Naslovna / Zdravlje

Ispuštanje gasova je neprijatna pojava koja se teško kontroliše, ima li rešenja?

Priredio/la: Ma.R.|21:00 - 16. 06. 2025.

Obavezno se obratite lekaru ako su gasovi iznenada mnogo izraženiji ili ako imate i druge simptome kao što su bol u stomaku, mučnina, povraćanje i dijareja

Gasovi u stomaku Čovek prosečno ispusti bar 14 gasova dnevno; Foto: Shutterstock

Ispuštanje gasova je česta neprijatna pojava o kojoj se retko govori. Stručnjaci kažu da možete smanjiti količinu nevoljnog ispuštanja gasova promenom ishrane i korišćenjem određenih proizvoda koji se mogu kupiti bez recepta. Naravno, potrebno je biti pravilno informisan.

Ispuštanje gasova: Društveno neprihatljiva pojava, ali deo normalnog digestivnog procesa

Nema osobe kojoj se to nije dogodilo i onda kada nije vreme ni trenutak za ispuštanje gasova, ali treba znati da je to normalan proces i prirodna posledica zdravog sistema za varenje.

Većina ljudi ispusti gas oko 14 puta dnevno. Možda zvuči mnogo, ali većina gasova nema miris i često prođe neprimećeno. Često ljudi misle da to čine češće i bučnije od drugih, ali to uglavnom nije tačno. Posredi je psihološki efekat jer se radi o društveno neprihvatljivoj pojavi.

Kako nastaju gasovi?

Većina gasova koje izbacujete zapravo je vazduh koji ste progutali. Tokom dana nesvesno gutate vazduh dok jedete i pijete. Drugi gasovi nastaju tokom varenja hrane.

Gasovi se uglavnom sastoje od bezmirisnih gasova kao što su ugljen-dioksid, kiseonik, azot, vodonik i ponekad metan. Iako je ispuštanje gasova normalno, može biti neprijatno. Ne možete ga potpuno sprečiti, ali postoje načini da ga značajno smanjite.

1. Jedite sporije i pažljivije: To će umanjiti ispuštanje gasova

Najveći deo gasa u telu dolazi od vazduha. Iako je nemoguće potpuno izbeći gutanje vazduha, možete smanjiti količinu koju unosite. Kada jedete brzo, progutate više vazduha, pa je i opasnost od više ispuštanja gasova povećana.

To je naročito izraženo kada jedete u pokretu – dok hodate, vozite ili radite nešto drugo. Pokušajte da jedete sedeći, bez ometanja iz spoljne sredine.

2. Nemojte žvakati žvake

Ljudi koji čest žvaću žvake gutaju mnogo više vazduha od onih koji ne praktikuju ovu naviku. Ako želite da vam dah bude svež, bolje je uzeti mentol bombonu bez šećera ili koristiti prirodne antiseptičke osveživače usta.

3. Smanjite unos hrane koja stvara gasove

Neke namirnice više od drugih izazivaju stvaranje gasova. To uglavnom važi za ugljene hidrate kao što su fruktoza, laktoza, nerastvorljiva vlakna i skrob. Oni fermentišu u debelom crevu i mogu izazvati probleme sa varenjem.

Mnoge od tih namirnica su važne za zdravu ishranu pa ih ne treba potpuno izbaciti, ali bi ih trebalo jesti u manjim količinama. Namirnice koje stvaraju gasove uključuju:

  • složene šećere: pasulj, kupus, prokelj, brokoli, integralne žitarice
  • fruktozu: crni i beli luk, artičoke, kruške, gazirane i voćne sokove
  • nerastvorljiva vlakna: mekinje ovsa, grašak, pasulj
  • laktozu: mleko, sir, sladoled i drugi mlečni proizvodi
  • skrob: krompir, testenine, pšenica.

4. Ispitajte intolerancije putem eliminacione dijete

Intolerancije na hranu se razlikuju od alergija – ne izazivaju imunološki odgovor već probleme sa varenjem poput gasova, nadutosti, dijareje i mučnine. Najčešća je intolerancija na laktozu.

Eliminaciona dijeta može vam pomoći da otkrijete uzrok viška gasova. Počnite tako što ćete izbaciti sve mlečne proizvode. Ako i dalje imate gasove, pokušajte da eliminišete i druge problematične namirnice iz prethodne liste. Zatim postepeno vraćajte jednu po jednu i beležite kako se osećate. Ako sumnjate na intoleranciju na gluten, obavezno se testirajte na celijakiju pre nego što pređete na ishranu bez glutena, inače će test biti nepouzdan.

5. Izbegavajte gazirane napitke

Mehurići iz gaziranih pića (sokovi, pivo, pa i mineralna voda) izazivaju podrigivanje, ali deo tog vazduha ide kroz creva i završava u obliku gasova. Zamenite ih običnom vodom, čajem ili prirodnim sokovima bez dodatog šećera.

6. Probajte enzimske suplemente

Dodatak koji sadrži enzim alfa-galaktozidazu, koji pomaže u razgradnji složenih ugljenih hidrata još u tankom crevu pre nego što stignu u debelo crevo gde ih bakterije fermentišu i stvaraju gas.

Lactaid je koristan ako imate netoleranciju na laktozu jer sadrži enzim laktazu. Uzima se pre konzumiranja mlečnih proizvoda. Postoje i mlečni proizvodi sa smanjenom količinom laktoze.

7. Koristite probiotike

Naš digestivni trakt je pun korisnih bakterija koje pomažu u varenju. Neke od njih razgrađuju vodonik koji nastaje tokom varenja, čime se smanjuje količina gasova. Probiotici sadrže te korisne bakterije pa mogu pomoći kod nadutosti, sindroma iritabilnog creva (IBS) i drugih problema sa varenjem.

8. Prestanite da pušite

Svaki put kada duvan uđe u organizam, gutamo i vazduh. Osobe koje su akrivni pušači na taj način ubacuju mnogo više vazduha u telo. Pokušajte da prestanete, jer time možete potencijalno smanjiti i nadimanje.

9. Lečite zatvor

Kada stolica predugo ostaje u debelom crevu, nastavlja da fermentiše i proizvodi dodatni gas, koji je često vrlo neprijatnog mirisa. Prvi koraci za rešavanje zatvora:

  • povećajte unos vode
  • jedite više vlakana (voće, povrće, integralne žitarice)
  • probajte dijetetske suplemente sa vlaknima
  • koristite laksative, ali uz oprez i savet lekara.

10. Pojačajte fizičku aktivnost

Kretanje pomaže da se ubrza rad creva. CDC (Centre Desease Prevention) preporučuje najmanje 150 minuta umerenog fizičkog napora nedeljno. Praktikujte šetnje u svakodnevnoj rutini, posebno nakon obroka ili tokom pauze za ručak.

Kada treba posetiti lekara?

U većini slučajeva višak gasova nije znak ozbiljnog problema. Promene u ishrani i dodaci mogu pomoći. Obavezno se obratite lekaru ako su gasovi iznenada mnogo izraženiji ili ako imate i druge simptome kao što su bol u stomaku, mučnina, povraćanje i dijareja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo