Naslovna / Zdravlje

Kronova bolest ne podnosi svaki napitak, a neka pića su strogo zabranjena

Priredio/la: I. N.|17:00 - 20. 04. 2021.

Dobra hidratacija je važna za sve, a posebno za osobe koje pate od inflamatorne bolesti creva. Kronova bolest, međutim, ograničava u izboru pića

Pića Voda je obavezna uz alkohol ako vas muči Kronova bolest Foto: Unsplash

Osobe koje pate od Kronove bolesti, imaju aktivno pražnjenje creva ili dijareju i gube tečnost brže od ostalih. Zbog toga moraju da vode računa o redovnoj hidrataciji. Opšti savet je dnevni unos od najmanje osam čaša vode ili tečnosti za odrasle, kako bi ostali adekvatno hidrirani. Nije svejedno koja vrsta tečnosti se unosi. Dok se jedna pića preporučuju, druga su strogo zabranjena, ako je Kronova bolest zdravstveni problem koji imate.

1. Kronova bolest ne trpi gazirano

Čak i ako vam ne smeta ukus gaziranog, možda bi bilo bolje da odaberete drugi napitak za gašenje žeđi ako imate  Kronovu bolest. U nekim slučajevima, soda i gazirana pića mogu da izazovu dijareju. Gazirano može da prouzrokuje nadimanje, što bi uticalo na gastrointestinalni trakt. Ova pića su često puna šećera, što može dodatno da iritira probavni trakt.

2. Voda je najbolji izbor

Možda ne zvuči uzbudljivo, ali najbolja hidratacija kod lečenja inflamatornih bolesti creva (IBD), kao što je Kronova bolest, jeste obična voda. Ne postoji nijedan drugi napitak koji će napornije raditi na prevazilaženju negativnih efekata njenih simptoma, kažu stručnjaci. Ovo naročito važi kada se pojavi dijareja, pa su veće potrebe za tečnošću.

3. Kafa može da pogorša stanje

Kafa je u studijama pokazala i pozitivne i negativne efekte, kad je u pitanju Kronova bolest. Velika količina kofeina u kafi može da pogorša određene neprijatne simptome. Većini osoba sa Kronovom bolešću kafa ne prija. Kažu da izaziva pojavu zapaljenja, nelagodnost i dijareju. S druge strane, neke osobe sa ovom bolešću tolerišu kafu u malim dozama, poput jutarnje šoljice. Lekari preporučuju da, ukoliko popijete šoljicu, uz nju unesete u najmanje dva decilitra vode, jer je kafa diuretik.

4. Šejk umesto obroka

Ako imate poteškoća u održavanju težine, što neretko prati i Kronovu bolest, dobra zamena za obrok biće kaloričan napitak. Uverite se da u proizvodu nema laktoze, fruktoze, inulina, ni šećernih alkohola, poput sorbitola, malitola, ksilitola, savetuju lekari. Kupovni šejkovi mogu da budu od velike pomoći, bilo kao zamena za obrok, bilo između obroka, za povećanje unosa kalorija i proteina.

5. Kronova bolest ne dozvoljava zaslađene sokove

Iako su naizgled zdravi, kupovni sokovi često imaju velike količine prirodnih ili dodatih šećera. Ovo može da bude problem ako imate Kronovu bolest ili neku drugu IBD. Ne preporučuju se, posebno ako su zaslađeni kukuruznim sirupom sa visokim sadržajem fruktoze.

6. Mleko nije dobar izbor

Mleko obezbeđuje proteine i osnovne vitamine i minerale, ali može da pogorša simptome, ako imate Kronovu bolest tankog creva. Ova bolest može da dovede do gubitka laktaze, enzima potrebnog za varenje laktoze ili šećera u mleku. Bolji izbor je kravlje mleko bez laktoze, a ne biljne alternative poput sojinog ili pirinčanog mleka. Kravlje mleko će obezbediti proteine i dobre doze kalcijuma.

7. Biljni čajevi dobri za probavu

Neki čajevi su mešavine biljaka i drugih sastojaka koji mogu da pogoršatiju simptome. Sena, biljka koja deluje laksativno se ne preporučuje, dok su ostale biljne vrste dobar izbor za osobe koje imaju Kronovu bolest.

8. Alkohol i Kronova bolest

Ako živite sa Kronovom bolešću, alkohol vam nije potpuno zabranjen. Ukoliko ga konzumirate, morate da vežbate umereno kako ne bi došlo do pogoršanja simptoma. Ograničite unos na jedno ili nijedno piće dnevno, a uz svako kratko alkoholno piće unesite najmanje jednu čašu vode.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo