Naslovna / Zdravlje

Ovi LETNJI VIRUSI se javljaju tokom vrelih dana, kako se šire i šta možemo preduzeti

Piše: Vesna Stanimirović|8:45 - 22. 07. 2024.

– Letnji meseci su uglavnom sinonim za odmor i uživanje, a taj isti odmor neretko pokvare sezonski virusi kao i druge infekcije koje se češće javljaju tokom vrelih dana – kaže dr Anđela Ratković, pedijatar

virusi Dr Anđela Ratković: – Virusi koji opstaju uprkos visokim temperaturama su entervirusi, adenovirusi i rotavirus Foto: Shuttertock/privatna arhiva

Kijanje, curenje iz nosa i povišena telesna temperatura ne prolaze sa hladnim vremenom. Iako je sezona gripa iza nas, velike vrućine i stalno upaljene klime dovele su do toga da ima dosta prehlada, infekcija disajnih puteva ali i stomačnih problema.

Nekim virusima pogoduju visoke temperature

Koji virusi opstaju uprkos visokim spoljašnjim temperaturama i kako se šire pitali smo dr Anđelu Ratković, pedijatra iz DZ Stari grad u Beogradu.

Virusi koji opstaju uprkos visokim temperaturama su entervirusi, adenovirusi i rotavirus. Najčešće zabeleženo tokom letnjih meseci su alergije, prehlade, bakterijska gnojna angina koja nastaje zbog uzimanja hladnih napitaka, gljivična oboljenja kože zbog hodanja u vlažnoj toploj obući, crevne infekcije s obzirom da je visoka temperatura dobar medijum za umnožavanje mikroorganizama, upala bešike zbog nošenja mokrih kupaćih kostima, zapaljenje uha, pregrejavanje i sunčanica – kaže dr Ratković.

Ko je najugroženiji i na koje simptome treba obratiti pažnju

Naša sagovornica kaže da su kao i kod svaka druge infekcije, najugroženije grupe su osobe sa oslabljenim imunitetom, mala deca zbog rapidnog gubitka tečnosti, starije osobe i one sa hroničnim bolestima.

– Ove grupe su podložnije infekcijama zbog smanjene sposobnosti organizma da se bori protiv virusa i infekcija – objašnjava dr Ratković.

Kako razlikovati virusne od ostalih infekcija?

S obzirom da se tokom leta javljaju kako virusne tako i druge infekcije, dr Ratković smo zamoili da nam objasni kako da ih razlikujemo.

Letnje prehlade se manifestuju sekrecijom iz nosa, visokom telesnom temperaturom, grebanjem u grlu, kijanjem, bolovima u telu i glavoboljom. Stomačni virusi izazivaju mučninu, povraćanje, dijareju, bolove u stomaku uz povišenu temperaturu. Razlikovanje infekcija od drugih stanja vrši se na osnovu simptoma, laboratorijskih analiza i pregleda lekara. Savetujem da deca i rizične grupe posete lekara ukoliko se pojave simptomi – kaže dr Anđela Ratković.

Možemo li se zaštititi od letnjih virusa?

Na pitanje da li se i kako možemo zaštititi od letnjih virusa i koje preventivne mere preporučujete, naša sagovornica je odgovorila:

Jačanje imuniteta je najbitnija stavka, unošenje dovoljno vitamina i minerala putem hrane i suplemenata, preventivno uzimanje probiotika koji jačaju imunološki sistem delujući na crevnu floru, uredan san, češće pranje ruku i dezinfikovanje predmeta i površina koje svakodnevno koristimo – rekla je dr Ratković i dodala:

Izuzetno je važno da su i hrana i piće hemijski i bakteriološki ispravni tokom letnjih dana. Povrće i voće treba dobro oprati pre konzumiranje. Uzimanje veće količine tečnosti, sveže ceđenih sokova, udobne odeće kako bi telo lakše odavalo toplotu putem znojenja.

Šta sve možemo ako se ipak razbolimo

U slučaju virusnih infekcija koje se javljaju tokom leta, veoma je važno pravilno postupati kako bi se ublažili simptomi i ubrzao proces oporavka.

Jako je bitno pomenuti i naglasiti da antibiotici nisu lekovi koje treba uzimati tokom virusnih infekcija, na taj način dodatno remetimo imuni sistem, crevnu floru, dolazi do stvaranja rezistencije bakterija. Simptomatska terapija podrazumeva analgetike i antipiretike za spuštanje temperature, suplemente i probiotike, antiemetike u slučaju povraćanja itd. Povraćanje i učestale stolice iscrpljuju organizam treba uzimati dovoljno tečnosti u vidu čaja od kamilice ili nane i nezaslađenih napitaka, domaće supe od povrća. Jesti bareni pirinač, pire od šargarepe, kuvani krompir, pečenu jabuku, bananu, dvopek. Obroci treba da budu manji i učestaliji. U slučaju većeg gubitka tečnosti mogu se uzeti preparati za oralnu rehidraciju – preporuka je dr Anđele Ratković.

Simptomi letnjih virusa i kako se prenose

– Simptomi prehlade tokom vrelih dana se ne razlikuju od prehlade tokom zimskih dana, kao što smo već rekli javlja se uglavnom sekrecija iz nosa, visoka temperatura, grebanj u grlu, kijanje, bolovi u telu, glavobolja. Letnji virusi uglavnom se prenose preko direktnog kontakta sa obolelom osobom, preko zaraženih predmeta, namirnica, vode, ali i preko vazduha. Otporni su na visoke temperature i mogu opstati na površinama duži vremenski period – objasnila nam je dr Anđela Ratković.

Prepoznavanje simptoma i pravilna terapija su ključni za ublažavanje tegoba i ubrzanje oporavka, kada se prehladimo tokom vrelih letnjih dana. Preduzimanje preventivnih mera, jačanje imuniteta i pravilna higijena mogu značajno smanjiti rizik od infekcija tokom letnjih meseci.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo