Naslovna / Zdravlje

Pogrbljenost je bolest modernog doba, da li može da se izleči ovaj deformitet

Priredio/la: D. T.|15:00 - 24. 05. 2024.

Prvi korak jeste ipak da primetimo da savijamo leđa i vrat kada pišemo poruke na telefonu, računaru. Stručnjaci naglašavaju da je bitno da jačamo i „postularnu svesnost“

pogrbljenost Foto: Shutterstock

Pogrbljenost je uglavnom posledica dugotrajnog sedenja i pogleda stalno usmerenog u ekran mobilnog telefona ili kompjutera. Ona je estetski i zdravstveni problem koji mora da se leči na vreme kako ne bi došlo do ozbiljnijih deformiteta kičmenog stuba, navode stručnjaci.

Nepravilan položaj tela pri sedenju, stalna povijenost leđa i vrata mogu da uzrokuju bol u leđima, vratu i na kraju da dovedu do kifoze – vrste deformiteta kada se uočava uvećanje fiziološke krivine grudnog dela kičmenog stuba.

Kako se javlja pogrbljenost?

Dugotrajno nepravilno sedenje za računarom najjači je faktor rizika koji može da uslovi pogrbljenost. Neće nužno svi koji veći deo dana provedu za ekranom računara ili mobilnog telefona razviti pogrbljenost, ali ovo je aktivnost koja često prethodi ovom problemu, smatra fizijatar dr Nnaemeka Echebiri iz Hospital for Special Surgery u Njujorku.

Stručnjaci dodaju da je ipak rizik posebno povećan kod osoba koje veći deo dana povedu u neprirodnom položaju tela, a kasnije ne primenjuju nikakve vežbe koje mogu da ojačaju mišiće leđa i koriguju držanje.

Pogrbljenost i starenje

Ortoped dr Kasey Komperda sa Icahn School of Medicine – Mount Sinai Hospital u Njujorku podseća da se kod izvesnog broja osoba ovaj deformitet javlja kao posledica starenja.

Žene sa starenjem, posebno u menopauzi, imaju povećan rizik od razvoja osteoporoze, bolesti uz koju se često javlja i pogrbljenost kao deformitet – objašnjava dr Komperda.

Pacijenti sa porodičnom istorijom osteoporoze i bolestima kao što su Kušingov sindrom, takođe su pod pojačanim rizikom od razvoja pogrbljenosti, dodaju stručnjaci.

Kako da sačuvamo kičmu?

Savet je da se podesi visine ekrana tako da nema povede da se dodatno savijamo, potrebno je prilagoditi tastaturu i miša. Neophodna je dobra stolica sa odgovarajućim naslonom. Preporuka je da tokom rada nastojimo da radimo i vežbe kao što je povlačenje brade unazad kako bismo ojačali vratne mišiće. Dobra vežba jeste i da lopatice blago savijamo unazad i pokušavamo da ih približimo. Ove vežbe se rade u tri seta po 10 puta dnevno.

Bitno je da jačamo i stomačne mišiće

Neurohirurg dr Sheela Vivekanandan sa University of Pittsburgh Medical Center naglašava da ćemo kičmu zaštiti i jačanjem stomačnih mišića.

– Dobrodošle su vežbe za jačanje stomačnih mišića, bitno je samo da ih radimo pravilno i zaštitimo leđa. Preporučujem plank, klasične trbušnjake – precizira dr Sheela Vivekanandan.

Osim vežbi snage, pogrbljenost mogu da spreči i obično kretanje. Preporuka je da na svakih 60 minuta ustanemo i prošetamo barem par minuta.

Može li pogrbljenost da se izleči?

Pogrbljenost vremenom može da izazove bolove u vratu, često ove osobe pate od glavobolje i migrene, jer se vratni mišići dodano naprežu, navodi dr Vivekanandan.

Dobra vest jeste da se u većini slučajeva stanje preokrene i izleči. Ukoliko primetimo da smo pogrbljeni bilo bi korisno da se posavetujemo sa stručnjakom. Odgovarajuća fizikalna terapija i set vežbi pod nadzorom fizioterapeuta mogu da reše ovaj problem. Prvi korak jeste ipak da primetimo da savijamo leđa i vrat kada pišemo poruke na telefonu, računaru. Stručnjaci naglašavaju da je bitno da jačamo i „postularnu svesnost“ i nastojimo da držimo telo u ispravnom položaju. Na ovaj način uvek ćemo primetiti kada telo držimo u nepravilnom položaju i na vreme izbeći moguće komplikacije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo