Zdravlje

Vagina stari, baš kao i ostatak tela: 6 saveta lekara kako da se proces drži pod kontrolom

Estrogen je hormon koji "diriguje" mnogim procesima ženskog polnog organa

Vagina nije imuna na protok vremena: ona se menja, prilagođava i stari. Hormonske promene kojima su žene izložene tokom godina utiču na funkciju, senzitivnost i izgled vagine.

Kako reaguje vagina na promene nivoa estrogena od puberteta do menopauze

Povećanje nivoa estrogena uzrokuje promene na vulvi i u vagini čak i tokom puberteta (od 10-14 godina). Stidne dlake počinju da rastu, postaju gušće i kovrdžavije. Žensko telo proizvodi manje estrogena kada se uđete u perimenopauzu (u 40-im i 50-im godinama), periodu pre menopauze. Većina žena ulazi u menopauzu oko 52. godine. Smanjeni estrogen može da uzrokuje suvoću vagine i bol pri intimnom odnosu. Posledica je i manji libido zbog umora, bola i stresa nakon menopauze.

Vagina i rizik od infekcija

Starenje utiče na prirodnu ravnotežu dobrih i loših bakterija u vagini, a ta promena može da poveća rizik od infekcija poput bakterijske vaginoze i urinarnih infekcija. Ukoliko osećate svrab ili imate iscedak neprijatnog mirisa obavezno se javite lekaru. Možda imate vaginalnu infekciju koja zahteva lečenje.

Smanjen libido

Libido (seksualni nagon), takođe se može menjati s godinama. Fluktuacije hormona zbog korišćenja kontraceptivnih pilula, trudnoće ili menopauze mogu da utiču na libido. Istraživanja pokazuju da neke žene u ranim 20-im i 30-im godinama koje koriste kontracepciju mogu imati niži libido od drugih. Seksualni nagon često dostiže vrhunac tokom srednjih 30-ih i ranih 40-ih, kada plodnost počinje da opada. Neke žene će primetiti da im libido opada u perimenopauzi. Pad estrogena je tipičan za ovaj period, što uzrokuje suvoću vagine. Vaginalni zid postaje tanji i suv, a nedostatak lubrikacije može da rezultira bolnim intimnim odnosima.

Žene u postmenopauzi takođe mogu imati smanjen seksualni nagon. Istraživanja su pokazala da umor, bol u regiji jajnika i materice kao i hronični stres doprinose nižem libidu.

Slabljenje karličnog dna

Trudnoća i porođaj istežu mišiće materice, a posebno mogu da oslabe karlično dno. Mišići karličnog dna „drže“ bešiku, creva, vaginu i matericu. Karlično dno može čak i da se ozbiljno ošteti, odnosno pocepa tokom porođaja. Međutim, vaginalni mišići su veoma elastični, pa će se kod najvećeg broja žena vratiti u normalu nakon trudnoće i porođaja.

Smanjeni nivo estrogena utiče i na tkivo vagine i čini ga manje elastičnim tokom perimenopauze. Još neke promene u izgledu vulve mogu se desiti posle menopauze. Smanjenje nivoa kolagena doprinosi opuštanju kože celog tela uključujući vulvu, kao i mišiće karličnog dna.

Promene na stidnim dlakama i klitorisu: Kako se menja vaginalni iscedak?

Rast stidnih dlaka počinje tokom puberteta. Dlake se umnožavaju, zgušnjavaju i postaju kovrdžavije kako se stari. Stidne dlake mogu posiveti i stanjiti se kako se žena približava menopauzi. Klitoris se u menopauzi i posle nje smanjuje.

Vagina počinje da proizvodi iscedak već u doba puberteta. Hormoni estrogen i progesteron intenzivno fluktuiraju kroz telo tokom kasnih 20-ih i 30-ih godina, pa se u tom periodu može javiti pojačan vaginalni iscedak uz još neke promene.

Kako bolje kontrolisati ove promene

Normalno je da se vagina i vulva menjaju kako žena stari. Evo nekoliko načina za bolju kontrolu ovih promena:

  • primena estrogena (u obliku kreme ili tableta – isključivo uz savet ginekologa)
  • redovni seksualni odnosi: važno je imati redovne odnose i ako ako imate simptome perimenopauze ili menopauze – to povećava protok krvi i održava tkivo vagine elastičnim i zdravijim
  • radite Kegelove vežbe: istraživanja su pokazala da redovno praktikovanje Kegelovih vežbi nakon porođaja može poboljšati protok krvi i ojačati mišiće karličnog dna
  • prestanite da pušite: nikotin utiče na nivo estrogena i protoka krvi u vaginu, pogoršavajući suvoću i istanjivanje tkiva
  • koristite vaginalne ovlaživače: rehidriraju tkivo vagine, sprečavaju svrab, iritaciju i bolne odnose; koristite ih svakodnevno ili na svaka dva do tri dana, čak i ako nemate intimne odnose
  • koristite lubrikante: zamenjuju tečnost koja izaziva suvoću vagine, smanjuju trenje koje dovodi do bola i nelagodnosti.

Ukoliko imate benigne ili maligne promene u dojkama nemojte koristiti preparate estrogena ni u jednom obliku bez konsultacije sa stručnim licem.