Naslovna / Zdravlje

4 super korisne navike koje pomažu u očuvanju i poboljšanju zdravlja mozga: Smanjite rizik od Alchajmerove bolesti

Sanja Stijović Mićković|13:00 - 01. 10. 2024.

Poboljšanje zdravlja našeg mozga može smanjiti rizik od razvoja bolesti povezanih sa gubitkom pamćenja, kao što su Alchajmerova bolest i demencija.

zdravlje mozga Pokazalo se da boravak u društvu smanjuje stres i depresiju, što su simptomi koji mogu doprineti gubitku pamćenja Foto Shutterstock

Kao najsloženiji organ u telu, naš mozak omogućava naše misli, sećanja, pokrete, emocije, inteligenciju i ponašanje. Baš kao i za druge važne organe – srce i mišiće, na primer – važno je preduzeti korake da bismo očuvali zdravlje mozga i njegovu snagu.

Zašto je zdravlje mozga važno

Naš mozak deluje kao komandni centar za sve aspekte našeg svakodnevnog života, tako da je održavanje njegovog zdravlja ključno za naše opšte blagostanje i kvalitet života, posebno kako starimo. U stvari, poboljšanje zdravlja našeg mozga može smanjiti rizik od razvoja bolesti povezanih sa gubitkom pamćenja, kao što su Alchajmerova bolest i demencija.

– Postoje dva ključna aspekta za zdravlje mozga – naše mentalno i bihevioralno zdravlje mozga i neurokognitivno zdravlje mozga. Jedno utiče na to kako se osećamo, razmišljamo i delujemo. Drugo utiče na našu sposobnost da završimo normalne dnevne aktivnosti, kao što su jelo, kupanje i funkcionisanje u zajednici – objašnjava dr Amna Ramzan, neurolog u Houston Methodist.

Na oba aspekta oslanjamo se svakog dana, a zdravo funkcionisanje mozga možemo da podržimo na nekoliko načina.

Navike koje pomažu u održavanju zdravog mozga

Podrška dobrom zdravlju mozga može biti izazovna jer zahteva usvajanje i održavanje zdravog načina života. Poznavanje koraka koje treba da preduzmemo i zašto su oni važni može pomoći da podstaknemo svoju posvećenost da ostanemo disciplinovani u svojim naporima.

Dr Ramzan daje četiri načina kako možemo preuzeti kontrolu nad svojom kognitivnom funkcijom i mentalnim blagostanjem, kao i smanjiti rizik od neuroloških problema u budućnosti.

Jedite manje prerađene hrane i više cele hrane

Važan stub održavanja snažne funkcije mozga jeste ono što unosimo u svoje telo. Neke namirnice unapređuju dobro zdravlje mozga, dok ga druge ometaju.

Na primer, hrana puna dodatog šećera, rafinisanih ugljenih hidrata i zasićenih i trans masti ima tendenciju da proizvodi nusproizvode koji mogu negativno uticati na mozak i krvne sudove.

S druge strane, zdrave, integralne namirnice pokreću mozak umesto da rade protiv njega.

Najbolja hrana za zdravlje mozga uključuje:

  • povrće
  • voće
  • integralne žitarice
  • mononezasićene i polinezasićene masti
  • nemasno meso

– Studije su pokazale da osobe koje su prešle na mediteransku ishranu imaju manju verovatnoću da obole od Alchajmerove bolesti. Zato treba jesti više biljne hrane, integralnih žitarica, ribe i zdravih masti, kao što su maslinovo ulje i avokado – kaže dr Ramzan.

Više se krećite, manje sedite

Istraživanja pokazuju da je manja verovatnoća da će fizički aktivne osbe doživeti pad funkcije mozga i da imaju manji rizik od razvoja Alchajmerove bolesti.

Cilj odraslih osoba trebalo bi da bude 30 do 60 minuta vežbanja nekoliko puta nedeljno i da pritom biraju aktivnosti koje povećavaju broj otkucaja srca. Takođe je važno da budemo fizički aktivni između treninga. Vežbanje 30 minuta, samo da bismo potom sedeli za stolom, u automobilu i na kauču do kraja dana nije dovoljno.

– Mentalna vežba jednako je važna kao i fizička. Igrajte igrice, čitajte, naučite neku novu veštinu, meditirajte – sve ove aktivnosti poboljšaće vaše pamćenje, pažnju, brzinu razmišljanja, veštine komunikacije, inteligenciju i navigaciju – dodaje dr Ramzan.

Spavajte kvalitetno

Odmaranje je ključni deo dobrog zdravlja mozga. Spavanje vas održava bistrim, fokusiranim i sposobnim da donosite promišljene odluke. Stručnjaci takođe veruju da san poboljšava vašu ukupnu memoriju. Za većinu odraslih, zdrav san podrazumeva šest do osam sati noću.

Izaberite zdravo okruženje

Naše okruženje igra značajnu ulogu u dobrom zdravlju mozga. Ono obuhvata ljude, mesta i stvari kojima se okružujemo, a koje mogu ili poboljšati ili umanjiti naše zdravlje.

Treba da vodimo računa o svom okruženju i tome kako ono utiče na naše mentalno zdravlje. Pokazalo se da boravak u društvu smanjuje stres i depresiju, što su simptomi koji mogu doprineti gubitku pamćenja.

– Primena ovih stubova zdravih navika korisna je za razvoj vašeg mozga, a takođe može smanjiti rizik od mnogih drugih zdravstvenih stanja – kaže dr Ramzan.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo