Naslovna / Zdravlje

Ima li išta dobro što menopauza donosi? Ima, 4 promene kojima se treba radovati

Priredio/la: I. V. |13:00 - 18. 10. 2024.

Danas je Međunarodni dan menopauze koji se u svetu obeležava kako bi se razbila stigma i mitovi oko prirodne životne faze kroz koju prolaze milioni žena kako stare, ali i ukazalo na pomoć dostupnu svakoj od nas

menopauza Naša tela se menjaju tokom životnog veka i izuzetna su u svakoj fazi, uključujući i menopauzu Foto: Shutterstock

Menopauza je prirodni proces, životni period žene kada prestaje menstruacija, a dijagnostikuje se nakon 12 uzastopnih meseci bez menstruacije ili bilo kakvog vaginalnog krvarenja. Na današnji dan, svakog 18. oktobra u svetu se obeležava Međunarodni dan menopauze sa ciljem da se razbije stigma i mitovi oko životne faze kroz koju prolaze milioni žena, uz podsećanje na  dostupne opcije podrške kako bi se poboljšalo zdravlje i blagostanje žena. Svetski dan menopauze ustanovili su 1984. godine Svetska zdravstvena organizacija i Međunarodno društvo za menopauzu sa namerom širenja svesti o ovom stanju koje pogađa žene kako stare.

Menopauza nije bolest već prirodno stanje

Menopauza nije bolest već stanje koje se dešava tokom četrdesetih i pedesetih godina života žene, a najčešće oko 51. godine. Tokom tog perioda, žene se suočavaju sa fizičkim simptomima kao što su valunzi (talasi telesne vrućine), noćno znojenje, suvoća vagine, gojenje, istanjivanje kose i noktiju, inkontencija i problemi s mokrenjem, ali i onim emocionalnim koji mogu da poremete san, oduzmu  energiju ili utiču na raspoloženje. Stručnjaci ističu da postoji mnogo tretmana kojima žena može sebi da olakša ponekad nepodnošljive znake menopauze – od promene načina života do hormonske terapije.

S obzirom na to da menopauzi prethodi perimenopauza, a nakon nje dolazi postmenopauza, lekari podsećaju da tranzicija menopauze obično traje oko 7 godina, pa čak i do 14 godina. Takođe podsećaju da simptomi možda neće biti prisutni sve vreme. Međutim, koliko dugo će trajati  simptomi menopauze može da varira, kod nekih žena kraće , kod drugih – duže.

4 razloga zbog kojih bi trebalo da se radujemo menopauzi

Ako se pitate da li ima li nešto dobro u vezi sa menopauzom, stručnjaci kažu – ima i navode 4 stvari kojima bi žene trebalo da se raduju. Kao i mnoge stvari u životu, i sa menopauzom ima različitih iskustava. Dok je za neke žene to izazov i potrebna im je podrška, druge žene zbog menopauze doživljavaju neke fizičke i emocionalne koristi. O njima se retko govori, ali one su dokazane istraživanjima i iskustvima drugih žena.

S tim u vezi stručnjaci kažu da kad dođemo do menopauze treba se radovati zbog 4 promene;

1. Nema više menstruacije i svih problema koji s njom dolaze
Žena je u menopauzi ako je prošlo 12 meseci zaredom a da nije imala menstruaciju. Kakvo olakšanje predstavlja život bez menstruacije mogu da razumeju samo žene koje su je imale  prethodnih 30 i više godina. Posebno olakšanje osećaju žene koje su godinama imale dismenoreje – bolne menstruacije ili one koje su „muku mučile“ sa nepredvidivim, odnosno neredovnim ciklusom i teškim krvarenjem. Osim što više ne mora uvek da se sa sobom nosi higijenski uložak „za svaki slučaj“, rezervni donji veš ili garderoba, „odlazak“ menstruacije štedi i novac koji je bio neophodan za kupovinu higijenskih potrepština.

Tu su i dobre vesti za žene koje su imale obilno krvarenje zbog fibroida materice – uobičajenih benignih ginekoloških tumora koji pogađaju do 80 odsto žena. Naime, dokazi pokazuju da hormonalne promene (za žene koje ne uzimaju hormonsku terapiju) mogu da dovedu do smanjenja veličine fibroida i ublažavanja simptoma.

Žene koje pate od menstrualne migrene mogu da osete olakšanje što se tiče glavobolje jer hormonske fluktuacije počinju da se smiruju.

2. Vraćanje svog tela na stari kolosek 
Tokom svog reproduktivnog života, od žena u heteroseksualnim vezama obično se očekuje da budu proaktivne u sprečavanju trudnoće. Neke žene u postmenopauzi kažu da im se povratio osećaj seksualnosti i osećaj seksualne slobode koji ranije nisu iskusile (uprkos dostupnosti kontracepcije) jer više ne postoji rizik od trudnoće. U tom kontekstu, mnoge žene razmišljaju u pravcu „ponovo imam svoje telo samo za sebe“. Za žene koje su odlučile da ne rađaju takođe može da postoji osećaj slobode od društvenih očekivanja jer će ljudi vremenom verovatno prestati da ih zapitkuju kada planiraju da imaju decu.

3. Novo poglavlje i vreme da se fokusirate na sebe
Neke žene menopauzu opisuju kao neočekivanu „tačku ubrzanja“ promena. Naime, kažu da više prihvataju sebe i svoje potrebe nego da se fokusiraju na potrebe drugih ljudi. Istraživači su ranije pratili ovaj pomak i nazvali ga prelazak sa opcije „života za druge“ na opciju„sopstveni život“.

Neke žene smatraju da je snaga emocija u ovom trenutku izazov, dok druge misle da moć emocija može da olakša oslobađanje – omogućavajući im da govore ono što misle ili budu samopouzdanije nego u bilo kom drugom trenutku u životu.

4. Povećano samopouzdanje
Novi osećaj oslobođenja može da podstakne povećano samopouzdanje u menopauzi. Ovo je uočeno u studijama zasnovanim na detaljnim intervjuima sa ženama. Povećanje samopouzdanja može da se poklopi sa promenama u karijeri, a ponekad i u odnosima, jer se prioriteti i samozastupanje transformišu.

Ko ima izazove u perimenopauzi teško mu je i da zamisli šta dobro može da donese menopauza

Ukoliko je perimenopauza bila burna za ženu, njoj neće ni pasti pamet da menopauza može nešto dobro da donese. Međutim, stručnjaci podsećaju da će i ta „bura“ proći s vremenom. U kulturama u kojima su žene cenjene kako stare, one sebe opisuju kao članove koji pozitivno doprinose zajednici. Jer, otkrivaju da stiču moć i poštovanje kako stare.

Stručnjaci apeluju da se mora raditi na pozitivnijim društvenim stavovima na ovom frontu. Naša tela se menjaju tokom životnog veka i izuzetna su u svakoj fazi, uključujući i menopauzu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo