Naslovna / Zdravlje

Pad šećera leči se pravilom 15/15: Koje namirnice brzo dižu glukozu u krvi?

Priredio/la: D. T.|15:00 - 30. 05. 2024.

Hipoglikemija je ozbiljno stanje i zato je potrebno da prepoznamo znake pada šećera. Bilo bi dobro da znamo kako da pomognemo ili da što pre pozovemo hitnu pomoć.

Pad šećera u krvi pravilo 15-15 Foto: Shutterstock

Pad šećera u krvi (hipoglikemija) veliki je problem za pacijente na insulinu ili nekim drugim lekovima za kontrolu dijabetesa. Podrhtavanje tela, nesvestica, konfuzija, neki su od simptoma koji ukazuju da je došlo do pada šećera u krvi. Primena pravila 15/15 može u kritičnim momentima da oporavi pacijenta i spreči da dođe do kome, pa i letalnog ishoda.

Pad šećera može da dovede do kome

Adekvatne količine šećera obezbeđuju telu i vitalnim organima energiju. Glikemija je pojam koji označava nivo glukoze glavnog šećera u krvi. Problemi nastaju kada je nivo glukoze suviše nizak ili visok.

Normalne vrednosti šećera u krvi natašte su 3,9 do 6,1 mmol/l. Viši nivoi ukazuju na predijabetes (kada vrednosti šećera ipak nisu dovoljno visoke da bi se mogle smatrati dijabetesom) ili dijabetes. Dijabetes je hronična, doživotna bolest, koja može da izazove ozbiljne komplikacije – oštećenja nerava i vitalnih organa. Veoma je važno da pacijenti zato primenjuju terapiju prema preporuci lekara – medikamente, određeni način ishrane, fizička aktivnost.

Šta je hipoglikemija?

Lekari preciziraju da je hipoglikemija stanje u kojem je vrednost šećera u krvi manja od 3.7 mmol/ l. Stanje je veoma ozbiljno može da dovede do gubitka svesti ili u najtežim slučajevima i do tragičnog ishoda.

Pad šećera u krvi kod dijabetičara može da bude neželjena reakcija na primenu lekova za kontrolu dijabetesa insulina i sulfonilureja, ipak i neki drugi lekovi kao što su beta-blokatori i pojedini antibiotici mogu da snize šećer u krvi kod pacijenata koji se leče od dijabetesa.

Nedijabetička hipoglikemija

Do pada šećera može da dođe i kod osoba koje nemaju dijabetes. Ovo stanje je retko i javlja se u dva oblika kao reaktivna hipoglikemija i hipoglikemija natašte. Reaktivna hipoglikemija se uočava posle obroka sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, lekari kažu da je češća kod pacijenata sa predijabetesom, ili posle operacija stomaka.

Hipoglikemija natašte je stanje koje je posledica gladovanja. Javlja se i posle konzumiranja  alkohola, nekih lekova, kod bolesti kao što je tumor pankreasa.

Simptomi pada šećera

Pad šećera u krvi praćen je simptomima kao što su: podrhtavanje tela, osećaj gladi, umor, slabost, poteškoće sa vidom, nemogućnost hodanja, nesvestica, preznojavanje. Pacijent teško i nejasno govori, razdražljiv je, moguće je da dođe do gubitka svesti.

U ovakvim situacijama potrebno je da se što pre reaguje, ako je moguće bilo bi dobro i da se provere vrednosti šećera. Pravilo 15/15 može da pomogne da se šećer brzo vrati u normalu. Potrebno je da pacijent konzumira 15 grama jednostavnih ugljenih hidrata. Posle 15 minuta od unosa jednostavnih ugljenih hidrata proverava se nivo šećera. Ukoliko je šećer i dalje nizak pacijent konzumira još 15 grama ugljenih hidrata, dok ne dođe do skoka šećera u krvi.

Šta da uradimo kada se šećer vrati u normalu?

Sledeće namirnice sadrže 15 grama jednostavnih ugljenih hidrata: čokolada u količini od 30 grama, banana ili kruška 150 grama , jogurt ili mleko u količini od 2dl, voćni sok 1.5dl, 4 kocke šećera, koka kola 1.5dl, sendvič od 30g hleba i 30g sira, kašičica meda, bombona. Glukoza može da se unese i putem specijalnih tableta ili gela.

Pošto dođe do rasta šećera, savet je da se pojede regularni obrok kako bismo bili sigurni da neće ponovo doći do pada šećera.

Injekcija za ozbiljnu hipoglikemiju

Kada dođe do pada šećera moguća je i primena glukagona koji je dostupan u obliku injekcije. Lekari objašnjavaju da je glukagon namenjen za trenutnu, hitnu primenu kod dece i odraslih koji imaju dijabetes melitus i leče se insulinom. Glukagon se primenjuje ako se pacijent onesvesti, zbog malog nivoa šećera u krvi i kada nije u stanju da pojede šećer. Ovo stanje se zove i ozbiljna hipoglikemija. Odgovarajuća doza leka ubrizgava se prema uputstvu, potkožno ili u mišić, potrebno je da osoba bez svesti leži na boku kako ne bi došlo do gušenja.

Kada se pacijent osvesti dobro je da pojede obrok sa dosta šećera (voćni sok, slatkiši, keks) kako bi se sprečilo da ponovo dođe do pada šećera. Bilo bi poželjno da članovi porodice, osobe koje rade sa pacijentom koji se leči od dijabetesa, znaju kako da primene ovaj lek koji može čoveku da spase život. Ukoliko dođe do ozbiljne hipoglikemije, a ne znamo kako da damo pacijentu ovaj lek, savet je da što pre pozovemo hitnu pomoć.

Kako da se zaštitimo?

Kako bismo sprečili hipoglikemiju potrebno je da se zdravo hranimo, unosimo adekvatne količine ugljenih hidrata i to složenih koji će sporije da podižu šećer u krvi. Pacijenti moraju da uzimaju dovoljne količine insulina, da izbegavaju alkohol, da budu fizički aktivni.

Hipoglikemija je ozbiljno stanje i zato je potrebno da prepoznamo znake pada šećera. Bilo bi dobro da znamo kako da pomognemo ili da što pre pozovemo hitnu pomoć. Posle svakog pada šećera, kada se malo oporave, pacijenti bi morali da dođu kod lekara.

Bilo bi dobro da pacijenti uvek uz sebe imaju neki slatkiš, dovoljno je da se popije pola šolje voćnog soka pa da već bude bolje. Jednostavni ugljeni hidrati, kojih ima u slatkim voćnim sokovima i slatkišima brzo se apsorbuju i mogu da podignu šećer za 15 minuta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Valentina
21:55, 30. 05. 2024.
Odgovori

Bravo za članak!
Dodala bih da je potrebno da nasa drzava uvozi Libre2 senzore koji registruju pad secera i pište dijabeticaru na vreme da bi uzeo slatko pre kome.Imaju sve zemlje da se kupi osim kod nas i dovijamo se na crno ali toga nema ni na crno jer svaka zemlja stiti.Kupovali bi samo da drzava to uvozi.

Luca
20:29, 31. 05. 2024.
Odgovori

Predlažem da invalidne osobe Tip 2 imaju pravo na senzore preko HZZO.
Lp

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo