Naslovna / Zdravlje

Šta uzrokuje bol u fleksoru kuka: Oštećeni mišići sprečavaju podizanje kolena i savijanje napred

Priredio/la: I. V. |9:00 - 05. 10. 2024.

Mišići fleksori kuka su grupa mišića, ključni za pokretanje donjeg dela tela, pomažu nam da podignemo kolena ili se savijemo unapred

bol u fleksoru kuka Bol u fleksoru kuka često se javlja kada preterano istegnemo ili pokidamo takozvane pregibače kuka (naglim pkretom Foto: Shutterstock

Bol u fleksoru kuka često se javlja kada preterano istegnemo ili pokidamo takozvane pregibače kuka (grupu mišića) kada napravimo nagli pokret, poput trčanja ili udarca. Pregibači kuka su grupa mišića koja se nalazi prema prednjem delu kukova i vrhu butina. Postoji pet tipova mišića fleksora kuka: iliacus, pectineus, psoas major, rectus femoris i sartorius muscles. Ove mišiće koristimo kako bi podigli kolena i savili se napred, u kuku. Ovi mišići takođe pomažu u održavanju stabilnosti karlice kada hodamo, trčimo ili obavljamo druge fizičke aktivnosti.

Gde se sve javlja bol u fleksoru kuka i koji simptomi ukazuju na ovo stanje?

Mišići fleksori kuka su grupa mišića, ključni za pokretanje donjeg dela tela, Bol je fleksoru kuka uobičajen je među sportistima, ali može da se javi kod svakoga ko radi rigorozne vežbe ili se bavi kontaktnim sportovima – posebno bez istezanja pre aktivnosti. Ovaj bol može da bude različitog intenziteta, ali tretmani kao što su odmor, lekovi i terapija mogu da ubrzaju oporavak.

Bol u fleksoru kuka pogađa prednji deo kukova i gornji deo butina. Specifični simptomi zavise od tačnog uzroka bola i težine stanja, a može da izazove:

  • Tup bol ili napetost na prednjoj strani kukova
  • Ukočenost mišića
  • Grčevi
  • Oštri, probadajući bolovi
  • Šepanje
  • Poteškoće u hodanju
  • Problemi sa ustajanjem iz sedećeg položaja ili čučnja
  • Problemi pri penjanju uz stepenice ili hodanju nizbrdo
  • Ograničen opseg pokreta.

U ozbiljnijim slučajevima, bol u fleksoru kuka može da izazove grčeve mišića, otok, ekstremni bol, modrice i poteškoće pri hodanju bez štaka. Ovi simptomi mogu da budu znak potpunog kidanja mišića. U nekim slučajevima, povreda fleksora kuka može izazvati i druge neprijatnosti, kao što su bol u donjem delu leđa, zglobu ili kolenu.

Koji su potencijalni uzroci bola u fleksoru kuka?

U većini slučajeva, bol u fleksoru kuka nastaje kada se ovi mišići i tetive prenatežu i pokidaju. Uobičajeni uzroci bola u fleksorima kuka uključuju povrede, probleme sa držanjem i sedeći način života.

1. Povreda – Pošto fleksori kuka rade na podizanju kolena i savijanju kukova, bol se često može pojaviti kada doživimo povredu, nesreću ili pad. Trčanje, šutiranje ili promena smera tokom trčanja ili u pokretu takođe mogu da napregnu i oštete ove mišiće. Nagli pokreti takođe mogu da utiču na mišiće i dovedu do bolova u fleksoru kuka.

2. Sport – sportisti, posebno oni koji izvode visoke udarce ili skokove, skloni su povredama fleksora kuka. To su pre svega fudbaleri, hokejaši, kik bokseri, biciklisti, gimnastičari, plesači, atletičari koji se bave trčanjem, kao i ljudi koji se bave borilačkim veštinama. Rizik od povreda mišića kuka takođe se povećava ako ima osoba ima slabost mišića, lošu kondiciju, nisu zagrejani pre aktivnosti, i prethodna povreda kuka ili naprezanje mišića.

3. Posturalni problemi Loše držanje takođe može da oslabi ili ošteti mišiće fleksora kuka. Hodanje u pognutom držanju ili stanje kao što je kifoza (zaobljena kičma) ili lordoza (zakrivljena donja kičma) može da dovede do dodatnog pritiska na kukove, leđa, gležnjeve i kolena. Dodatni pritisak može da poveća rizik od naprezanja mišića i dovede do bola.

4. Sedentarni način života – Još jedan uobičajeni uzrok bola u fleksoru kuka je sedeći način života – previše sedenja i nedovoljno fizičke aktivnosti. Ovo smanjuje pokretljivost kuka, uzrokuje da se fleksori kuka zatežu i povećava se rizik od bolova i povreda. Budući da ovi mišići pomažu u stabilnosti kičme, nepokretanje tela takođe može da doprinese bolu u donjem delu leđa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo