Kada ste poslednji put jeli ribu? Možda baš ta porcija može da zaštiti vaš mozak od Alchajmerove bolesti

Priredio/la: Danijela Tadić    
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Ključne su za stvaranje nervnih ćelija, imaju važnu ulogu u pamćenju i učenju, jačaju imuni sistem i štite od hronične upale

Optimalan unos omega‑3 masnih kiselina mogao bi da nas zaštiti od Alchajmerove bolesti, napominju pojedini stručnjaci. U isto vreme studija koja je ispitivala mogući uticaj esencijalnih masti na zdravlje mozga napominje da žene imaju dvostruko veći rizik od razvoja Alchajmerove bolesti u poređenju sa muškarcima. Smatra se da bi slabljenje kognitivnih funkcija moglo da se poveže sa promenama koje nastaju tokom menopauze. Takođe, žene često žive duže od muškaraca, zbog čega su prirodno izložene većem riziku.

Zašto su žene u većem riziku od razvoja demencije?

Iako studija, objavljena u časopisu Nature, navodi da nije poznat razlog zbog kojeg su žene u većem riziku od demencije, pojedini stručnjaci smatraju da bi dovoljan unos omega‑3 masnih kiselina, putem ishrane i/ili suplemenata, mogao da zaštiti žene od demencije.

Masnoće važne za zdravlje srca, mozga i očiju

Omega‑3 masne kiseline su esencijalne masnoće koje organizam ne može sam da sintetiše, što znači da ih moramo unositi putem hrane ili suplemenata. Ove kiseline imaju ključnu ulogu u funkcionisanju srca, mozga i očiju, štite nas od upala, pomažu u regulaciji nivoa holesterola i podržavaju zdravlje ćelija. Omega‑3 kiseline se nalaze u masnoj ribi (losos, sardina, skuša), algama, lanenim i chia semenkama, orasima i soji. Stručnjaci preporučuju konzumaciju ribe dva puta nedeljno za adekvatan unos EPA i DHA — dva od tri glavna oblika omega‑3 masnih kiselina. ALA tip se nalazi u biljnim izvorima.

Šta je studija pokazala?

Istraživači su testirali uzorke krvi od 841 osobe, 306 ispitanika je imalo Alchajmerovu bolest, 165 je imalo blago kognitivno oštećenje, dok je 370 bilo kognitivno zdravo. U istraživanju su ispitane polno specifične razlike u nivoima lipida. Lipidi u krvi su masti i druge nerastvorljive materije, korisne za procenu opšteg zdravstvenog stanja.

Rezultati analize lipida ukazuju da su žene sa Alchajmerovom bolešću “imale značajno niže nivoe nezasićenih masnih kiselina i više nivoe zasićenih masnih kiselina u poređenju sa zdravim osobama iz kontrolne grupe”, objašnjava dr Ostin Perlmauter, specijalista interne medicine.

- Sve ukazuje na potencijalno zaštitno dejstvo konzumiranja nezasićenih masti, poput omega‑3 masnih kiselina, kada je u pitanju zdravlje mozga kod žena— kaže dr Perlmauter.

Studija nije precizirala konkretne vrste omega‑3

Zanimljivo je da su prethodne studije pokazale da kognitivno zdrave žene imaju više nivoe omega‑3 masnih kiselina u krvi u odnosu na muškarce.

- Važno je napomenuti da je ova studija samo utvrdila razlike u nivoima omega‑3 masnih kiselina u krvi u zavisnosti od pola. Nije precizirala koje konkretne vrste omega‑3 (a ima ih više) su povezane sa boljim ili lošijim funkcionisanjem mozga — objašnjava dr Perlmauter.

Kako omega‑3 masne kiseline mogu da nas zaštite?

- Otprilike 60 odsto mozga je sastavljeno od masti, a polovina tih masnoća su omega‑3 — objašnjava Trista Best, dijetetičar. Čak oko 60 odsto suve težine mozga čine masnoće, ali taj procenat se ne odnosi se na ukupan volumen mozga, već na masu bez vode.

Omega‑3 masne kiseline su neophodne za zdrav razvoj, funkcionisanje i zaštitu mozga, ističe dr Perlmauter. One su ključne za stvaranje nervnih ćelija, imaju važnu ulogu u pamćenju i učenju, jačaju imuni sistem i štite od hronične upale.

Dve porcije masne ribe nedeljno

Stručnjaci savetuju dve porcije masne ribe nedeljno kao način da snabdemo telo dovoljnim količinama omega 3 masnih kiselina. Ako ne jedete ribu, možete da uzimate orašaste plodove, semenke ili suplemenate.

- Većina ljudi konzumira visokoprerađenu hranu, što često znači nedovoljan unos ključnih hranjivih materija. Ova studija dodatno potvrđuje prethodna istraživanja koja ukazuju da ishrana bogatija nezasićenim mastima može da ima značajnu zaštitnu ulogu za zdravlje mozga — zaključuje dr Perlmauter.

Prema preporukama Američke asocijacije za srce preporučeni dnevni unos iznosi 250–500 mg kombinovanih EPA i DHA omega‑3 masnih kiselina za zdrave odrasle osobe, što odgovara otprilike dvema porcijama ribe nedeljno.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>