Naslovna / Zdravlje

Hormonski disbalans posle povrede glave: Šta je i kako se leči hipopituitarizam

Priredio/la: D. T.|13:00 - 17. 06. 2024.

Ukoliko sumnjamo na hormonski disbalans posle povrede glave, potrebno je da se javimo lekaru, koji će nas ako potrebno uputiti na dalju dijagnostiku kod endokrinologa

hormoni i povrede glave Svaki simptom posledica je promena u lučenju određenog hormona koji proizvodi hipofiza Foto: Shutterstosck

Hormonski disbalans može da se javi posle povede mozga usled trauma hipotalamusa i/ili hipofize odgovornih za regulaciju hormona. Hipopituitarizam je posledica disfunkcije hipofize koja ne luči  dovoljno hormona ili čak u potpunosti prestane da sekretuje jedan ili više hormona. Hipofiza je žlezda koja se nalazi u delu mozga pod nazivom tursko sedlo, luči hormone pod delovanjem hipotalamusa, sa kojim je povezana pituitarnom peteljkom. Nepravilna funkcija hipofize može da deluje na krvni pritisak, telesni rast.

Hormonski disbalans prate različiti simptomi

Hipopituitarizam je retko stanje i uglavnom je posledica tumora na hipofizi, ali može da se javi i posle povrede glave, s tim da za sada ne postoje jasne smernice za dijagnostiku i lečenje hipofize nakon traume mozga.

Povrede hipofize i hipotalamusa mogu da budu praćeni mnogobrojnim i raznolikim simptomima, od kojih su neki slični uobičajenim posledicama povrede mozga, pa je često i to razlog za otežanu dijagnostiku stanja.

Stanje može da se manifestuje depresijom, impotencijom i izmenjenim seksualnim nagonom, promenama raspoloženja, umorom, glavoboljom, poremećajima vida. Može da se javi i slabost mišića, smanjena dlakavost tela, moguć je neredovni menstrualni ciklus, smanjena plodnost, dobijanje na težini, povećana osetljivost na hladnoću, opstipacija, suva, bleda koža, nizak krvni pritisak, vrtoglavica, insipidni dijabetes.

Neophodna je pažljiva procena stanja

Svaki simptom posledica je promena u lučenju određenog hormona koji proizvodi hipofiza. Lekari naglašavaju da navedeni simptomi mogu da imaju različite uzroke. Zato je neophodna pažljiva procena stanja pacijenta posebno nakon traume mozga. Ukoliko sumnjamo na hormonski disbalans posle povrede mozga potrebno je da se javimo lekaru, koji će nas ako potrebno uputiti na dalju dijagnostiku kod endokrinologa.

Kako se leči hipopituitarizam?

Hormonski disbalans na početku hipopituitarizma može da izazove neurogeni dijabetes insipidus, koji karakterišu pojačana žeđ i prekomerna proizvodnja razblaženog urina. Stanje je posledica smanjene sekrecije vazopresina (anti-diuretski hormon) i može da se leči nadoknadom dezmopresina (sintetskog anti-diuretičkog hormona).

U kasnijim fazama kada je potvrđen hipopituitarizam primenjuje se hormonska supstituciona terapija. Moguća je primena različitih hormona u zavisnosti od simptoma.

Postoje brojne studije o hipopituitarizmu posle povrede mozga, ali u nauci još uvek nema dovoljno saznanja o ovom problemu. Čini se da se hormonski disbalanas javlja uglavnom posle teške povrede mozga.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo