Naslovna / Zdravlje

Insulinska rezistencija nosi povećan rizik od razvoja 26 bolesti i rane smrti kod žena

Priredio/la: I. V. |15:00 - 24. 09. 2024.

Medicina još uvek ne razume u potpunosti uzroke razvoja insulinske rezistencije, ali se veruje da su višak kilograma i nedostatak fizičke aktivnosti veoma bitni faktori

insulinska rezistencija Insulinska rezistencija dovedena je u vezu sa povećanim rizikom od pojave 26 bolesti i prerane smrti kod žena.Foto: Shutterstock

Insulinska rezistencija se javlja kada ćelije u mišićima, masnom tkivu i jetri ne reaguju pravilno na hormon insulin i ne mogu lako da apsorbuju glukozu iz krvi. Nedavna studija istraživača sa Shandong University u Kini otkrila je da je insulinska rezistencija dovedena u vezu sa povećanim rizikom od pojave 26 bolesti i prerane smrti kod žena.

Insulinska rezistencija je opšte poznata po svojoj ulozi u dijabetesu, ali i za desetine drugih bolesti

Medicina još uvek ne razume u potpunosti uzroke insulinske rezistencije, ali se veruje da su višak kilograma i nedostatak fizičke aktivnosti veliki faktori, kako navodi američki National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Insulinska rezistencija je opšte poznata po svojoj ulozi u dijabetesu, a nova studija pokazala da je u dodatnoj vezi sa 31. drugim zdravstvenim stanjem.

– Pokazali smo da je procenom stepena insulinske rezistencije moguće identifikovati osobe koje su u riziku od razvoja gojaznosti, hipertenzije, srčanih oboljenja, gihta, išijasa i nekih drugih bolesti. To pruža osnovu za mere rane intervencije za smanjenje rizika od bolesti i takođe nudi nove ideje za njihovu prevenciju i lečenje – istakla je dr Jing Wu, glavni autor studije sa Odeljenja za endokrinologiju u Shandong Provincial Hospital u u Jinanu.

Viši stepen insulinske rezistencije primećen kod muškaraca

Studija je koristila podatke od skoro 430.000 učesnika projekta UK Biobank, baze podataka koja sadrži genetske, medicinske i informacije o životnom stilu više od 500.000 ljudi, kako bi procenila da li postoji veza između insulinske rezistencije i određenih bolesti.

Učesnici su bili starosti između 40 i 69 godina i imali su rezultate TyG indeksa, mere insulinske rezistencije, u rasponu od 5,87 do 12,46 jedinica. Rezultati TyG indeksa su izračunati ispitivanjem nivoa šećera i masnoća u krvi svakog učesnika, uključujući holesterol.

Viši stepen insulinske rezistencije često je primećen kod muškaraca, pušača, starijih osoba, ljudi koji su bili manje aktivni i onih koji se smatraju gojaznima.

Insulinska rezistencija nosi veći rizik od smrti kod žena

Studija je pratila zdravstvene kartone učesnika u proseku od 13 godina i otkrila da je insulinska rezistencija dovedena u vezu sa povećanim rizikom od razvoja 26 stanja i smanjenim rizikom od 5 bolesti, zajedno sa većim rizikom od smrti kod žena. Istraživači su otkrili da svako povećanje insulinske rezistencije kod žena ima veze sa 11 odsto većim rizikom od smrti, ali takve veze nisu uočene kod muškaraca.

– Otkrili smo da svako povećanje insulinske rezistencije od jedne jedinice povećava rizik od gihta za 65 odsto, ali smanjuje rizik od Parkinsonove bolesti za 16 odsto. Pored toga, svako povećanje insulinske rezistencije za jednu jedinicu ima veze sa 10 odsto većom verovatnoćom od pojave išijasa – navodi dr Wu i dodaje da je insulinska rezistencija bila najsnažnije u vezi sa dijabetesom, pri čemu je verovatnoća razvoja bolesti kod pojedinaca veća za čak 166 odsto.

Takođe, insulinska rezistencija je dovedena u vezu, mada u manjem stepenu, sa većim rizikom od razvoja drugih zdravstvenih stanja. Neka od njih su:

  • depresija
  • poremećaj spavanja
  • bakterijske infekcije
  • pankreatitis
  • gojaznost
  • bolovi u leđima
  • slabljenje funkcije bubrega
  • bolesti srca.

Ipak, dr Wu navodi da insulinska rezistencija takođe ima veze sa manjim rizikom od 5 bolesti, uključujući anemiju, Parkinsonovu bolest i osteoporozu, koja je glavni uzrok preloma kostiju kod starijih osoba.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo