Zdravlje

Nismo prehlađeni, a budimo se uz kašalj: Šta sve mogu biti uzroci

Priredio/la: Ma.R.

Spavanje u prostoriji u kojoj je suv vazduh iritira respiratorni sistem, ali jutarnji kašalj često muči i ljude sa srčanim i gastroenterološkim problemima

Suprotno čestom mišljenju da se vezuje samo za prehladu i infekcije respiratornih puteva, jutarnji kašalj može imati različite uzroke. Važno je propratiti trajanje i intenzitet, jer postoje slučajevi kada se moramo javiti stručnom licu.

Zašto se javlja jutarnji kašalj?

Istina – kada smo prehlađeni teško zaspimo, a u toku noći može doći do gomilanja sekreta u respiratornom putu i izazvati reakciju kada naglo ustanemo. Jutarnji kašalj ponekad imaju i srčani bolesnici. Takođe, uzroci uključuju i postnazalnu sekreciju, suva usta, hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP) i probleme sa štitаstom žlezdom. U nekim slučajevima, jutarnji kašalj može biti posledica hroničnih bolesti, kao što je HOBP (hronična opstruktivna bolest pluća).

Jutarnji kašalj i postnazalna sekrecija

Previše sluzi i sekreta iz nosa može da curi niz zadnji deo grla, izazivajući iritaciju i kašalj. Ostali simptomi uključuju bol u grlu, često gutanje i osećaj knedle u grlu. Simptom može biti privremen kao posledica infekcije ili alergije, ali i postati hronično stanje.

Preporučuje se unošenje većih količina vode, spavanje u prostoriji sa više vlage, uz podizanje uzglavlja tokom spavanja.

Astma kao uzrok za jutarnji kašalj

Hronična upala disajnih puteva koja ima više oblika i stadijuma može takođe izazvati kašalj, koji je često intenzivniji noću ili ujutru, po samom buđenju. Uz redovnu terapiju savet je izbegavanje alergena, korišćenje inhalatora ili propisanih lekova od strane lekara za smanjenje upale.

Kako da umanjimo simptome koje izaziva bronhitis: kašalj, gušenje, skupljanje sekreta

Upala bronhijalnih puteva može izazvati suv kašalj koji kasnije proizvodi sluz, kao i stezanje u grudima, curenje nosa, glavobolje. Vrlo često i ovaj simptom intenzivira se odmah po buđenju.

Sugeriše se izbegavanje iritanasa, pre svega pušenja ili boravka u zadimljenim prostorijama, kao i inhalacije, uz propisane lekove za smanjenje upale.

Suva usta

Ako spavamo sa otvorenim ustima ili u prostoriji u kojoj je previše suv vazduh, može doći do suvoće usta i grla. To dovodi do iritacije i kašlja. Imajte pored sebe uvek dovoljno vode i koristite ovlaživače vazduha u prostorijama u kojima boravite ili spavate.

GERB: Problemi sa kiselinom

Refluks kiseline izaziva peckanje, nelagodu bol u grudima i kašalj, pogotovo ujutru nakon spavanja. Pokušajte sa promenama u ishrani i životnim navikama, podizanjem uzglavlja tokom spavanja, antacidima.

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP): Jedan od najčešćih uzroka jutarneg kašlja

Hronična opstruktivna bolest pluća izaziva otežano disanje, kašalj, hronični umor i nedostatak energije, što daje iscrpljenost i niz drugih pratećih simptoma. Uz terapiju, savet je vežbanje, prestanak pušenja, lekovi za otvaranje disajnih puteva (isključivo uz propisivanje stručnog lica).

Bolesti štitaste žlezde

Hipotireoza može izazvati promuklost i osećaj knedle u grlu, što može dovesti do kašlja. Poremećaji rada štitaste žlezde moraju se pratiti, adekvatno dijagnostikovati i lečiti odgovarajućom terapijom, odnosno lekovima za regulaciju hormona.

Maligne bolesti

Pojava hroničnog kašlja, posebno ujutru, može biti simptom raka pluća ili drugih malignih bolesti (oralni ili karcinomi digestivnog sistema). Zbog toga je značajno reagovati i ukoliko se simptomi ne prekidaju ili intenziviraju, obavezno proveriti o čemu je reč.

Kada posetiti lekara

Ako jutarnji kašalj traje duže od nekoliko nedelja uprkos lečenju ili pomoćnim tretmanima, kao i ako su prisutni ozbiljni simptomi poput iskašljavanja krvi, bolova u grudima ili otežanog disanja, hitno potražite medicinsku pomoć.