Naslovna / Zdravlje

Kako se neguje ekcem tokom leta: 5 stručnih saveta dermatologa

Priredio/la: I. V. |17:00 - 10. 07. 2024.

Visoke temperature svima čine život generalno neprijatnijim, posebno osobama koje imaju ekcem zbog kombinacije znoja, vlage i toplote koja stvara nepovoljne uslove za osetljivu kožu

ekcem Znoj smeta koži sa ekcemom, a hladan tuš je savršeni „protivotrov“ Foto; Shutterstock

Ekcem, poznat i kao atopijski dermatitis, je inflamatorno stanje kože koje izaziva ljuskavi, upaljeni osip koji svrbi. Iako je tačan uzrok ekcema nepoznat, veruje se da je rezultat genetskih faktora i faktora životne sredine. S obzirom na to da nijedan specifični test ne može da dijagnostikuje ekcem, lekari postavljaju dijagnozu na osnovu fizičkog pregleda i na osnovu toga da li simptomi ispunjavaju specifične kriterijume.

Dermatolozi predlažu 5 načina na koje treba negovati ekcem tokom vrućina

Visoke temperature ne samo da čine život generalno neprijatnijim, već kombinacija znoja, vlage i toplote takođe stvara nepovoljne uslove za ljude sa osetljivom kožom, posebno za one sa ekcemom. Ljudi sa ekcemom već imaju ugroženu kožnu barijeru, ali ekstremne temperature je dodatno remete, naglašavaju dermatolozi.

– Visoke temperature pojačavaju znojenje, a znoj sadrži hemikalije kao što su natrijum, hlorid, nikl i kadmijum, koji izazivaju iritaciju kože, pogoršavajući tako ekcem. Dalje, toplota uzrokuje gubitak vode iz kože, dehidrira ćelije kože i iscrpljuje barijeru za vlagu – objašnjava dermatolog dr Azadeh Shirazi.

Tim povodom dermatolozi preporučuju 5 načina nege osetljive kože, kao i kože sa ekcemom tokom visokih letnjih temperatura.

1. Hidratacija 
Dermatolozi naglašavaju važnost nanošenja hidratantne kreme kako bi koža ostala hidrirana i ojačala kožnu barijeru. To je posebno važno kada se tokom leta poveća gubitak vode iz ćelija kože. U idealnom slučaju, kožu sa ekcemom treba odmah nakon tuširanja/kupanja namazati odgovarajućom kremom, i to nekoliko puta tokom dana. Prilikom izbora kreme savet je da se biraju one koje imaju sertifikat da je proizvod prošao rigorozne testove i da je pogodan za osobe sa ekcemom ili osetljivom kožom. S druge strane, dermatolozi predlažu da se izbegavaju kreme ili losioni koji sadrže iritante kao što su:

  • parfemi
  • boje.

2. Nosite prozračnu, široku odeću
Kada su visoke temperature savet je da se nosi široka i lagana odeća od prirodnih materijala, što posebno važi za osobe sa ekcemom.

– Lagana odeća i prozračne pamučne tkanine najbolje su za ekcem, Prirodno vlakno kao što je pamuk je meko, prozračno i hipoalergeno. Što se tiče donjeg veša, pamučni i svileni, kao i „labavi“ sportski grudnjaci/topovi, koji propuštaju vazduh, odlični su jer se ne trljaju o kožu na uobičajenim mestima – daje primer dr Shirazi i podseća da svaki novi komad odeće treba prvo oprati pa tek onda obući, što je posebno važno za osobe sa ekcemom.

3. Tuširanje hladnom vodom 
Znoj smeta koži sa ekcemom, a hladan tuš je savršeni „protivotrov“, kažu dermatolozi. Tuširanje takođe može da isprazni znoj nakon treninga i očisti kožu od iritantnih hemikalija poput hlora nakon kupanja u bazenu. Tokom visokih spoljnih temperatura tuširanje toplom vodom se ne preporučuje za osobe ekcemom jer topla voda može da isuši i iritira kožu.

4. Pijte što više vode kako bi izbegli dehidraciju 
Posledice dehidracije po vrućem vremenu se lako osete, a to uključuje i našu kožu. Dobra hidratacija je zaista važna za opšte zdravlje tela i za barijeru kože, posebno one sklone ekcemima. Ako unosimo dovoljno vode tokom vrućine hidratacija jača kožnu barijeru, koja deluje kao odbrana od pokretača ekcema.

5. Koristite klima uređaj, ali da to bude bezbedno za vas
Dermatolozi preporučuju osobama sa ekcemom da ostanu u zatvorenom prostoru sa klima uređajem što je više moguće, ali uz ispunjavanje nekih bezbednosnih aspekata. Iako je klima uređaj bezbedan za osobe sa ekcemom i pomaže da se koža hladi i sprečava znojenje, stručnjaci upozoravaju i da klima uređaj može da smanji vlažnost u zatvorenom prostoru, što može da isuši  kožu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo