Naslovna / Zdravlje

Može li aktivni sastojak kafe pomoći u borbi protiv gubitka mišićne mase povezanog sa starenjem

Priredio/la: S.St.M.|11:00 - 11. 06. 2024.

Vaš jutarnji napitak može vam pružiti više od energetskog podsticaja. Nedavna istraživanja pokazuju da prirodni sastojak kafe, trigonelin, može pomoći u borbi protiv sarkopenije, gubitka mišićne mase povezanog sa starenjem

trigonelin u kafi Prirodni sastojak kafe može biti tajno oružje protiv gubitka mišića povezanog sa starenjem, navodi se u nedavnom istraživanju Foto Shutterstock

Jedan od omiljenih napitaka širom sveta može biti ključ za održavanje mišića snažnim i zdravim dok starimo. Prema nedavnom istraživanju, prirodni sastojak kafe može biti tajno oružje protiv gubitka mišića povezanog sa starenjem.

Molekul za očuvanje mišićne mase

Mitohondrije, energetska postrojenja naših ćelija, igraju ključnu ulogu u zdravlju mišića. Problem povezan sa sarkopenijom, gubitkom mišićne mase i snage povezanim sa starenjem, jeste taj što ove ćelijske komponente generišu manje energije kako starimo. Dodatni problem je to što nivoi važne supstance NAD+ (što označava nikotinamid adenin dinukleotid), koenzima koji pomaže ćelijama da se regenerišu i štiti ih od oštećenja, takođe opadaju sa starenjem.

Istraživači već znaju da se nivoi NAD+ mogu povećati korišćenjem raznih prekursora ishrane, uključujući esencijalnu aminokiselinu L-triptofan i različite oblike vitamina B3, kao što su nikotinska kiselina, nikotinamid, nikotinamid ribozid i nikotinamid mononukleotid.

U nedavnoj studiji, objavljenoj u Nature Metabolism, naučnici su istraživali da li alkalni sastojak nazvan trigonelin može pomoći da se preokrenu ove promene u zdravlju mišića povezane sa starenjem. Istraživači su analizirali nivoe trigonelina u krvi miševa i crva i otkrili da su visoki nivoi ove supstance pozitivno povezani sa snagom i funkcijom mišića. Nasuprot tome, niski nivoi trigonelina bili su povezani sa sarkopenijom, tipičnim gubitkom veličine i snage mišića koji se dešava sa starenjem.

Trigonelin potpomaže zdravu dugovečnost

Trigonelin je strukturno srodan vitaminu B3 i prirodno se proizvodi u telu, pored toga što se nalazi u određenoj hrani.

– Otkrili smo da starije osobe sa niskim endogenim nivoima trigonelina u krvi gube više mišićne mase i snage tokom starenja. Takođe smo otkrili da je trigonelin prekursor NAD – kaže Katharina Fischer, menadžer za istraživanje i razvoj i menadžer za naučne komunikacije u Istraživačkom centru Nestle u Švajcarskoj, gde je sprovedena studija.

Davanje trigonelina produžilo je životni vek testiranim životinjama aktiviranjem proizvodnje ćelijske energije u mitohondrijama i povećavanjem mišićne snage i funkcije tokom starenja, dodala je Fischer.

Ova otkrića otvaraju nove mogućnosti za testiranje kliničke efikasnosti povećanja konzumiranja trigonelina putem prehrambenih proizvoda ili suplemenata radi poboljšanja zdravlja mišića, primetila je ona.

Hrana koja sadrži trigonelin

Trigonelin je alkaloidno jedinjenje koje se nalazi u različitim biljnim izvorima. Iako možda nije toliko poznat kao neka druga korisna biljna jedinjenja, trigonelin se nalazi u različitim prehrambenim izvorima. Otprilike 5 procenata niacina koji konzumiramo pretvara se u trigonelin.

Zrna kafe

Trigonelin je obilnije prisutan u zrnima kafe nego u bilo kojem drugom izvoru hrane, i doprinosi karakterističnoj gorčini kafe. Međutim, tokom procesa pečenja, trigonelin se delimično razgrađuje formirajući nikotinsku kiselinu (niacin ili vitamin B3), još jedan nutrijent sa značajnim zdravstvenim koristima.

Seme piskavice

Seme piskavice, biljke koja se često koristi u indijskim i bliskoistočnim kuhinjama, sadrži oko 35 procenata alkaloida, pri čemu je trigonelin primaran u ovom semenu.

Druga hrana

Trigonelin se može naći u raznim drugim namirnicama, uključujući ječam, lubenicu, kukuruz, luk, grašak, soju i paradajz. Trigonelin možemo da unesemo u organizam i jedući ribu, dagnje i rakove.

Nikada nije kasno da se pozabavimo gubitkom mišićne mase povezanim sa starenjem

Prirodno je da, kako starimo, gubimo mišićnu masu.

– Sarkopenija može nastupiti zbog različitih faktora, kao što su nemogućnost kretanja, nedostatak odgovarajuće ishrane, gojaznost i nedostatak fizičke aktivnosti. Budući da starija populacija obično više sedi, primetno je da se češće javlja kod osoba starijih od 65 godina, mada ovaj proces može početi već od 30-40 godina starosti – objašnjava Macie Smith, socijalna radnica gerontologije.

Međutim, iako ne možemo sprečiti starenje, možemo smanjiti gubitak mišićne mase izazvan njime. Ovo se može postići pravilnom vežbom, balansiranom, zdravom ishranom i upravljanjem osnovnim zdravstvenim problemima.

– Nikada nije kasno da se izgrade i ojačaju mišići kako bi se suprotstavili efektima sarkopenije. Uvek možete primeniti novi režim vežbanja koji će vam omogućiti da postanete aktivni i da održavate aktivan način života – naglasila je Smith.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo