Naslovna / Lepota

Starenje kože: Šta se dešava sa licem kada ga udruženi „napadnu“ duvanski dim i UV zraci

Priredio/la: I. V. |17:00 - 29. 02. 2024.

Debljina kože, mladalački izgled i zategnutost nisu samo odraz godina i genetike, već i životnih navika

starenje kože Debljina kože, mladalački izgled i zategnutost nisu samo odraz godina i genetike Foto: Shutterstock

Starenje kože ubrzava mnogo faktora a neki od njih su izloženost UV zracima, ishrana, bolesti, duvanski dim… Naučnici sa Université Laval i iz Centre de recherche du CHU de Québec pri ovom univerzitetu proučavali su kako na kožu utiče sinergija dima cigarete i sunčeve svetlosti. Kako su pokazali rezultati studije objavljene u  Scientific Reports, kombinovana izloženost kože dimu cigareta i UV zracima može da dovede do bržeg, preranog starenja.

Brže smanjenje kolagena tipa 3 i 4 izaziva i brže starenje kože

Istraživanja su već pokazala kakve posledice na kožu ostavlja dim cigareta, a kakve sunčeva  svetlost. S obzirom na to da su ljudi retko izloženi jednom faktoru životne sredine, tim naučnika bio je zainteresovan za štetnu interakciju dima cigareta i UV zraka. Predvođeni profesorkom na Farmaceutskom fakultetu Roxane Pouliot i profesorom Patrick J. Rochette sa Medicinskog  fakulteta naučnici su testirali nekoliko kombinacija i nivoa izloženosti na laboratorijskim modelima koji su bili zamena za pravu ljudsku kožu.

– Naš model je rekonstruisan iz ljudskih ćelija bez dodavanja kolagena. Čini se da je to najrelevantniji model do sada za ovu vrstu istraživanja. Proučavajući slojeve kože, primetili smo da dim cigarete, u kombinaciji sa UV zracima, dovodi do bržeg smanjenja kolagena tipa 3 i 4, odgovornog za debljinu i mladalački izgled kože, kao i opuštenost dermisa – objasnila je profesorka Pouliot navodeći da je, imitirajući uslove izlaganja u stvarnom životu istraživački tim otkrio štetnu sinergiju na strukturnom i molekularnom nivou kože.

Kombinovani štetni faktori povećavaju količinu metaloproteinaze

Prvi autor studije, doktorand Alexe Grenier dodaje da je studija otkrila da kombinovani faktori povećavaju količinu metaloproteinaze – enzima koji razgrađuje kolagen kada je višak. Pored toga, primećeno je smanjenje prekursora kolagena, što bi moglo dovesti do smanjene proizvodnje kolagena.

Kako bi dalje razumeli posledice dima cigareta na kožu, načni tim će nastaviti svoje istraživanje analizirajući efekte njegovih brojnih jedinjenja.

– Mogli bismo da identifikujemo najštetnije proizvode za kožu i, ako je moguće, upotrebimo jedinjenja za suzbijanje njihovih posledica kako bi se izbeglo prerano starenje kože. Ovo je posebno relevantno za mlade pušače. Takođe bismo mogli da testiramo kreme ili druge kozmetičke proizvode koji mogu da se suprotstave štetnim efektima – najavila je profesorka Roxane Pouliot, jer, kako ističe, na isti način mogao bi da se testira štetni uticaj dima od požara, na primer šumskih požara s obzirom na to da je laboratorija prilagodila tehniku hvatanja dima cigareta koja bi takođe mogla da uhvati i dim drveta.eta je prilagodila tehniku hvatanja dima cigareta koja bi takođe mogla da uhvati dim drveta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo