Naslovna / Zdravlje

Kako alkohol utiče na dijabetes

Priredio/la: I. V. |17:00 - 26. 04. 2024.

Konzumiranje alkohola uvek podrazumeva određeni stepen opreza. To važi za sve ljude koji piju – ali posebno za one koji imaju dijabetes

alkohol Konzumiranje alkohola uvek podrazumeva određeni stepen opreza. To važi za sve ljude koji piju – ali posebno za one koji imaju dijabetes Foto: Shutterstock

Da li alkohol i dijabetes idu zajedno često je pitanje pacijenata koji dobiju dijagnozu povišenog šećera u krvi. Kakvu god odluku da donese osoba koja ima dijabetes lekari podsećaju da praćenje glukoze u krvi i umerena konzumacija alkohola mogu da pomognu da se izbegne hipoglikemija.

Alkohol može ozbiljno da utiče na lekove koje uzima osoba sa dijabetesom

Konzumiranje alkohola uvek podrazumeva određeni stepen opreza. To važi za sve ljude koji piju – ali posebno za one koji imaju dijabetes. Endokrinolozi naglašavaju da pivo, vino i likeri mogu da ometaju funkciju lekova za dijabetes (kao što je insulin), poremete nivo glukoze i izazovu druge komplikacije koje bi mogle da imaju opasne posledice po zdravlje. Da li to znači da neko ko ima  dijabetes ne može da pije alkohol?

– Ne, ne znači. Ali, ako imate dijabetes i želite da uživate u nekim opuštenim trenucima sa prijateljima i čašicu alkohola, najbolje je da čovek bude umeren. Morate da znate da li konzumiranje alkohola može ozbiljno da utiče na lekove koje uzimate ili bilo koja stanja koja se dovode u vezu sa dijabetesom – naglašava Andrea Harris, koja edukuje pacijente sa dijabetesom u Cliveland Clinic.

Kako alkohol utiče na dijabetes?

Kada je reč o alkoholu i dijabetesu, dva faktora su ključna – kako lekovi za dijabetes i alkohol koegzistiraju u organizmu čoveka i efekat koji alkohol ima na jetru.

Alkohol i lekovi za dijabetes
Većina lekova za dijabetes radi na snižavanju nivoa šećera (glukoze) u krvi. Potencijalni problem je što alkohol čini istu stvar, posebno kada se konzumira u većim količinama. Ova vrsta dvostrukog uticaja može da dovede do pada nivoa šećera u krvi na opasno niske nivoe, stanje poznato kao hipoglikemija. Ono što je posebno zabrinjavajuće je da pijanstvo i hipoglikemija mogu da izgledaju i osećaju se slično. Zajednički simptomi su:

  • Zamagljen ili dvostruki vid
  • Nerazgovetan govor
  • Nespretnost ili poteškoće sa koordinacijom
  • Dezorijentisanost
  • Vrtoglavica
  • Znojenje.

I poslednja što treba da zabrinjava je to što efekti alkohola na šećer u krvi mogu da traju čak 24 sata.

Alkohol i jetra

Skladištenje glikogena, uskladištenog oblika glukoze, je jedan među mnogim zadacima koje jetra obavlja. Glikogen ostaje tamo sve dok ga jetra ne razgradi kako bi se oslobodio da bi se rešio nizak nivo šećera u krvi. Ali, kada čovek sa dijabetesom pije alkohol, jetra zanemaruje svoje obaveze za šećer u krvi dok usmerava pažnju na još jedan od svojih zadataka – uklanja toksina iz krvi. A alkohol je, kao što znamo – toksin. U suštini, to je još jedan put ka hipoglikemiji.

6 saveta stručnjaka kako da osobe sa dijabetesom konzumiraju alkohol

Kako biste bezbedno konzumirali alkohol i držali dijabetes pod kontrolom Andrea Harris nudi 6 saveta:

1. Proverite nivoe glukoze u krvi. Pažljivo pratite šećer u krvi ako planirate da pijete. Proveru treba uraditi pre pića, tokom i posle konzumiranja alkohola kako biste bili sigurni da ostajete u ciljnoj zoni. Ako vam šećer u krvi padne, prestanite da pijete i pojedite nešto da podignete nivo glukoze.
2. Nikada nemojte da pijete na prazan stomak. Ako jedete pre alkohola hrana usporava brzinu apsorpcije alkohola u krvotok, što može da pomogne da nivo glukoze ne padne.
3. Nemojte da kombinujete piće i vežbe. Vežbanje uzrokuje pad šećera. Konzumiranje alkohola pre ili tokom treninga može da udvostruči taj pritisak.
4. Pijte umereno. Potencijalni problemi rastu sa svakim naručenim pićem. Najbolje je da se pridržavate preporučenih pravila – ne više od jednog pića dnevno za žene i ne više od dva pića za muškarce.
5. Pazite na višak šećera i ugljenih hidrata. Zaslađeni kokteli i pića bogata ugljenim hidratima mogu izazvati skokove šećera u krvi. Razmislite o tome da se opredelite za pića bez šećera – svetla piva ili suva vina.
6. Nosite sa sobom medicinsku identifikaciju za dijabetesa. Medicinska legitimacija može da bude spasonosna ako razvijete teški slučaj hipoglikemije i onesvestite se.

I na kraju, stručnjaci upozoravaju da konzumiranje alkohola nije zaista „dobro“ ni za koga. Može da podigne krvni pritisak i ubrza rad srca. Može da podstakne anksioznost, poremeti san i uzrokuje dehidraciju, a i može da se pretvori u zavisnost.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
V.A.Laki & Dotur Luigi(Hecim) i AI
11:08, 28. 04. 2024.
Odgovori

Алкохолизам је опасна ‘болест’ и зависност : Боље га је ‘лечити’ – него спречити !

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo