Naslovna / Zdravlje

Kada je bol u vratu stanje koje zahteva pregled i terapiju

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 04. 05. 2023.

Baš kao i drugi zglobovi u našem telu, i zglobovi vrata mogu da se istroše, povrede ili pohabaju protokom vremena

Bol u vratu Bol u vratu često prođe sam od sebe, ali to ne važi za sve situacije Shutterstock

Bol u vratu osećamo iz različitih razloga, koji variraju od svakodnevnog načina života do oboljenja kakvo je na primer ostaoartritis. Postoje i neki znaci, odnosno simptomi koji poručuju da je neophodno potražiti pomoć lekara.

Zašto može da se pojavi bol u vratu

Ako preterano dugo sedimo ili u tom položaju provodimo najveći deo vremena, mišići vrata će biti napeti jer je to loše držanje. Naime, retko ko od nas sedi onako kako bi trebalo i pravi pauze. To je i jedan od najčešćih razloga pojave bola u vratu koja je prolaznog karaktera. Međutim, ima slučajeva i kada je bol u vratu posledica ozbiljnijeg stanja i kada su razlozi indikacija za traženje lekarske pomoći, dijagnostike i terapije.

To se prvenstveno odnosi na situacije kada je prisutan bol u vratu ali to nije i jedini simptom, već se javlja ukočenost uz gubitak snage u rukama ili šakama i prstima. Takođe, i bol koji se preko ramena spušta do ruku nikako ne sme da se zanemari.

Bol u vratu: Kako osećamo najčešće simptome

Kada držimo glavu u istom položaju a bol se pojačava, eto simptoma koji je znak za uzbunu. Uz to, bol u vratu može da izazove i sledeće simptome:

Ostali uzroci pojave bola u ovom delu tela

Vrat nije pod malim pritiskom jer praktično predstavlja oslonac i „stub“ za našu glavu, ali je i fleksibilan. Zbog svega toga je često osetljiv na povrede i još neke situacije koje mogu da izazovu bol iu smanje opseg pokreta glave. Bol u vratu je posledica sledećih stanja i razloga:

  • konstantno naprezanje mišića vrata
  • trošenje ili habanje zglobova vrata (osteoartritis i oštećenje hrskavice)
  • kompresija nerava (najćešće diskus hernija)
  • povrede i druge traume
  • različite bolesti (reumatoidni artritis, tumori, meningitis…).

Kada je neophodno zatražiti pomoć lekarazbog bola u vratu

Bol u vratu je najčešće prolaznog karaktera i možemo da ga umanjimo ili u potpunosti eliminišemo i metodama samopomoći i kućnim lečenjem. Međutim, ako je bol posledica neke povrede (saobraćajna nesreća, pad, skok u vodu…), treba potražiti pomoć lekara. Takođe, i kod sledećih simptoma:

  • ako je bol u vratu jak
  • ako traje više dana a ne prolazi ili se pojačava
  • ako se spušta iz regije vrata pušta se niz ruku ili još niže, niz nogu
  • prisutni su i drugi simptomi (glavobolja, trnjenje i utrnulost, slabost, gubljenje kilograma).

Postavljanje dijagnoze i lečenje

Ukoliko ipak procenite da je potrebno da zatražite pomoć lekara zbog bola u vratu, on će najpre sprovesti određene testove. Odnose se na senzitivnost, procenat ukočenosti, opseg pokreta, mišićnu slabost i pokretljivost glave u svim pravcima. Lekar će u odnosu na kliničku sliku proceniti da li su potrebne dodatne dijagnostičke metode. Ako nisu, najverovatnije će propisati neke jače lekove protiv bola, mišićne relaksante ili čak i neke antidepresive za opuštanje mišića i smanje bola.

Fizikalna terapija je jedna od mogućih terapijskih metoda, kao i transkutana električna nervna stimulacija (TENS). Dekompresija je način za istezanja vrata koja umnogome može da olakša podnošenje bola. Kragne za privremenu imobilizaciju značajno ublažavaju bol bol, dovode do stabilizacije položaja i poboljšanja statike vrata, kao i do njegovog ukupnog oporavka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo