Naslovna / Zdravlje

Ovo nikako ne radite dok ste prehlađeni ili imate grip

Priredio/la: V. M. B.|15:13 - 11. 12. 2020.

Ako se pravilno lečite, veće su šanse da se brže oporavite

Grip

Kada ste prehlađeni, morate da mirujete Foto: Shutterstock

Kada ste bolesni, želite da se popravite što je brže moguće. Ali neke vaše navike mogu zapravo da pogoršaju vaše simptome. Izbegavajte ove greške dok ste prehlađeni da biste što pre oporavili.

Pokušavate da nastavite istim tepom

Dok ste bolesni, ne možete da pratite svoju uobičajenu rutinu. Telu je potrebna energija za borbu protiv virusa prehlade ili gripa. Neka odmor bude prioritet. Otkažite planove i ostanite kod kuće. Kada se organizam oporavi, sprečićete i da vi budete prenosilac virusa.

Zanemarujete simptome gripa

Obično vam nije potrebno da se obratite lekaru zbog prehlade. Ali ako imate visoku temperaturu koja ne pada danima, bole vas mišići  i osećate umor, ne možete da spavate, obratite se lekaru.

Ne spavate dovoljno

Ako ne spavate dovoljno,  vaš imunitet slabi što  otežava borbu protiv infekcije. Jedno istraživanje je pokazalo da ljudi koji spavaju manje od šest sati  noću imaju četiri puta veće šanse da se razbole od onih koji spavaju više od sedam sati. Zato idite ranije u krevet i dremajte tokom dana. Ublažite noćni kašalj sa malo meda i  uključite ovlaživač zraka (ako ga imate) koji će vam pomoći da lakše dišete.

Molite lekara za antibiotik

Taj recept neće učiniti da se osećate bolje. Antibiotici samo ubijaju bakterije, a prehladu i grip uzrokuju virusi. Gotovo jedna trećina recepta za antibiotike je nepotrebna. To može povećati rizik od neželjenih efekata, poput dijareje i alergijskih reakcija. Takođe doprinosi velikom globalnom zdravstvenom problemu: rezistenciji na antibiotike. Tada se bakterije naviknu na lekove, pa više ne deluju.

Ne pijete dovoljno

Kada vas boli grlo, nije tako lako popiti tečnost. Ali kada ostanete hidrirani, možete razređivati sluz i tako olakšati zapušenost.  Obavezno pijte puno vode. Za dodatno olakšanje pijte topli napitak poput biljnog čaja ili pileće sue. Istraživanja pokazuju da to može pomoći u ublažavanju simptoma prehlade poput umora ili upale grla.

Preskačete obroke

Možda nemate apetit, ali važno je nešto pojesti. Kalorije i hranljive materije napajaće imune ćelije koje napadaju viruse prehlade i gripa. Rezultat: Možda ćete brže ozdraviti. Pokušajte da pojedete tanjir pileće supe. Istraživanja pokazuju da ovaj domaći recept zaista može da ublaži neke od tih simptoma.

Pušite

Pušenje oštećuje pluća i iritira grlo. To može da pogorša simptome prehlade. Zato bacite cigarete i klonite se dima drugih koji puše u vašok okolini.

Stres

Hormon koji vaše telo stvara kada ste pod stresom teško utiče na imuni sistem. Takođe pospešuje upale, što može da dovede do većeg bola u grlu ili zapušenja nosa. Potrudite se da se usredsredite na opuštanje i oporavak,  brže ćete se vratiti u formu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo