Naslovna / Zdravlje

Krckanje u kolenu, znak bolesti ili samo deo starenja

Priredio/la: D. T.|15:00 - 11. 06. 2024.

Funkcionisanje kolena može da se poboljša odrođenom fizičkom aktivnošću, na primer, jačanjem mišića nogu

krckanje u kolenu Krckanje u kolenu često je posledica starenja, a najbolji način da se spreče mogući problemi jeste vežbanje Foto: Shutterstock

Krcanje u kolenu je karakterističan zvuk i često se javlja pri ustajanju ili savijanju kolena. Nije baš prijatno „čuti“ kolena, ali stručnjaci kažu da u velikom broju slučajeva krckanje u kolenu nije razlog za brigu. Relativno je često pri ustajanju iz nižih položaja tela na primer iz čučnja. Pucketanje u kolenu je često posebno kako starimo, ali nekada može da bude alarm koji ukazuje na neki zdravstveni problem.

Bezbolno krckanje u kolenu

Hirurg ortoped Daniel Wiznia sa Yale School of Medicine kaže da svi u nekim situacijama možemo da čujemo krckanje u kolenu koje nije posledica bolesti, što potvrđuje i ortopedski hirurg prof. dr Constance Chu sa Stanford University.

– Bezbolno krckanje kolena koje ne utiče na kretanje i funkciju kolena obično nije ozbiljno stanje – naglašava dr Chu.

Oba stručnjaka ipak ističu da postoji više razloga koji mogu da budu „okidač“ za krcanje u kolenu, a glavni je kavitacija koja nastaje kada dve površine formiraju vakum, pa se razdvoje. U  trenutku kada se dve površine zgloba razdvoje formira se zglobna tečnost i javlja se malo gasa koji emituje karakterističan zvuk.

Krckanje kao posledica oštećenja hrskavice

Pri pokretu kolena može da dođe do nepravilnosti unutar hrskavice. To malo škljocanje sasvim je normalno. U neki slučajevima krckanje u kolenu može da bude posledica oštećenja hrskavice na krajevima kostiju, čiji je zadatak da olakša pokretljivost kostiju i spreči direktan kontakt dve kosti u zglobu.

Kada nema dovoljno sinovijalne tečnosti dolazi do „sudara“ dva zgloba i krckanja u kolenu. Ovo stanje je često kod pacijenata koji imaju osteoartritis.

Kada je potrebno da potražimo lekarsku pomoć?

U ređim slučajevima krckanje u kolenu može da bude posledica avaskularne nekroze kada koštano tkivo kosti odumre usled manjka dotoka krvi. U ovakvoj situaciji javljaju se male pukotine u kostima, krcanje u kolenu.

U slučaju bola, otoka, posle povrede, ako primetimo veću pokretljivost tkiva oko kolena ili da se ono ukoči i da ne možemo da ga savijemo ili ispravimo bitno je da se javimo što pre lekaru – naglašava dr Chu. Stručnjak će pole detaljnog pregleda i potrebne dijagnostike utvrditi o čemu se radi.

Kako da ojačamo kolena?

Krckanje u kolenu često je posledica starenja, a najbolji način da se spreče mogući problemi jeste vežbanje.

– Ustajanje iz čučnja može da dovede do jakog pritiska na kolena, posebno ako telo i noge nisu dovoljno snažni. U ovoj situaciji funkcionisanje kolena može da se poboljša odrođenom fizičkom aktivnošću, jačanjem mišića nogu na primer, pa čak i ako postoji neki oblik artritisa. Naravno, u ovakvim situacijama plan fizičke aktivnosti se priprema u saradnji sa stručnim licem – kaže Chu.

Stručnjaci naglašavaju da obična svakodnevna šetnja ili plivanje mogu da deluju okrepljujuće na opšte zdravstveno stanje i na kolena.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo