Naslovna / Zdravlje

Kako letnje sunce utiče na zdravlje očiju: Da li skupe naočare pružaju bolju zaštitu

Priredio/la: D. T.|17:00 - 12. 07. 2024.

Nedovoljan unos vode, alergije, konzumacija alkohola, pesak, česti su uzroci svraba, crvenila i suvih očiju

sunce Neoprezno izlaganje jakoj sunčevoj svetlosti tokom letnjih dana može da ugrozi oči Foto: Shutterstock

Leto i boravak na moru blagotvorno deluju na ljudsko zdravlje. More se preporučuje pacijentima sa bolestima srca i krvnih sudova, disajnih organa, alergija, kožnih bolesti poput psorijaze, ekcema, dermatitisa. Stručnjaci navode da boravak na moru može da ublaži bolove usled išijasa, dobro deluje na reumatska stanja i bolesti, oboljenja štitaste žlezde. Ipak, leto je doba godine kada često zaboravimo na jedan vitalni deo ljudskog tela – na oči.

Čitajte etikete i kada kupujete naočare

Neoprezno izlaganje jakoj sunčevoj svetlosti tokom letnjih dana može da ugrozi oči. Boravak na plaži bez naočara za sunce može da bude faktor rizika za razvoj katarakte, bolesti mrežnjače, čak i karcinoma oka. Oftalmolog dr Nicole Bajic sa Cleveland Clinic preporučuje naočare za sunce sa 100 odsto UV zaštitom, ili UV 400 kako bismo zaštitili oči od štetnih UVA i UVB zraka.

Stručnjaci skreću pažnju da naočare mogu da budu tamne, ali da nemaju UV filtere. U takvim uslovima naočare za sunce nisu od velike koristi.

– Ne mora da znači da će skuplje naočare za sunce bolje štiti oči. Postoje i jeftinije naočare za sunce koje imaju odgovarajuću UV zaštitu. Potrebno je samo da podatak o zaštiti bude naznačen na etiketi. Moguće je da će skupi dizajnerski brendovi imati manje količine UV zaštite – objašnjava dr Bajic.

Koja su stakla najefikasnija?

Stručnjaci skreću pažnju da ipak izbegavamo i stakla sa svetlijim nijansama, jer propuštaju suviše sunčevih zraka i ne nude adekvatnu zaštitu. Zenice se šire kada nosimo naočare bez dobre zaštite, više UV zraka prodire u oči i veća je opasnost od oštećenja oka.

Veruje se da siva ili zelena stakla G-15 neka od najefikasnijih zaštita očiju od sunca. Ova stakla mogu da apsorbuju oko 85 odsto vidljive svetlosti.

Kako da zaštitimo oči od crvenila?

Nedovoljan unos vode, alergije, konzumacija alkohola, pesak, mogu da budu uzrok svraba, crvenila i suvih očiju. Problem se može rešiti veštačkim suzama, kapima za oči bez konzervansa. Bitno je da su kapi bakteriološki ispravne i sveže kako ne bi došlo do komplikacija. Kapi za oči se koriste nekoliko puta dnevno ili prema preporuci lekara.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo