Naslovna / Zdravlje

Da li treba uzimati sredstva za detoksikaciju jetre? Činjenice i mitovi o čišćenju jednog od najvažnijih organa u našem telu

Sanja Stijović Mićković|9:00 - 16. 09. 2024.

Jetra predstavlja primarni sistem filtracije ljudskog tela, koji pretvara toksine u otpadne proizvode, čisti krv i metaboliše hranljive materije i lekove kako bi se telu obezbedili neki od njegovih najvažnijih proteina.

detoksikacija jetre Za zdravu jetru treba izbegavati često prekomerno konzumiranje hrane i alkohola, upražnjavati zdravu ishranu i režim vežbanja i ići na preglede ako postoje faktori rizika za bolesti jetre Foto Shutterstock

S obzirom na to da je osnovni deo ukupne telesne regulacije, najvažnije je da jetra bude zdrava i da se ograniči preterivanje. Poslednjih godina, tržište su preplavili mnogi proizvodi za koje se tvrdi da čiste i detoksikuju jetru. Recimo, posle vikenda konzumiranja hrane ili alkohola važna je detoksikacija jetre radi održavanja njene svakodnevne funkcije ili za popravku već oštećene jetre.

Mit br. 1: Detoksikacija jetre važna je za svakodnevno održavanje zdravlja i posebno korisna nakon preterivanja.

Iako se sredstva za detoksikaciju jetre reklamiraju kao lek za svakodnevno održavanje zdravlja jetre i naročito posle preteranog uživanja u hrani ili piću, dr Tinsay Woreta, hepatolog u Džons Hopkins, ne preporučuje ih.

Iako se pokazalo da neki uobičajeni sastojci u sredstvima za detoksikaciju jetre imaju pozitivne rezultate – ustanovljeno je da maslačak smanjuje upalu jetre, a ekstrakt kurkume štiti od oštećenja jetre – nije bilo adekvatnih podataka kliničkih ispitivanja na ljudima koji bi preporučili rutinsku upotrebu ovih prirodnih supstanci za prevenciju.

Što se tiče preteranog uživanja u alkoholu ili hrani, manje je uvek najbolje kada je u pitanju zdravlje jetre, a nije dokazano da detoksikacija čisti organizam od štete nastale posle prekomernog konzumiranja.

Mit br. 2: Detoksikacija jetre je siguran i zdrav način za mršavljenje

Mnogi proizvodi za detoksikaciju jetre takođe se prodaju i kao detoksi za mršavljenje. Međutim, ne postoje klinički podaci koji bi podržali efikasnost ovih detoksa. U stvari, neki dijetetski suplementi zapravo mogu da naškode jetri dovodeći do oštećenja izazvanih lekovima i stoga ih treba koristiti sa oprezom.

Mit br. 3: Ne možete se zaštititi od bolesti jetre

– Suprotno ovom mitu, postoji mnogo preventivnih koraka koje možete preduzeti da biste se zaštitili od bolesti jetre – kaže dr Woreta. Ona preporučuje sledeće:

  • ne konzumirajte alkohol u prevelikim količinama: muškarci ne bi trebalo da piju više od tri pića dnevno, a žene ne bi trebalo da piju više od dva pića dnevno kako bi sprečili razvoj alkoholne bolesti jetre
  • izbegavajte povećanje telesne težine: održavajte indeks telesne mase u normalnom opsegu (18 do 25) zdravom ishranom i redovnim vežbanjem kako biste smanjili rizik od razvoja nealkoholne bolesti masne jetre
  • čuvajte se rizičnih ponašanja: da biste izbegli rizik od dobijanja virusnog hepatitisa, nemojte upotrebljavati nedozvoljene droge i ne upuštajte se u nezaštićeni seks sa više partnera
  • upoznajte svoje faktore rizika: ako imate sledeće faktore rizika za bolesti jetre, važno je da idete na pregled, jer hronična bolest jetre može godinama da bude pritajena i neprimećena:
    • prekomerna upotreba alkohola
    • porodična istorija bolesti jetre

Ako imate sledeće faktore rizika za hepatitis C, važno je da razgovarate sa lekarom o pregledu, jer skoro 50 procenata pacijenata ne zna da su zaraženi:

  • osobe koje su primile transfuziju krvi pre 1992. godine
  • trenutna ili bivša upotreba nedozvoljenih droga
  • pacijenti na hemodijalizi
  • pacijenti sa HIV-om
  • zdravstveni radnici koji povređeni iglama sa krvlju zaraženom hepatitisom C
  • svako sa tetovažom urađenom na nehigijenskom mestu

Mit br. 4: Čišćenje jetre može ispraviti postojeće oštećenje jetre

– Nije dokazano da čišćenje jetre leči postojeće oštećenje jetre, ali postoje mnogi drugi oblici lečenja dostupni za one koji su pogođeni – kaže dr Woreta. Nekoliko tipova bolesti jetre i dostupne opcije lečenja su sledeće:

  • hepatitis A i B – trebalo bi da budete vakcinisani protiv hepatitisa A i B ako niste imuni ili imate neku drugu osnovnu bolest jetre; dostupne su i visokoefikasne oralne terapije za pacijente sa hroničnom infekcijom hepatitisom B
  • alkoholna bolest jetre – svo konzumiranje alkohola treba da prestane kako bi se jetri pružila najbolja šansa za oporavak; jetra ima neverovatnu sposobnost regeneracije i lečenja kada se aktivno oštećenje zaustavi
  • hepatitis C – sada postoje visokoefikasne, dobro podnošljive oralne terapije za lečenje hepatitisa C
  • nealkoholna masna bolest jetre – najefikasniji tretman za nealkoholnu masnu bolest jetre je gubitak težine, za koji se pokazalo da smanjuje količinu masnoće u jetri i upalu uzrokovanu masnoćom

Mit br. 5: Gojaznost ne povećava rizik od oboljenja jetre

Gojaznost značajno povećava rizik od razvoja nealkoholne masne bolesti jetre. Kao što je pomenuto u mitu br. 4, masnoća u jetri može izazvati upalu, što može dovesti do razvoja fibroze i ciroze.

Najbolja stvar koju možemo da učinimo da bismo očuvali zdravlje jetre jeste da o njoj vodimo računa. Treba da izbegavamo često prekomerno konzumiranje hrane i alkohola, upražnjavamo zdravu ishranu i režim vežbanja i idemo na preglede ako imamo faktore rizika za bolesti jetre. Ako imate oštećenje jetre, razgovarajte sa lekarom kako biste osmislili najzdraviji i najbezbedniji plan za vaše lične potrebe.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo