Višak skroba utiče na raspoloženje i povećava šansu za trajnu anksioznost: Ove namirnice su najgore, izbegavajte ih
Ishrana bogata procesuiranom hranom, uključujući rafinisane žitarice i dodate šećere može izazvati upalne procese, oksidativni stres i disbalans crevne mikroflore. Isto važi i za neke neprerađene namirnice, poput krompira
Velike količine skroba, naročito ako potiču iz rafinisanih izvora (beli hleb, slatkiši, industrijski prerađeni proizvodi), mogu doprineti razvoju ili pojačavanju anksioznosti. To svi osećamo, ali često preterujemo u unosu hrane bogate skrobom. Ova navika može biti uzrok ne samo digestivnih već i mentalnih problema.
Koje namirnice izazivaju, a koje pogoduju neželjenim promenama mentalnog stanja
Ključ stabilnosti celog organizma ali i mentalnog statusa je u kvalitetu ishrane, odnosno vrsti namirnica koju unosimo. Što je veći unos netretiranih, vlaknima bogatih ugljenih hidrata (poput celih žitarica, povrća, mahunarki), to je manje verovatno da će doći i do promene mentalnog stanja. I neke namirnice koje nisu prerađene a sadrže veliku količinu skroba, poput krompira, ne treba konzumirati prekomerno.
Rafinirani ugljeni hidrati, to je takođe poznato, često izazivaju brze oscilacije glukoze u krvi, što može povećati stres i anksioznost.
Istraživanja potvrđuju: Skrob i celokupan unos ugljenih hidrata utiču na anksioznost
Velika francuska studija (NutriNet-Santé) potvrdila je da viši unos složenih ugljenih hidrata, uključujući skrob, povećava verovatnoću pojave i trajanja anksioznosti.
Visok unos kompleksnih ugljenih hidrata povezan je sa većom verovatnoćom početka anksioznosti tokom vremena. Pored toga, povećan unos ugljenih hidrata i skroba povezuje se i sa trajno prisutnom anksioznošću (perzistentan status).
Kvalitet ugljenih hidrata ima značajnu ulogu, evo zašto
Ovo istraživanje, koje se fokusira na stariju populaciju, pokazuje da visokokvalitetni ugljeni hidrati (bogati vlaknima, sa nižim glikemijskim indeksom) jesu povezani sa nižim rizikom od anksioznosti i stresa. Takođe, potvrđeno je da niske nutritivne vrednosti ugljenih hidrata (visok glikemijski indeks, manjak vlakana) mogu negativno uticati na mentalno zdravlje.
Rafinirani skrob i loša ishrana, brze oscilacije šećera u krvi i stres
U brojnim pregledima velikog broja istraživačkih radova naučnici ističu da ishrana bogata procesuiranom hranom, uključujući rafinisane žitarice i dodate šećere, može izazvati upalne procese, oksidativni stres i disbalans crevne mikroflore. Sve su to faktori povezane s povećanim rizikom od anksioznosti i depresije.
Izvor poput stručnog bloga Season Health potvrđuju da rafinisani ugljeni hidrati brzo podižu, a zatim spuštaju nivo šećera u krvi, što može izazvati:
- nagle ili stalne promene raspoloženja
- razdražljivost
- pojačano lučenje hormona stresa (kortizol)
- pojavu i ustaljivanje simptoma anksioznosti.
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.