Zdravlje

Novi plan lečenja za rak grlića materice: Rizik od smrti smanjen za 40 odsto

Priredio/la: I. V.

Novi plan lečenja raka grlića materice smatra se najvećim napretkom u poslednjih 25 godina, a u suštini koristi jeftine postojeće lekove

Novi plan lečenja, koji se primenjuje na pacijentkinje koje imaju rak grlića materice, smanjuje rizik od umiranja od ove bolesti za 40 procenata, pokazalo je istraživanje koje je sproveo University College London. Nova terapija, prema oceni stručnjaka, predstavlja najveći napredak u borbi protiv bolesti u poslednjih 25 godina.

Novi plan lečenja – prvo hemoterapija, pa zatim hemoradijacija

Rak grlića materice na listi najčešćih karcinoma kod žena u svetu nalazi se na četvrtom mestu. Godišnje se prema podacima Svetske zdravstvene organizacije registruje oko 660.000 novih slučajeva i 350.000 smrtnih slučajeva. Mnogo obolelih je tridestim godinama i uprkos poboljšanju i primeni novih metoda lečenja, karcinom rak se vraća u čak 30 odsto slučajeva.

Nova terapija ili plan lečenja testiran je na pacijentkinjama koje su angažovani tokom 10 godina iz Velike Britanije, Meksika, Indije, Italije i Brazila. Terapija uključuje kratak program hemoterapije pre nego što se pacijenti podvrgnu hemoradijaciji, standardnom tretmanu za rak grlića materice što je u stvari kombinacija hemoterapije i radioterapije.
U istraživanju koje je vodio University College London objavljeno je da su rezultati kliničkog ispitivanja faze III pokazali smanjenje rizika od smrti od bolesti za 40 odsto i smanjenje rizika od ponovnog pojavljivanja raka za 35 procenata najmanje u roku od 5 godina. Nalazi studije objavljeni su u časopisu Lancet.

Uz novi plan lečenja smanjen procenat recidiva, kao i manja stopa smrtnosti kod pacijenata sa lokalno uznapredovalim rakom grlića materice

Dr Mary McCormack, vodeći istraživač na University College London ističe da je „ovo otkriće najznačajniji napredak u lečenju raka grlića materice od kraja prošlog veka“.

– Ovo je najveći dobitak što se tiče stope preživljavanju od usvajanja hemoradijacije 1999. godine. Svako poboljšanje stope preživljavanja za pacijente sa rakom je važno, posebno kada se tretman dobro podnosi, za kraće vreme, omogućavajući ženama da se relativno brzo vrate svom normalnom životu – naglasila je dr McCormack.

Istraživači sa University College London i University College London hospital (UCLH) završili su dugotrajno praćenje pacijenata kojima je data hemoterapija pre hemoradijacije. Ispitivanje, koje su finansirali Cancer Research UK i UCL Cancer Trials Centre, ispitivalo je da li kratki program  indukcione hemoterapije pre hemoradijacije može da smanji recidive i smrt kod pacijenata sa lokalno uznapredovalim rakom grlića materice, koji se nije proširio na druge organe.

Smanjen rizik od smrti za 40 odsto

Ispitivanje je regrutovalo 500 žena koje su nasumično raspoređene da primaju ili novi plan lečenja ili standardni tretman hemoradijacijom. Nijedan od tumora pacijenata nije se proširio na druge organe. U ovoj studiji, jedna grupa žena je primila novi plan lečenja od 6 nedelja hemoterapije karboplatinom i paklitakselom. Nakon toga je usledila standardna radioterapija plus nedeljna cisplatin i hemoterapija brahiterapije, poznata kao hemoradijacija. Kontrolna grupa je primila samo uobičajenu hemoradijaciju.

Posle 5 godina, 80 odsto žena koje su prvo primile kratak program hemoterapije – bilo je živo, a za 72 odsto njih karcinom se nije vratio niti proširio. U grupi žena koje su primale standardni tretman, 72 odsto je bilo živo, a 64 proceneta njih nije imalo povratak ili širenje raka.

Nezavisno od ovih rezultata, University College London saopštio je da je ispitivanje pokazalo smanjenje rizika od smrti za 40 odsto i smanjenje rizika od povratka raka za 35 procenata, kada se uporede dve grupe i koriste različite metrike.

Pozitivni rezultati mogu da se postignu jer novi plan lečenja koristi jeftine postojeće lekove

Istraživači navode da je novi plan lečenja direktan način da se dođe do pozitivnih rezultata korišćenjem postojećih lekova koji su jeftini i već odobreni za upotrebu kod pacijenata. Neki istraživački centri za karcinom su ga već usvojili, kako navode, i nema razloga da se ovaj plan lečenja ne ponudi svim pacijentima koji su podvrgnuti hemoradijaciji zbog rak grlića materice.

Jednostavan čin dodavanja indukcione hemoterapije na početak lečenja hemoradijacijom za rak grlića materice dao je izvanredne rezultate. Sve veći broj dokaza pokazuje da dodatna hemoterapija pre drugih tretmana, kao što su operacija i radioterapija, može da poboljša šanse za uspešno lečenje pacijenata. Ne samo da može da smanji šanse da se rak vrati, već se može i brzo dati pacijentkinjama, koristeći lekove koji su već dostupni širom sveta – istakao je dr Iain Foulkes, izvršni direktor istraživanja i inovacija u Cancer Research UK.