog sindroma nije direktno povezan sa nedavnom povredom ili prekomernom upotrebom, i obično uzrokuje rasprostranjeniji bol, bol po raznim tačkama tela. Hronični miofascijalni sindrom bola takođe često uključuje „tačke okidanja“ – osetljiva područja u mišićima koja mogu da izazovu bol u drugim delovima tela. Takođe, može značajno da utiče na svakodnevne aktivnosti, što dovodi do smanjene pokretljivosti i povećane nelagodnosti.

Po kojim simptomima se prepoznaje miofascijalni sindrom bola?

Prepoznavanje simptoma ovog sindroma bola ključno je za ranu dijagnozu i efikasan tretman. Ovo stanje može se manifestovati na različite načine, utičući na mišiće i izazivajući nelagodnost koja može da ometa svakodnevne aktivnosti.

Postoje dva karakteristična simptoma miofascijalnog sindroma bola:

  • Bol u mišićima u lokalizovanim (malim) područjima
  • „Okidačke tačke“ koje izazivaju bol koji može da „zrači“ u druge delove tela („referentni bol“).

Drugi manje česti simptomi sindroma miofascijalnog bola su:
– Tenzijske glavobolje ili migrene
– Ograničen opseg pokreta u pogođenim mišićima
– Bol koji se pogoršava kretanjem ili pritiskom
– Referentni bol
Ukočenost ili zategnutost u mišićima
– Umor ili slabost
– Poremećeni obrasci spavanja zbog bola ili nelagodnosti
– Nežni čvorovi ili čvorovi u mišićima.

Šta uzrokuje ovaj sindrom bola?

Naučnici još uvek otkrivaju zašto se dešava ovo stanje. Neka istraživanja pretpostavljaju da je to možda zato što se mišići naprežu zbog previše ili nedovoljno upotrebe. S tim u vezi smatra se da određeni faktori mogu da učine miofascijalni sindrom bola verovatnijim, pre svega:

  • Povrede
  • Loše držanje
  • Isti pokreti koji se iznova i iznova ponavljaju
  • Skolioza
  • Osteoartritis
  • Neka zdravstvena stanja, kao što su problemi sa štitnom žlezdom, nizak nivo vitamina D ili nizak nivo gvožđa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo