Naslovna / Zdravlje

Da li je spavanje na stomaku zaista loše

Priredio/la: S.St.M.|17:00 - 25. 06. 2024.

Noć provedena na stomaku može izazvati bol u leđima, vratu i ramenima

spavanje na stomaku Spavanje na stomaku remeti poravnanje time što ispravlja i nenormalno uvija idealnu krivinu naše kičme Foto Shutterstock

Spavanje na stomaku može dodatno opteretiti leđa, vrat i ramena. Ta dodatna napetost tokom sedam ili osam sati tokom noći može da se poveća i ujutru dovede do toga da se osećamo malo gore nego kada smo otišli na spavanje.

Treba li spavati na stomaku

Odgovor na ovo pitanje je obično NE, posebno kada je u pitanju pravilno tretiranje kičme.

Studije pokazuju da izbor položaja za spavanje može povećati ili smanjiti bol u kičmi, napominje kiropraktičar dr Andrew Bang. To je važno, s obzirom na veliki broj pacijenata koji su tokom poslednjih godina prijavili ogroman porast bolova u vratu i leđima.

Spavanje na boku ili leđima smatra se najboljim za leđa i vrat.

– Otprilike jednu trećinu svog života provedemo spavajući. Važno je kakav položaj tokom tog vremena zauzimamo. Cilj bi trebalo da nam bude da smanjimo što je moguće više pritisak sa zglobova i mišića – kaže dr Bang.

Spavanje na stomaku se generalno ne preporučuje. Razlozi su sledeći:

– Bol u leđima

Udobno spavanje zavisi od mehanike tela.

– Kičma mora da nam bude ravna. Loše posturalne navike dok spavamo nisu dobre za naše telo. Spavanje na stomaku remeti poravnanje time što ispravlja i nenormalno uvija idealnu krivinu naše kičme – objašnjava dr Bang i dodaje da to predstavlja „dodatni stres na donji deo leđa – a to je deo tela koji većina nas već opterećuje u svojim svakodnevnim aktivnostima. Spavanje na stomaku tim mišićima ne daje priliku da se odmore i oporave.”

– Bol u vratu

Spavanje na stomaku zahteva okretanje glave na jednu ili drugu stranu kako bismo izbegli gušenje u jastuku. Taj pokret glave izvlači naše telo iz njegovog prirodnog položaja na dug vremenski period.

Zamislite da držite vrat u tom položaju satima tokom dana. Na kraju bi počelo da vas boli. Isto važi i kada spavate.

– Toliko dugo istezanje mišića vrata stvara bol – kaže dr Bang.

Spavanje na stomaku takođe podrazumeva izvlačenje vrata unazad, što sabija kičmu. Ovo može izazvati trnjenje u ruci zbog ograničenog protoka krvi i komprimovanih nerava.

– Bol u ramenu

Ako spavamo na stomaku prirodno je da većina ljudi podiže ruke, možda čak i podvlači jednu ruku (ili obe) ispod jastuka. Takav položaj održava napetost u ramenom zglobu.

– Na ovaj način stvaramo situaciju koja na kraju može dovesti do problema sa rotatornom manžetnom ili drugih problema sa ramenima – kaže dr Bang.

– Bore na licu

Spavanje na stomaku zapravo gnječi i sabija kožu lica, što ima posledice. Istraživači su otkrili da spavanje na stomaku sa licem uronjenim u jastuk izaziva stvaranje bora zbog kompresije i stresa.

Bebe i položaj za spavanje

Dok spavanje na stomaku može dovesti do bolova kod odraslih, za bebe može biti smrtonosno.

Preporuke za „Bezbedan san” koje je izdao American Academy of Pediatrics naglašavaju da bebe uvek treba staviti na leđa da spavajuSpavanje na stomaku povećava rizik od sindroma iznenadne smrti odojčadi (SIDS).

Kako da prestanemo da spavamo na stomaku

Ako redovno spavate na stomaku i želite da promenite položaj tokom noći, to možete da uradite, kaže dr Bang. Njegov savet za pomoć u tom prelaznom periodu jeste da koristite jastuke.

Nekoliko dobro postavljenih jastuka u osnovi može poslužiti kao ograda koji sprečava da se tokom noći okrenete na stomak. Vremenom možete da vežbate svoje telo da ostane u bočnom ili leđnom položaju.

– Potrebno je malo vežbe, ali ako spavate na stomaku i napravite promenu, velika je verovatnoća da ćete se ujutru probuditi i osećati bolje – kaže dr Bang.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo