Naslovna / Zdravlje

Mali očni melanomi nisu uvek bezopasni, otkriva tim naučnika iz Liverpula

Priredio/la: I. V.|10:00 - 21. 05. 2021.

Dobar deo očnih melanoma ima molekularno genetske promene, što ih svrstava u kategoriju visoko metastatskih tumora i ne smeju se smatrati bezopasnim

očni kancer- inakularni melanom -oči I očni melanomi se mogu podeliti na „dobre“ i „loše“ tumore Foto: Shutterstock

Novo istraživanje naučnika iz Liverpula pokazuje da mali uvealni (intraokularni) melanomi nisu uvek bezopasni, kao što trenutno vlada mišljenje. Umesto toga, istraživački tim otkrio je dobar deo očnih melanoma ima molekularno genetske promene, što ih svrstava u kategoriju visoko metastatskih tumora. Na osnovu toga, studija preporučuje da ih ne treba samo pratiti i posmatrati, već da je potrebno da se odmah leče, kako bi se poboljšale šanse za preživljavanje pacijenata.

Potencijalno smrtonosna bolest

Istraživački rad pokazao je da pacijenti sa uvealnim melanomom sa malim tumorima, kada se leče u određenom vremenskom okviru, zaista imaju bolje ishode. Studiju su sproveli istraživači iz Okularnog onkološkog centra Liverpol sa sedištem u Liverpool University Hospitals NHS Foundation Trust, na čelu sa profesorom Bertilom Damatom.

Uvealni melanom potencijalno je smrtonosna bolest, sa 50 odsto smrtnosti od metastatskih bolesti. Međutim, male lezije su se tradicionalno nadzirale, a nisu se lečile jer se smatralo da je manje verovatno da će izazvati širenje metastaza i da lokalni tretman ne utiče na ishod – naglasila je dr Rumana Hussain, vođa ove studije sa Okularnog onkološkog centra Liverpol.

Više od četvrtine ima smrtonosne genetske mutacije

Liverpool Ocular Oncology Research Group je jedini očni onkološki centar na svetu koji nudi prognostičke biopsije svim svojim pacijentima sa melanomom, i zato smo prikupili veliku molekularnu genetsku grupu malih tumora. Ovo je prva studija koja je pokazala da više od četvrtine ovih manjih uvealnih melanoma ima smrtonosne genetske mutacije i sugeriše da ćemo možda moći da utičemo na preživljavanje i ishod pacijenata ranijim lečenjem malih melanoma. To će prouzrokovati masovni pomak u pristupu takvim pacijentima, kako u pogledu tretmana njihovog  primarnog tumora, ali i u pogledu razmatranja prognostičkih biopsija kod malih očnih karcinoma – objašnjava dr Hussain.

I mali očni melanomi se dele na „dobre“ i „loše“ tumore

Misija Okularne onkološke istraživačke grupe u Liverpulu je sprovođenje visokokvalitetnih osnovnih, translacionih i kliničkih istraživanja patogeneze i lečenja očnih tumora odraslih koji će poboljšati negu i preživljavanje pacijenata.

– Od ranih devedestih godina bilo je jasno da se uvealni melanomi mogu podeliti u različite genetske prognostičke grupe. Prethodne analize su se, međutim, zasnivale uglavnom na velikim tumorima, a sprovedeno je vrlo malo genetskih ispitivanja malih uvealnih melanoma, koji su pogrešno svi označeni kao „sigurni“. Naša studija, koja koristi jedinstvenu kolekciju sitnih intraokularnih biopsija malih uvealnih melanoma, sa pratećim kliničkim podacima, pokazuje da se i oni mogu podeliti na „dobre“ i „loše“ tumore. Umesto da gledaju potonje, mogu se lečiti ranije i time značajno povećati šanse za izlečenje pacijenata – naglasila je dr profesorka Sarah Coupland, dijagnostički savetnik patolog u fondaciji Liverpool University Hospitals Foundation Trust i vodi službu za prognozu molekularne onkologije oko 10 godina.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo