Nova studija otkriva vezu između bakterija u crevima i vitamina D
U vremenu kada je vrlo važno ne dozvoliti vitaminu D da se spusti na najniže granice, naučnici su otkrili kako crevne bakterije mogu neaktivni vitamin D iz organizma da pretvore u aktivni i tako doprinesu zdravlju čoveka
Nedostatak vitamina D povezan je sa pojavom raka, kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze, ali klinička ispitivanja dodataka vitamina D dala su raznolike rezultate. Nova studija pronašla je vezu između aktivnog oblika vitamina D i crevnih bakterija. Naučnici sa Univerziteta California (UC) u San Diegu otkrili su da crevne bakterije mogu da igraju vitalnu ulogu u pretvaranju neaktivnog vitamina D u njegov aktivni oblik, koji je važan za zdravlje čoveka.
Bakterije u crevima i vitamin D
Kada zdravstveni radnici i istraživači iz oblasti medicine žele da utvrde pojedinačni status vitamina D, oni mere nivoe neaktivnog prekursora u serumu, jer to odražava koliko vitamina D telo skladišti. Međutim, presudni faktor može da bude način na koji se vitamin razlaže, a ne koliko se skladišti. Prilikom merenja količine aktivnog vitamina D starijih muškaraca u krvi, istraživači iz UC San Diego otkrili su da su njegovi nivoi u međusobnoj vezi sa raznolikošću zajednice bakterija koje žive u njihovim crevima ili mikrobiomu creva. Nivoi aktivnog vitamina D takođe su u vezi sa brojem „prijateljskih“ bakterija u crevima. Suprotno tome, nije postojala jaka povezanost između neaktivnog oblika vitamina i bakterijske raznolikosti ili prijateljskih bakterija.
- Iznenadili smo se kada smo otkrili da je raznolikost mikrobioma, raznolikost vrsta bakterija u crevima čoveka, usko povezana sa aktivnim vitaminom D, ali ne i sa prekursorskom formom. Smatra se da je veća raznolikost mikrobioma u crevima povezana sa boljim zdravljem uopšte - rekla je autorka studije dr Deborah Kado, direktorka Klinike za osteoporozu u UC San Diego Health.
Važno je kako se vitamin D skladišti u telu
Korelacija između mikrobiološke raznolikosti i aktivnog vitamina D ostala je i nakon prilagođavanja faktorima za koje je poznato da određuju mikrobiološku raznolikost. To je uključivalo starost učesnika, teritoriju gde su živeli, njihovo etničko poreklo i upotrebu antibiotika. Ustvari, nivoi aktivnog vitamina D učesnika su u mnogo većoj vezi iji sa raznolikošću mikrobioma, nego bilo koji od ovih drugih faktora. Ovo je posebno značajno s obzirom na to da ljudi koji žive na sunčanijim mestima, mogu da sintetišu više sopstvenog vitamina D delovanjem UV zraka na kožu.
- Čini se da nije važno koliko vitamina D dobijate kroz sunčevu svetlost ili suplemente, niti koliko vaše telo može da ga uskladišti. Važno je koliko je vaše telo u stanju da to pretvori u aktivni vitamin D, a možda je to ono što klinička ispitivanja treba da mere kako bi stekla tačnija sliku o ulozi vitamina D u zdravlju - objašnjava dr Kado. Istraživači kažu da je potrebno više studija kako bi se istražila uloga bakterija u metabolizmu vitamina D.
Studija o osteoporozi
Tim naučnika analizirao je i uzorke stolice i krvi 567 muškaraca koji su živeli u šest američkih gradova i učestvovali u studiji Studija o osteoporotskim prelomima kod muškaraca (MrOS). Prosečna starost učesnika bila je 84 godine, a većina njih je izjavila da su dobrog ili odličnog zdravlja. Da bi identifikovali i kvantifikovali bakterije u uzorcima stolice, istraživači su sekvencirali kopije bakterijskog gena koji ocrtava različite vrste. Takođe su izmerili količine tri metabolita vitamina D - prekursora, aktivnog vitamina i proizvoda razgradnje u uzorcima krvi. A o rezultatima istraživanja kažu:
- Značajna korelacija između pojačane aktivacije vitamina D i veće mikrobiološke raznolikosti stolice podržava ideju da povećana raznolikost mikroba odražava zdravlje. Ne samo da su muškarci sa najvišim nivoima aktivnog vitamina D u krvi imali najveću raznolikost mikrobioma, već su i njihova creva imala više prijateljskih bakterijskih vrsta koje proizvode butirat. Ova masna kiselina kratkog lanca, koju neke vrste bakterija u debelom crevu stvaraju kada probavljaju vlakna, ima širok spektar potencijalnih zdravstvenih blagodati. Istraživanja sugerišu da butirat pomaže u prevenciji raka debelog creva, smanjenju holesterola u krvi i borbi protiv rezistencije na insulin.
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Marija
Sve što ču reći pratiću jer da nam znanja nedostaje ili obavešten ost je velika istina, hvala Vam👍
Podelite komentar