Zdravlje

Krvni ugrušci tokom trudnoće – da li mogu izazvati pobačaj

Trudnice su u većem riziku od nastanka krvnih ugrušaka

Krvni ugrušci, takođe poznati kao venska tromboembolija, predstavljaju masu krvi koja se formira kada krv postane čvrsta. Obično krvne ugruške primetimo nakon posekotine ili povrede. To je način našeg tela da zaustavi krvarenje. Svako može dobiti krvne ugruške, ali za trudnice, šanse su veće. Dehidratacija i smanjena pokretljivost mogu dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka. Ponekad, krvni ugrušci tokom trudnoće mogu izazvati probleme i za majku i za bebu. Moguće je čak i da dođe do pobačaja.

Šta su krvni ugrušci

Krvni ugrušci su gelaste mase krvi koje se formiraju u krvnim sudovima. Oni su prirodni deo procesa oporavka jer igraju ulogu u sprečavanju gubitka krvi usled povrede, kaže akušer i ginekolog dr Arpi Sagar Lodha.

Do stvaranja krvnih ugrušaka mogu dovesti sledeći faktori:

  • povreda krvnih sudova
  • odsustvo vežbanja, kao što je dugo mirovanje
  • hirurgija
  • medicinska stanja kao što su gojaznost, rak, srčana oboljenja

Koji su uzroci nastanka krvnih ugrušaka tokom trudnoće

Trudnice ili žene koje su nedavno postale majke imaju veći rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, navode Centri za kontrolu i prevenciju bolesti. Telo obično proizvodi više agenasa za zgrušavanje krvi u pripremi za porođaj kako bi se izbegao veliki gubitak krvi.

Osim ovog, postoje još neki razlozi:

  • ako žena ima istoriju krvnih ugrušaka ili porodičnu istoriju istih, veća je verovatnoća da će ih razviti tokom trudnoće
  • u poređenju sa vaginalnim porođajem, carski rez dovodi do veće nepokretnosti, kao i povrede tkiva, što povećava verovatnoću nastanka krvnih ugrušaka
  • dehidratacija može dovesti do zgušnjavanja krvi i, kao posledicu, do povećanog stvaranja ugrušaka
  • mirovanje u krevetu može dovesti do stagnacije cirkulacije krvi u donjim ekstremitetima i povećati mogućnost stvaranja ugrušaka

Koji su simptomi krvnih ugrušaka tokom trudnoće

Rana dijagnoza krvnih ugrušaka tokom trudnoće od presudnog je značaja. Iako određeni simptomi mogu biti blagi, žena treba da bude svesna potencijalnih pokazatelja i da potraži medicinsku pomoć čim se pojave.

  • nelagodnost u nogama može biti jedva primetna ili akutna i obično je ograničena na jednu butinu ili list
  • jedna noga može da bude više otečena od druge
  • zahvaćena noga može biti osetljiva na dodir
  • mesto oko ugruška može biti toplije nego druga noga
  • u određenim situacijama, koža može postati crvena ili promenjene boje, posebno oko zadnje strane noge

Krvni ugrušci u nogama su česti, ali ponekad mogu da odu do pluća. U tom slučaju dolazi do plućne embolije, koja može biti opasna po život. Na ovo stanje ukazuje nekoliko znakova:

  • problemi sa disanjem
  • bol u grudima
  • iskašljavanje krvi
  • nepravilan rad srca

Mogu li krvni ugrušci dovesti do pobačaja

Da, krvni ugrušci mogu dovesti do pobačaja, iako to nije čest razlog za ovaj događaj, kaže dr Lodha.

Neki od mogućih razloga su sledeći:

1. Krvni ugrušci u posteljici

Krvni ugrušci mogu da nastanu i u tkivima placente, koja je izvor hranljivih materija za bebu. Ako se to dogodi u delu posteljice gde su se pojavili ugrušci, bebi mogu biti uskraćeni kiseonik i hranljive materije, što može dovesti do pobačaja.

2. Osnovni poremećaji zgrušavanja

Žene sa neotkrivenim naslednim poremećajima zgrušavanja imaju veći rizik od pobačaja zbog sklonosti stvaranja ugrušaka u posteljici, kaže dr Lodha.

Krvni ugrušci u osnovi mogu biti problem i za majku i za bebu. Kod majke, ugrušak može da stigne do pluća, uzrokujući ozbiljan nedostatak daha i ovo može biti fatalno. Za bebu, ugrušci krvi u posteljici mogu da ometaju protok vitalnih hranljivih materija i kiseonika, povećavajući mogućnost pobačaja ili sprečavajući rast. Ponekad, problemi sa ugrušcima mogu dovesti do preeklampsije, jedne od komplikacija u trudnoći koja utiče na zdravlje bebe.

Kako se leči krvni ugrušak tokom trudnoće

Trudnicama, kod kojih se tokom trudnoće ili nakon porođaja stvore krvni ugrušci, može se dati niskomolekularni heparin, lek koji se ubrizgava pod kožu. Koristi se ne samo za lečenje krvnih ugrušaka tokom trudnoće, već i za njihovu prevenciju.

Kako sprečiti stvaranje krvnih ugrušaka tokom trudnoće

Iako trudnoća povećava mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka, postoji nekoliko aktivnosti koje žene mogu preduzeti da bi ih smanjile:

1. Budite aktivne

Vežbajte, ali birajte samo one vežbe koje vam preporuči lekar. Redovno vežbanje može pomoći u pravilnom protoku krvi i smanjivanju stvaranja krvnih ugrušaka. Samo ne preterujte.

2. Često se krećite

Ako ne radite prenatalnu jogu ili vežbe niskog intenziteta, krećite se. Možete da šetate po kući ili da izađete u obližnji park. Nemojte dugo da sedite, jer je smanjena pokretljivost jedan od uzroka stvaranja krvnih ugrušaka.

3. Hidrirajte se

Voda za piće i zdrava pića pomažu u smanjenju gustine krvi i cirkulaciji. Ako ste dehidrirani, krv će postati gušća i neće normalno teći, kaže dr Lodha.

4. Održavajte zdravu težinu

Činjenica je da žene dobijaju na težini kada ostanu u drugom stanju. Ali, treba da se trude da spreče gojaznost, jer je ona glavni faktor u stvaranju krvnih ugrušaka. Hranite se zdravo i vežbajte kako biste tokom trudnoće težinu držale pod kontrolom.

5. Razgovarajte sa svojim lekarom o faktorima rizika 

U slučaju ranije medicinske istorije, ili ako postoji zdravstveno stanje koje može dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka, trebalo bi da se konsultujete sa svojim lekarom o drugim merama opreza koje treba preduzeti.