Naslovna / Zdravlje

Prvo otkriće na svetu – ciljanje neuroblastoma u detinjstvu, trasira put novom lečenju karcinoma

Priredio/la: I. V.|15:30 - 31. 03. 2021.

Otkriven novi način za ciljanje neuroblastoma, agresivnog raka u detinjstvu, jednog od najčešćih i najopasnijih karcinoma kod male dece

Naučnici otrkitli nov način sprečavanja agresivnog rasta kanrcinoma Foto: Shutterstock karcinoma

Istraživači Dečijeg instituta za rak iz Australije otkrili su novi način za ciljanje neuroblastoma, agresivnog raka u detinjstvu, jednog od najčešćih i najopasnijih karcinoma kod male dece. Ovo otkriće, kako navode, može da imati važne implikacije na neke druge agresivne karcinome kod dece, uključujući određene tumore mozga, kao i neke karcinome kod odraslih, uključujući rak jajnika i prostate.

Ćelijski protein ALIREF igra presudnu ulogu

Novo istraživanje, koje su vodili naučnici sa Dečjeg instituta za rak i koje je objavljeno u časopisu Nature Communications, otkrilo je da ćelijski protein nazvan ALIREF igra presudnu ulogu u ubrzavanju efekata gena pokretača raka MICN na neuroblastom. Naučnici već neko vreme znaju da trećina dece sa neuroblastomom, koja imaju vrlo visok nivo MICN u ćelijama raka, ima mnogo lošiju prognozu. Međutim, pokazalo se da je MICN nedostižna meta za dizajn lekova. Umesto toga, naučnici su usmerili pažnju na pronalaženje drugih molekula koji rade u bliskoj vezi sa MICN.

Prvo otkriće na svetu – ko koga kontroliše

U novom istraživanju, naučnici su pokazali da MICN zavisi od ALIREF da pokreće rast ćelija neuroblastoma. Prema dr Zsuzsi Nagy i vodećim istraživačima profesoru dr Glennu Marshallu i dr  Belamy Cheungu, ovo je prvo otkriće na svetu.

Po prvi put smo uspeli da pokažemo da se ALIREF vezuje i zapravo kontroliše MICN funkciju u ćelijama neuroblastoma. To znači da sada imamo novi molekul na koji možemo ciljati … novi način da dođemo do MICN i sprečimo ga da pokreće agresivan rast karcinoma – objašnjava profesor Marshall.

Nova terapijska strategija za visokorizični neuroblastom

Radeći sa ćelijama neuroblastoma, profesor Marshall i njegov tim otkrili su da se ALIREF direktno vezao za MICN kako bi uključio drugi protein – USP3, koji sprečava da se MICN razgradi. Ovim se održavaju izuzetno visoki nivoi MICN potrebni za pokretanje raka, i tako deluje kao „ubrzivač“. Ovo otkriće snažne ukazuje da bi kočenje ALIREF moglo da prekine ovaj ciklus i pokazati se kao veoma vredna nova terapijska strategija za visokorizični neuroblastom.

Terapijska strategija za druge vrste karcinoma

Sledeći korak će biti razvoj moćnog i specifičnog ALIREF inhibitora – leka koji može da spreči  delovanje ovog molekula, kao i testiranje u laboratorijskim modelima.

– Ovo istraživanje pruža nova saznanja kao osnovu za otkrivanje lekova. Jednom kada pronađemo odgovarajućeg kandidata za lek, možemo ovo odneti na kliničko ispitivanje kod dece sa visokim nivoom MICN i ALIREF u njihovim tumorima – najavio je dr Cheung koji, zajedno sa kolegama, smatra da otkriće uzbudljivim, jer ciljanje ALIREF takođe može da pokaže korisnom terapijskom strategijom za druge vrste karcinoma za koje je poznato da, poput visoko rizičnog neuroblastoma, vode MICN. To uključuje karcinome krvi, meduloblastom, glioblastom, retinoblastom, rak jajnika, Vilmsov tumor (Wilms-ov) i neuroendokrini rak prostate

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo