Naslovna / Zdravlje

Rak prostate u ranoj fazi otkriva nova tehnika, precizna u 90 odsto slučajeva

Priredio/la: I. V. |15:00 - 09. 09. 2024.

S obzirom na to da se nova skrining tehnika oslanja na uzorke krvi umesto na biopsiju tkiva, manje je traumatična i rizična za pacijente

rak prostate u ranoj fazi Nova skrining tehnika oslanja na uzorke krvi umesto na biopsiju tkiva Foto: Shutterstock

Rak prostate u ranoj fazi može da se otkrije novom tehnikom zasnovanoj na svetlosti koja je kreiirana na . Nova tehnika pokazala je tačnu dijagnozu u 90 odsto slučajeva, a profesor Igor Meglinski sa University’s Aston Institute of Photonic Technologies je koristio svetlost kako bi razvio prvi korak ka bržoj, jeftinijoj i manje bolnoj tehnici za otkrivanje raka prostate.

Uzorci osušene krvi mogu da otkriju rak prostate u ranoj fazi

Profesor Meglinski predvodio je tim koji je razvio novu metodu analize kristala u dehidriranoj krvi, a njihov naučni rad objavljen je u časopisu Scientific Reports. Tim naučnika koristio je novu tehniku rekonstrukcije slike zasnovanu na polarizaciji za analizu polikristalnih struktura u uzorcima osušene krvi. Proteini u krvi menjaju svoj oblik i način na koji se uklapaju tokom ranih stadijuma bolesti poput raka.

Profesor Meglinski i njegov tim koristili su promene u tercijarnoj strukturi proteina ili jedinstvenom 3D obliku zajedno sa njegovom kvaternarnom strukturom – što je način na koji se više proteina spaja kako bi otkrili i klasifikovali ćelije. Ova tehnika omogućila je istraživačima da sprovedu detaljnu sloj-po-sloj analizu suvih razmaza krvi, što je ključno za identifikaciju značajnih razlika između zdravih i kanceroznih uzoraka.

Novi putevi za dijagnozu i praćenje raka

Istraživači su analizirali 108 uzoraka krvnog filma iz tri grupe učesnika istraživanja – zdravih dobrovoljaca, onih koji su imali rak prostate i treće grupe koja je imala bolest i imala ćelije za koje je postojala veća verovatnoća da će se agresivno širiti.

Naša studija uvodi pionirsku tehniku u domen tečne biopsije, usklađujući se sa tekućom potragom za neinvazivnim, pouzdanim i efikasnim dijagnostičkim metodama. Ključni napredak u našoj studiji je karakterizacija srednje vrednosti, varijanse, iskrivljenosti i kurtoza distribucije (parametar za asimetričnost) sa ćelijama koja je ključna za identifikaciju značajnih razlika između zdravih i kanceroznih uzoraka. Ovaj napredak otvara nove puteve za dijagnozu i praćenje raka, što predstavlja značajan korak napred u personalizovanoj medicini i onkologiji – naglasio je profesor Meglinski.

Nova tehnika tačna u 90 odslučajeva, i za rak prostate u ranoj fazi i za klasifikaciju raku

Nalazi studije imali su stopu tačnosti od 90 procenata i u slučaju rane dijagnoze i u slučaju klasifikacije raka, što je mnogo više od postojećih metoda skrininga. Takođe, s obzirom na to da se tehnika oslanja na uzorke krvi umesto na biopsiju tkiva, manje je traumatična i rizična za pacijente.

Profesor Meglinski ističe da ovaj visok nivo preciznosti, u kombinaciji sa neinvazivnom prirodom tehnike, označava značajan napredak u tehnologiji tečne biopsije. Ona ima ogroman potencijal za revoluciju u dijagnostici raka, ranom otkrivanju, stratifikaciji i praćenju pacijenata, čime se značajno poboljšava nega pacijenata i ishod lečenja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo