Naslovna / Zdravlje

Nova tehnologija može da otkrije rak grlića materice bolje od Papa testa

Priredio/la: I. V.|11:00 - 01. 04. 2021.

Papa test, koji je otkriven četrdesetih godina prošlog veka je subjektivan i nije uvek pouzdan, jer „neobučeno oko“ može da propusti otkrivanje raka grlića materice. Naučnici su kreirali novu, pristupačnu tehnologiju

Rak grlića materice ili cervikalni karcinom je četvrti najčešći rak na svetu Foto: Shutterstock

Nova, pristupačna tehnologija, koju su kreirali naučnici iz Massachusetts General Hospital, može da otkrije rak grlića materice bolje od Papa testa i, ako bi se široko primenjivala, mogla bi da spasi brojne živote, kako ženama u zemljama u razvoju, gde je pristup zdravstvenoj zaštiti ograničen, tako i celom svetu.

Skrining sitnim perlicama od biološkog materijala

Svoje otkriće, naučnici iz Massachusetts General Hospital, objavili su u časopisu Biophysics Reviews, i to kao poseban napredak u nanotehnologiji i veštačkoj inteligenciji, koje spadaju među tehnologije koje pomažu u razvoju skrininga protiv HPV, a koje nalaze izvlače iz predkancer testova. Ovakav način otkrivanja raka grlića materice  mogao bi da bude efikasan kao pregled na mestima u kojima nedostaju visoko obučeni lekari i napredne laboratorije. Nova tehnika uključuje skrining sitnim perlicama napravljenim od biološkog materijala, koje se pretvaraju u  dijamantski oblik kada dođu u kontakt sa HPV virusom. Ti oblici se mogu otkriti pomoću moćnih mikroskopa. Kada ti mikroskopi nisu dostupni, aplikacija za mobilni telefon, napravljena pomoću kompjuterskog softvera, može da se koristi za njihovo očitavanje.

Pola miliona žena na svetu oboli svake godine

Rak grlića materice ili cervikalni karcinom je četvrti najčešći rak na svetu, sa više od 500.000 slučajeva dijagnostikovanih svake godine. Gotovo sve slučajeve raka grlića materice uzrokuje HPV ili humani papiloma virus, a otkrivanje prekancer promena u telu daje lekarima šansu da izleče ono što bi inače moglo postati smrtonosni rak.

Papa test nije uvek pouzdan

Papa test, koji je otkriven četrdesetih godina prošlog veka je subjektivan i nije uvek pouzdan. Testovi, koji mogu da otkriju oko 80 odsto razvoja karcinoma grlića materice, ako se redovno rade, zahtevaju visokokvalitetne laboratorije, pravilno obučene kliničke lekare i redovne preglede. Ovi uslovi za ispitivanje nisu široko dostupni u mnogim zemljama, pa čak ni u udaljenim delovima bogatijih zemalja sa niskim prihodima.

– Papa-test jeste učinio čuda u smislu smanjenja smrtnosti od raka, koji je vrlo izlečiv kad se rano otkrije i gotovo uvek fatalan kada to bude kasno. A to čak nije ni sjajan test. Deo njegove nesavršenosti je u tome što u njemu postoji subjektivnost. „Obučeno oko“ je ograničavajući korak u procesu, dok neobučeno oko ili relativno neobučeno oko može da propusti otkrivanje raka – objasnio je autor studije dr Cesar Castro, onkolog sa Massachusetts General Hospital i vanredni profesor na Harvard Medical School. Harvard Medical Škola. Subjektivnost testa, po rečima dr Castroa, dovela je do mnogo veće stope smrtnosti od raka grlića materice u zemljama sa nižim prihodima.

Motivacija za pronalaženjem novih metoda otkrivanja HPV

Naučnici navode, da slično testiranju na covid 19, u mnogim zemljama postoji sjajna tehnologija, koja u drugim zemljama ne funkcioniše dovoljno dobro. I baš zbog toga postoji velika motivacija za pronalaženjem sledeće generacije pristupačne tehnologije za rešavanje ovog problema otkrivanja raka grlića materice.

Nova nanotehnologija za otkrivanje cervikalnog karcinoma Foto: Ismail Degani (Center for Systems Biology, Massachusetts General Hospital)

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo