Naslovna / Zdravlje

Zašto nam ruke trnu dok spavamo

Priredio/la: S.St.M.|9:00 - 16. 10. 2024.

Utrnulost ruku može se desiti zbog više razloga kao što su loš položaj tokom spavanja, sindrom vratnog dela kičme, dijabetes ili nedostatak određenih vitamina

trnjenje ruku i B12 Trebalo bi da kontrolišemo nivoe vitamina B12 da bismo izbegli utrnulost ruku Foto Shutterstock

Buđenje sa utrnulim rukama može biti neprijatan osećaj, posebno ako se to stalno dešava. Više faktora može biti odgovorno za utrnulost ruku ili osećaj mravinjanja kada se budimo iz sna. Ponekad naš položaj tokom spavanja može biti glavni razlog zašto nam ruke trnu. Međutim, u drugim slučajevima, utrnulost ruku može biti pokazatelj problema poput oštećenja nerava, nedostataka u ishrani, povreda ili osnovnih zdravstvenih stanja.

Šta znači utrnulost

Utrnulost je gubitak osećaja (senzacije). Senzacije prenose nervi. Imamo dva tipa nerava – senzorne i motorneSenzorni (čulni) nervi prenose osećaj sa periferije, odnosno od kože do mozga. Na primer, kada dodirnemo nešto hladno, naši čulni nervi u koži signaliziraju mozgu da je predmet hladan i da se zato od njega udaljimo. U slučaju da patimo od nekog problema ili stanja, ovi čulni nervi se oštećuju i dolazi do utrnulosti. Počinje iritacijom, ali ako se nastavi dugo, nervi se oštećuju. U fazi iritacije, više se oseća trnjenje ili peckanje, što je znak upozorenja. Ako se ovo nastavi, počećemo da osećamo utrnulost, objašnjava konsultant neurolog dr Kaustubh Mahajan.

Motorni nervi, odgovorni su za sve voljne skeletne i somatske pokrete kao što su pokreti nogu ili ruku.

Uzroci zbog kojih ruke trnu

Sve što utiče na nerve u obliku kompresije, oštećenja, otoka ili toksičnosti može izazvati utrnulost. Kompresija je uzrokovana spavanjem u jednom položaju tokom produženog vremena. Oštećenje nerava posledica je bilo kakve povrede. Otok je posledica nervne toksičnosti koja je uglavnom posledica nekontrolisanog unosa šećera ili alkohola koji deluju kao toksini na nerve, posebno kod osoba sa dijabetesom, kaže dr Mahajan.

1. Cervikalni spondilitis

Cervikalni spondilitis javlja se zbog smanjenja ili oštećenja diskova i zglobova na vratu zbog starosti. Ponekad normalno habanje kičme može suziti kičmeni kanal. Iz kičmenog kanala, kičmena moždina i nervni koreni putuju prema celom telu. Kada su ovi nervni koreni pritisnuti, može da se oseti utrnulost ruku i prstiju, peckanje ili slabost. Ostali simptomi ovog stanja uključuju:

  • spazam mišića u vratu
  • glavobolje
  • škripanje tokom okretanja leđa
  • slabost u rukama ili nogama

2. Periferna neuropatija

Periferna neuropatija je stanje koje nastaje zbog oštećenja nerava koji okružuju mozak i vrat. Neke vrste ovog stanja ponekad mogu dovesti do povremene utrnulosti ruku i mravinjanja, dok druge mogu uzrokovati trajno oštećenje nerava. Zavisno od toga koliko su nervi pogođeni, ovo stanje može izazvati i:

  • gubitak osećaja u prstima ili rukama
  • nesposobnost obavljanja motoričkih veština
  • oštri bolovi

3. Nedostatak vitamina B12

Da bi se održalo optimalno zdravlje nerava, telu je potreban vitamin B12Nedostatak ovog vitamina može dovesti do problema sa nervima u rukama i zglobovima, što dovodi do utrnulosti šake i drugih neuroloških simptoma kao što su:

  • umor
  • slabost
  • problemi sa koordinacijom poput hodanja

4. Dijabetes

Kada se dijabetes ne tretira ozbiljno, može dovesti do oštećenja nerava u celom telu, stanja koje se naziva dijabetička neuropatija. Ljudi koji boluju od ovoga često razvijaju oštećenje nerava u rukama i stopalima, što dalje dovodi do utrnulosti, peckanja i bola koji se pogoršava noću. Održavanje nivoa šećera u krvi pod kontrolom zdravom ishranom i lekovima može pomoći u izbegavanju oštećenja nerava povezanih sa dijabetesom.

5. Neželjeni efekti određenih lekova

Neki lekovi, kao što su lekovi za hemoterapiju, lekovi za srce i krvni pritisak, kao i neki antibiotici mogu da oštete nervne ćelije, što dovodi do trnjenja ruku tokom spavanja. Ostali prateći znaci uključuju:

  • osećaj peckanja
  • gubitak ravnoteže
  • slabost

6. Određeni položaji za spavanje

Spavanje u određenom položaju tokom dugog vremenskog perioda jedan je od vodećih uzroka utrnulosti ruku. Ako spavamo sa rukom ili šakom podvučenom ispod tela ili jastuka, sa savijenim laktovima ili ručnim zglobom ili držimo ruke iznad glave to može dovesti do kompresije nerva. Ovo može ometati cirkulaciju krvi, što dovodi do utrnulosti ruku ili osećaja peckanja.

Ovaj problem može da se reši promenom položaja spavanja. Najbolji položaj za spavanje je kada ruke držimo pored tela kako bismo izbegli probleme poput utrnulosti ruku.

Kada treba da se zabrinemo zbog trnjenja ruku

Kada postoji uporna utrnulost koja počinje kao peckanje ili trnjenje, to znači da se oštećenje nastavilo i da je nerv prešao od iritacije do utrnulosti.

Ako se posle dugog spavanja probudimo u istom položaju, to takođe može da bude glavni razlog za utrnulost ruku. Ako lagano protresemo ruke, ta utrnulost može nestati. Ali, ako traje dovoljno dugo, onda morate potražiti pomoć od neurologa, kaže de Mahajan i dodaje:

– Ako je utrnulost povezana sa slabošću u rukama, na primer, ako vam stvari padaju iz ruku ili su vam ruke nespretne ili ne možete čak ni da se pravilno potpišete, onda je to znak za uzbunu. U takvim slučajevima jasno je da je oštećenje nerava ozbiljno

Kako lečiti utrnulost ruku

Lečenje utrnulosti ruku obično zavisi od uzroka trnjenja. Ako je uzrok određeni zdravstveni problem, onda možda neće moći uvek da se spreči. Operacija bi uvek trebalo da bude poslednja opcija samo kada simptomi trnjenja ometaju svakodnevne životne aktivnosti. Međutim, određene promene životnih navika mogu pomoći u smanjenju utrnulosti ruku tokom spavanja. Neki od pravilnih načina za lečenje utrnulosti ruku uključuju:

  • držite vrat i kičmu u ravni dok spavate
  • izbegavajte položaje spavanja koji vrše pritisak na ruke ili zglob
  • trudite se da uvek spavate na boku
  • pazite da ne stavljate ruke ispod jastuka ili tela
  • nosite narukvicu koja vam pomaže da stabilizujete zglob dok spavate
  • vežbajte istezanja za ruke ili zglobove pre spavanja
  • pridržavajte se određenog plana lečenja zdravstvenih stanja koja izazivaju utrnulost ruku kao što je dijabetes
  • smanjite dozu lekova koji izazivaju utrnulost ruku
  • ostanite u kontaktu sa lekarom ako se simptomi pogoršaju
  • uzimajte lekove koji pomažu u smanjenju otoka ili upale kako biste smanjili simptome trnjenja

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo